3D Printers… for ants

Amikor kezded már kicsit átlátni a Voron alap típusokat, érted, hogy V0.1 a nagyon pici, a V2.4 és a Trident pedig a nagyok, és látod is mi a különbség köztük, akkor egyre gyakrabban merészkedsz olyan különös helyekre, mint például a DOOMCUBE discord csatorna. Különös dolgokat látsz ott, elsőre talán nem is lassítasz, nem vizsgálod meg a részletek, visszasietsz az ismerősebb világba. Egy nap aztán megtalálod a 3dprintersforants.com oldalt, és ekkor szembesülsz vele, hogy valójában minden képzeletednél mélyebb a nyúl ürege…

Tovább »

Voron 2.4 modok – 2022

A Voron nyomtatókat is, mint minden OpenSource DIY nyomtatót lelkesen fejlesztenek tovább a felhasználók kisebb, vagy nagyobb módosításokkal. Ezek egy része rátapinthat a konstrukció egy hiányoságára és idővel az alapverzióba is bekerülhet. Sok más módosítás pedig, valami egyedi, marginális problémára ad választ, mint például egy konkrét kamera típus rögzítése. Mivel nagyon népszerű a Voron, így annyi kiegészítés létezik hozzá, mint égen a csillag, ezért érdemes keresnünk ilyen spéci megoldások után is, hiszen jó eséllyel már valaki megoldotta előttünk.

Tovább »

Voron V0.0 upgrade

Az eredeti kialakításhoz képest idővel elvégeztem néhány átalakítást a V0.0 nyomtatóimon. Ezek közül a mechanikai változtatásokat jegyzetelem le most. A fényképek már elavultak, azóta ledekkel, gombokkal, kijelzővel is felszereltem őket, de ezeket használom, mert volt olyan pillanat, amikor le tudtam fényképezni a különbségeket a két példányon.

V0.0 vs V0.1
Tovább »

Voron Legacy elektronika

Voron Legacy

A Voron Legacy picit kakukktojás a többi Voron típus között. Míg jellemzően egy-egy új Voron igyekszik valami menő újdonságként nagyot domborítani, addig a Legacy éppen ellenkezőleg, a puritánság mintapéldányaként született. Valószínűleg a legolcsóbban megépíthető Voron, de valójában a legnagyobb hiányossága csak a nyitott kialakítása. Ha elsősorban PLA és PET-G anyagokat használunk, akkor nincs szükségünk a zárt nyomtatási térre, sőt, így még jobb is lesz a hűtésünk. Olcsóbbá teszi még a 8mm-es acélrudazat használata, ám ezek számán nem spóroltak, négy-négy jut a Z és Y tengelyekre is. A nyomtatott alkatrészek kidolgozottsága, átgondoltsága nem marad el a többi Voronhoz képest. Jellegében talán retró, de a részleteiben nagyon is igényes 3D nyomtató.

Tovább »

Stressz teszt modellek

Az öncélú csacskaságok nyomtatása alkalom lehet arra is, hogy kicsit többet megtudjunk a 3D nyomtatónk képességeiről. Vagy fejlesszük a magunkat a beállítások útvesztőiben. A következőkben bemutatott modellekben az a közös, hogy tartalmaznak nehezebben kinyomtatható részeket, így alkalmasak a kísérletezgetésre. Nehezítésként pedig sportolhatunk azzal, hogy egyre kisebb méretben futunk neki ugyan annak a modellnek.

Tovább »

SongBird: 3D nyomtatott lemezjátszó

Tavaly ilyen tájban kezdtem el fényképeket rakosgatni az Instagram-ra. És bár rendszerint write only üzemmódban vagyok csak jelen, de mégis kiszúrtam és el is kezdtem követni a Frame Theory 3D munkálkodását. Nagyon klasszul építették fel a gyakorlatilag egy évig tartó kampányukat. Az érdeklődésemet az elején csupán annyival fent tudták tartani, hogy próbáltam kitalálni, mit is ábrázolnak a fényképeik.

Instagram  Frame Theory 3D
Tovább »

Voron0 összeszerelése

Voron0 Hex MidPanel

A Voron0 összeszerelésével kapcsolatos tapasztalataimat olvashatod az alábbi írásban. Részletes útmutató érhető el ehhez a feladathoz, ezért csak egy-egy érdekesebb részt emelek ki, és néhány fényképet mutatok. Bizonyos helyeken eltértem az eredeti megoldásoktól, ezeket meg is magyarázom, de az összképet tekintve konzervatívnak tekinthető a konfiguráció.

Tovább »

Voron Afterburner

Voron Afterburner

Az alábbi cikkben egy izgalmas részletét szeretném megmutatni a Voron világnak, az Afterburner moduláris felépítését.

Voron fényképeket nézegetve, gyakran látható ez a fej a V2.4, Switchwire és Legacy típusokon is, melyek eléggé különböző X tengellyel rendelkeznek. Másrészt a 2.4 direkt extruderes szokott lenni, a Legacy bowden hajtású, a Switchwire-ről pedig találunk dupla bowdenes, két szín nyomtatására képes kialakítást is. Továbbá E3D V6, Dragon és Nf-Crazy HotEnd is lehet egy Afterburner-ben. Néhány fénykép segítségével megmutatom hogyan jön össze ez a sokféle változat és milyen klasszul lehet kombinálni a lehetőségeket.

Tovább »