CoreXY

A CoreXY a H-bot-hoz hasonló népszerű mechanikai elrendezés 3D nyomtatók X/Y mozgásához. Mindkét elrendezés lényege abban áll, hogy a motorok nem mozognak tengelyekkel együtt, így a tömegük tehetetlensége nem akadályozza a gyors irányváltásokat.

A H-bot elrendezés esetében Z irány körül csavaró erő hat a kocsira, míg a CoreXY elrendezésnél mindig merőleges erők hatnak rá, így kevésbé kritikus a kocsi merevsége és a csapágyazás pontossága. Cserébe komplikáltabb a szerkezet, két vezérműszíjra is szükség van. Amennyiben a szíjak azonos síkban helyezkednek el, akkor keresztezniük kell egymást. Ezen a ponton dörzsölhetik egymást, ami természetesen előnytelen. Ezért inkább két különböző síkba helyezik őket.

Mivel a mechanika tehetetlensége kicsi, így gyakran bovdenes HotEnd-et használnak a H-bot és CoreXY felépítésű 3D nyomtatókhoz, hogy az extruder motor tömegét is megspórolják a mozgó tengelyen.

Az alábbi animáción megfigyelhető a CoreXY mechanika működése:

  • az X kocsihoz rögzítve van a fekete és a piros vezérműszíj
  • a piros vezérműszíjat a narancssárga motor mozgatja, a fekete szíjat pedig a piros motor
  • amikor a piros és narancssárga motorokat szimbolizáló tárcsák ellentétesen forognak azonos sebességgel, akkor X irányban mozog a kocsi
  • ha azonos irányba forog a két motor, akkor Y irányban mozog a kocsi
  • amikor csak az egyik motor forog, akkor 45 fokos szögben mozog a kocsi a tengelyekhez képest

Bővebb információk: https://reprap.org/wiki/CoreXY

« vissza a fogalomtárhoz
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x