HyperCube 2021

HyperCube

Azt tervezem, hogy megválok a HyperCube nyomtatóktól. Vagyis a kettőből az egyiket már eladtam, és pár hónapon belül talán ezt a másodikat is. Voron Legacy lesz helyette, ami egy ehhez hasonló nyitott CoreXY nyomtató. Szeretem ezt a kialakítást, nagyon praktikus, viszont könnyebb lesz karbantartanom, fejlesztenem a nyomtatókat, ha egy családból származnak.

Ha már így alakult, akkor még egy cikkben bemutatom, hogy miket alakítgattam rajta mostanában.

Tovább »

Prusa MINI

Prusa MINI

2019 év végén jelent meg a Prusa új nyomtatója, a MINI. Több, mint két év telt el az Mk3-as megjelenése óta, de olyan jól sikerült az a nyomtató, hogy nincs még szükség az Mk4 kifejlesztésére, így valami egészen más koncepcióval tudott előállni a Prusa Research.

Tovább »

VORON Design

Voron design

A Voron projekt célkitűzése 2015-ös indulásakor , egy kompromisszummentes 3D nyomtató létrehozása volt, amit szórakoztató összeszerelni és öröm használni. Követelményként fogalmazták meg, hogy szépnek, tisztának és csendesnek kell lennie, valamint folyamatos terhelés mellett is, meghibásodás, bütykölgetés nélkül tudjon üzemelni. Röviden: egy igazi otthoni mikrógyártógép, borsos árcédula nélkül. Több mint egy évig tartott a fejlesztés, minden részét újratervezték, stressztesztelték és optimalizálták. Röviddel a megjelenés után élénk közösség alakult ki a projekt körül, ami azóta is növekszik. Ez a közösség része annak, ami a VORON-t ilyen különleges élménnyé teszi.

Idővel az egyszemélyes munka egy szűk mérnökcsoporttá nőtte ki magát, amely továbbra is egységes tervezési szellemben működik. Elkötelezettek vagyunk annak érdekében, hogy gyári minőségű nyomtatókat tervezzünk, amelyeket a konyhádban is összeszerelhetsz. Ez a szenvedély és elkötelezettség arra ösztönöz bennünket, hogy kicsit átlépjünk a határokon. Űrsiklókat építünk kertészeti eszközökkel, így bárkinek saját űrsiklója lehet.

Tovább »

Beton kaspó készítés

Sok jópofa megoldást láthatunk a Youtube-on arról, hogyan lehet házilag beton kaspót készíteni. Öntőformának felhasználhatunk szinte bármit, amit a háztartásban találunk és a mérete megfelel a kaspó méretének. Na, de ha van 3D nyomtatónk, akkor készíthetünk egészen precíz öntőformákat is, geometrikus mintázatokkal, 3D dombormű alakzatokkal.

Beton kaspó
Tovább »

Miele 3D4U Thingiverse profil

A 20 perccel a jövőbe podcast egyik friss részében hallattam arról, hogy a német Miele háztartási gépekkel foglalkozó cég 3D nyomtatható modelleket oszt meg a Thingiverse-en.

Miele kávé sablon
Tovább »

3D nyomtató hangjának csökkentése

Az első sikeres nyomtatás alkalmával megtapasztaljuk azt is, hogy bizony hangos szerkezet lehet egy 3D nyomtató. Ma már elég eltérő mértékben bántóak, például egy A4988-as motor vezérlővel szerelt Ender 3 borzalmas lehet, de az újabb TMC driver-t használó viszont egészen barátságosan viselkedhet.

A 3D nyomtató zajával kapcsolatban gondoljunk a családtagjainkra is, lehet nekik kisebb a tűrőképességük, mint nekünk! Ne nyugtassuk magunkat azzal, hogy el tudjuk viselni a zajt a cél érdekében, hiszen ez a cél csak a miénk, a zaj viszont közös a lakásban. 🙂

Tovább »

5 hasznos 3D nyomtatható cucc

A múltkori érdekes, ám de inkább haszontalan 3D nyomtatható válogatás után, arra gondoltam, hogy összeszedek néhány olyan holmit is, amiére akár szükségünk lehet a háztartásban. Olyasmik, amiket éppen meg is vásárolhatnánk készen.

De mivel van 3D nyomtatónk, így élhetünk azzal a kényelemes lehetőséggel is, hogy magunknak elkészítjük őket. Megspórolunk így némi szállítási és csomagolási terhet a bolygónak, amiben már amúgy sárosak vagyunk, a sok kínai rendelés miatt.

Másrészt egyéni ízlésünkhöz, vagy a konkrét feladathoz igazíthatjuk ezeket, magunk választjuk meg a tárgyak színét, méretét például.

Táska csat
Tovább »