3D Printers… for ants

Amikor kezded már kicsit átlátni a Voron alap típusokat, érted, hogy V0.1 a nagyon pici, a V2.4 és a Trident pedig a nagyok, és látod is mi a különbség köztük, akkor egyre gyakrabban merészkedsz olyan különös helyekre, mint például a DOOMCUBE discord csatorna. Különös dolgokat látsz ott, elsőre talán nem is lassítasz, nem vizsgálod meg a részletek, visszasietsz az ismerősebb világba. Egy nap aztán megtalálod a 3dprintersforants.com oldalt, és ekkor szembesülsz vele, hogy valójában minden képzeletednél mélyebb a nyúl ürege…

Ez az oldal tulajdonképpen egy landing page, sok-sok mini Voron változat gyűjteménye. Különböző stratégiákkal lehet kisméretű nyomtatókat tervezni a nagyobbak tulajdonságaiból többet, vagy kevesebbet felhasználva. A menőbb megoldás a nagyok átskálázása kisebb méretre és 1515-ös profilokra. Ennél olcsóbb megoldás a V0.1-ből kiindulni és egy-egy részét kicserélni. Egy harmadik lehetőség, megőrizni a 2020 profilokat, csak kisebb méretben használni őket, vagy éppen V0.1-et picit felskálázni erre a profil méretre. Lehet még cserélni az orsós hajtást szíjra, így pedig nagyon sok variáció kijön. Láss csodát, nagyjából mind szerepel is itt!

Ha mindez nem lenne elég, van két kétfejes változat is, amiből az IDEX az unalmasabb.

A legtöbb változat megérdemelne egy külön cikket, ezért valójában csak kedvet szeretnék csinálni ahhoz, hogy kattints rá a GitHub repókra és less bele a részletekbe is. Mind nagyon ki van dolgozva, rengeteg szép egyedi megoldással, melyeket érdemes felhasználnunk a saját nyomtatóinkon is. De ehhez meg kell ismerni a lehetőségeket.

F-Zero

Az „F” betű a flying rövidítése, ez a nyomtató egy V0.1 upgrade V2.4 gantry megoldásával, tehát a mozgó X,Y tengelyre utal a név. Valószínű a legolcsóbb lehetőség, hogy Quad Gantry Leveling rendszered legyen.

github.com/zruncho3d/f-zero

Micron

Az előzővel ellentétben a Micron a V2.4 kisebb méretre átskálázott változata. Két tálcaméretben is kidolgozták, létezik 120mm-es és a kicsivel észszerűbb 180mm-es méretben, ami a Prusa Mini tálcájával egyezik meg. Minden részlete ismerős a V2.4-ről, csak kisebb, aranyosabb. Sőt, rengeteg mod is elkészült hozzá, mint például a Pin Mod, ami a V0 változatban nem valósítható meg.

Nehéz neki ellenállni, az LDO sem bírta ki, és készít hozzá rész csomagokat. Így pedig már én sem tudtam fékezni magam és rendeltem is belőle. Jövőre igyekszem megépíteni egyet, így számíthatsz rá, hogy minden szükséges alkatrészt be fogok szerezni hozzá. A legszükségesebbek már megvannak, itt találod őket: shop.zen3d.hu/micron

A fényképen az alkatrészek méretkülönbségeit próbálom érzékeltetni. A Z joint Igus gömbcsapágyakkal van megoldva, de 3mm-es tengellyel, ahogy a pin mod is. A sínek MGN7H (Z/Y) és MGN9C (X), a profilok 15mm x 15mm méretűek és még a motorok is kisebbek.

Száz oldalas összeszerelési manuált találsz a GitHub oldalon, amiben regeteg szép részletet figyelhetsz meg. Sok olyan megoldás szerepel itt, amit csak usermodokkal lehet az eredeti V2.4-ben elérni. Nem ragozom tovább, ha elkezdem építeni, biztosan bemutatom részletesebben is.

github.com/hartk1213/Micron

Crucible

A Crubic ismét inkább egy V0.1 módosítás a Trident három orsós megoldásával.

github.com/PrintersForAnts/Crucible

Salad Fork

A Salad Fork szintén egy Trident, de nem V0.1 mod, hanem az eredeti kicsinyített verziója. Érdemes nézegetni a részleteket, például a csinos kis szoknyát.

github.com/Yeriwyn/Salad_Fork

Tri-Zero

A Tri-Zero szintén három ponton mozgatja a tálcát, de szíjhajtással. Valószínű ez a logolcsóbb V0.1 mod ezzel a funkcionalitással. Sőt, az átalakításhoz nincs szükség a váz szétszerelésére!

github.com/zruncho3d/tri-zero

Tiny-M

A Tiny-M, ebben a felsorolásban a teljes zűrzavar: ugyanis ez nem egy kicsinyített nyomtató, hanem egy nagyított V0.1 2020 profilokra átskálázva. Alapesetben 150mm-es a tálcája, így egy igazán klassz, használható méretű, de mégis kicsi nyomtató. Praktikus, hogy a tárgyhűtői 4010-es méretűek. Régóta fejlesztik, sok kiegészítés, HotEnd és extruder változat érhető el hozzá. Itt is sok szép részlet megtalálható, például ez a szoknya is sokkal szebb, mint az alapváltozat.

A Tiny-M jóval a Kirigami bed előtt tartalmazott all metal bed-et.

github.com/gsl12/Tiny-M

Tiny-T

És hogy kijöjjön a matek, legyen minden variáció, létezik a Tiny-M Trident változata is, tehát a 150mm³-re átskálázott, 2020 profilokból épült mini Trident.

github.com/PrintersForAnts/TinyT

Double Dragon

Kérlek szépen, ha idáig eljutottál, akkor most jönnek csak az igazi csemegék. A Double Dragon tulajdonképpen egy V0.1, ami X irányban 10cm-el van megnövelve és két komplett fejet mozgat az X tengelyen. Ezen is régóta dolgoznak már, sok érdekes részlet érhető el hozzá. Érdemes kombinálni a Tri-Zero mechanikával és akár 240mm x 120mm-es tálcát is lehet alkalmazni rajta.

Lehet akár két SKR Pico-val meghajtani, vagy ahogy én próbálnám elsőre egy Octopus alaplappal és két CAN Board-al viszonylag áttekinthető vezetékezése születne.

Bárcsak kétszáz évig élhetnénk, természetesen ezt is szeretném megépíteni… A shopban így találsz hozzá 300mm-es profilokat külön, vagy komplett MakerBeam vázat, valamint plexi készletet is.

https://github.com/zruncho3d/double-dragon/

Dueling Zero – Dual Gantry V0 mod

És amit nem fogsz elhinni, a Dueling Zero. Két teljesen független X tengely. Nagyon menő az IDEX (Independent Dual Extrusion), csak az a szépséghibája, hogy a két fej osztozik az X tengelyen, így Y irányban plusz teherként mozgatni kell akkor is mindkét fejet, ha csak az egyik csinál valamit.

Ez a nagyon furcsa szerkezet két egymástól független CoreXY rendszer, így mindkét fej pont olyan tulajdonságokkal, sebességgel, gyorsulással dolgozhat, mint egy V0.1. Nézd meg ezt a kis videót, nagyon klassz:

github.com/zruncho3d/DuelingZero/


Remélem sikerült kicsit kedvet csinálnom az extrémebb, izgalmasabb megoldásokhoz is. Ha nem is ugrasz neki egyből valamelyiknek, tölts egy kis időt a részletek böngészésével.

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x