Beton kaspó készítés

Sok jópofa megoldást láthatunk a Youtube-on arról, hogyan lehet házilag beton kaspót készíteni. Öntőformának felhasználhatunk szinte bármit, amit a háztartásban találunk és a mérete megfelel a kaspó méretének. Na, de ha van 3D nyomtatónk, akkor készíthetünk egészen precíz öntőformákat is, geometrikus mintázatokkal, 3D dombormű alakzatokkal.

Beton kaspó
Tovább »

Miele 3D4U Thingiverse profil

A 20 perccel a jövőbe podcast egyik friss részében hallattam arról, hogy a német Miele háztartási gépekkel foglalkozó cég 3D nyomtatható modelleket oszt meg a Thingiverse-en.

Miele kávé sablon
Tovább »

3D nyomtató hangjának csökkentése

Az első sikeres nyomtatás alkalmával megtapasztaljuk azt is, hogy bizony hangos szerkezet lehet egy 3D nyomtató. Ma már elég eltérő mértékben bántóak, például egy A4988-as motor vezérlővel szerelt Ender 3 borzalmas lehet, de az újabb TMC driver-t használó viszont egészen barátságosan viselkedhet.

A 3D nyomtató zajával kapcsolatban gondoljunk a családtagjainkra is, lehet nekik kisebb a tűrőképességük, mint nekünk! Ne nyugtassuk magunkat azzal, hogy el tudjuk viselni a zajt a cél érdekében, hiszen ez a cél csak a miénk, a zaj viszont közös a lakásban. 🙂

Tovább »

5 hasznos 3D nyomtatható cucc

A múltkori érdekes, ám de inkább haszontalan 3D nyomtatható válogatás után, arra gondoltam, hogy összeszedek néhány olyan holmit is, amiére akár szükségünk lehet a háztartásban. Olyasmik, amiket éppen meg is vásárolhatnánk készen.

De mivel van 3D nyomtatónk, így élhetünk azzal a kényelemes lehetőséggel is, hogy magunknak elkészítjük őket. Megspórolunk így némi szállítási és csomagolási terhet a bolygónak, amiben már amúgy sárosak vagyunk, a sok kínai rendelés miatt.

Másrészt egyéni ízlésünkhöz, vagy a konkrét feladathoz igazíthatjuk ezeket, magunk választjuk meg a tárgyak színét, méretét például.

Táska csat
Tovább »

Skelestruder extruder – Prusa Mk3

A Skelestruder a legérdekesebb dolog, amivel a Prusa Mk3 3D nyomtatóval kapcsolatban eddig találkoztam. A Taurus upgrade alkotójának a munkája és a maga nemében szintén briliáns mű ez a Prusa Mk3 extruder.

Prusa Mk3 Skelestruder
Tovább »

Prusa Mk3 Taurus upgrade

A Prusa Mk3 Taurus upgrade főbb részleteit ismertetem az alábbi cikkben. Nem győzőm reklámozni, ugyanis lenyűgöznek a tulajdonságai. A nyomtatott alkatrészeken elsőre is látható, hogy nem a gyári készlet finom igazgatásával fejlődtek tovább, itt mindent az alapoktól gondolt újra a tervező. Kompromisszum mentesen próbálta a legtöbbet kihozni a Prusa Mk3 gyári hardver készletéből. És ez a másik tiszteletre méltó törekvése, hogy a fantáziájának az azért határt szabott, hogy milyen hardver áll rendelkezésére egy Prusa Mk3 tulajdonosnak. Minimális plusz költséggel rendelkezik csak ez az átépítés.

Prusa Mk3 Turus upgrade
Tovább »

Többszínű 3D nyomtatás kreativitással

A legegyszerűbb 3D nyomtatóval is készíthetünk úgy többszínű tárgyakat, hogy mi magunk cseréljük ki a filamentet nyomtatás közben. Természetesen ilyen módon korlátozottak a lehetőségeink, de némi kreativitással izgalmas végeredményt tudunk elérni. Erre is mutatok példát a cikk második részében, de előbb egy ravaszabb eljárást ismertetek. Igaz, hogy csak az első rétegen, de ezzel egy rétegen belül használható több szín. Haladóknak akármennyi. 🙂

HyperCube
Tovább »

Csacskaságok

Kíváncsiságból kinyomtattam néhány igazán felesleges, de valamilyen szempontból érdekesnek tűnő modellt. 🙂

Oroszlán
Tovább »

Prusa Mk3S upgrade változat

Az első Prusa Mk3 3D nyomtatómnak lehet, hogy új gazdája lesz. Nagyon a szívemhez nőt, remek nyomtató, de fáj a fogam egy Zaribo változatra, így ezt a racionális megoldást találtam ki, hogy mégse hasonlítson a lakásunk a Prusa nyomtató farmjára. 🙂

Néhány esztétikai javítást még elvégeztem rajta, a kábeleket szépen elrendeztem és néhány alkatrészt újra nyomtattam, hogy igazán makulátlan állapotban adhassam ki a kezemből. Mivel erre már több alkalmam nem lesz, így most készítettem róla fényképeket és ebben a cikkben bemutatom a konfiguráció részleteit.

Klón Prusa Mk3
Tovább »

Banana PI M2 Zero – OctoPrint

Tavaly írtam a Raspberry Pi Zero-ról egy cikket, amiben fanyalogtam a vacak teljesítménye miatt. Különösen azért voltam csalódott, mert amúgy nagyon praktikusnak találom azt a módszert, hogy külön táp, usb csatlakozás és külön doboz nélkül lehet egy “számítógépet” rápattintani az EinsyRambo board-ra. Nagyon tuti lenne ez, ha a teljesítmény legalább elégséges lenne.

Ezért próbáltam továbbra is ezen a Zero vonalon tovább kutakodni, mert egyébként a teljesítmény könnyen orvosolható lenne, ha Zero helyett, egy RPI3-at üzemelnék be a Prusa Mk3 esetében is.

Banana Pi M2 Zero
Tovább »