Miele 3D4U Thingiverse profil

A 20 perccel a jövőbe podcast egyik friss részében hallattam arról, hogy a német Miele háztartási gépekkel foglalkozó cég 3D nyomtatható modelleket oszt meg a Thingiverse-en.

Miele kávé sablon

Elsőre talán nem tűnik annyira érdekesnek, ha csak a modellek funkciót nézzük, hiszen konyhai gadget-ekből, porszívó adapterekből rengeteg a választék már, ahogy ilyesmit is ajánlottam is az előző cikkben.

De mégis, kicsit elgondolkodtatott ez a konkrét példa, hiszen ezeket a modelleket most nem egy önzetlen hobbista osztja meg, hanem egy profitorientált cég, akik prémium minőségű és árú cikkek forgalmazásából élnek.

El lehet picit mélázni azon, hogy vajon ilyesmi lesz az otthoni 3D nyomtatás jövője? Megvásároljuk a porszívót, ahogy most is tesszük, de kiegészítőket ilyen formában osztanak majd meg a gyártók, és akinek szüksége van rá, az elkészíti otthon saját magának? Nem lenne rossz, ha más cégek is kísérleteznének ezzel.

A Miele-vel kapcsolatban egyébként elfogult vagyok, tőlük van a mosogatógépünk és hűtőszekrényünk is, mind a kettőt nagyon szeretjük. Ezért is kíváncsian néztem meg a modelleket, hogy vajon ki tudják-e fejezni ilyen módon is azt a minőségre való törekvésüket, ami jellemzi őket.

A modelleken látszódik, hogy hozzáértő formatervező munkái. Van egy egységes hangulatuk, ami miatt egymáshoz is passzolnak. Mindegyiken található egy méhsejt minta, ami különösen karbon tartalmú filamenttel nyomtatva nagyon profi hatást kelt.

A legtöbb modell a porszívójukhoz készült, vannak különböző szívó fejek, fúrógéphez való porelszívó, valamit olyan adapter, aminek a segítségével két csövet tudunk csatlakoztatni a géphez. Játékosságból pedig szappan buborékfújó adaptert is készítettek.

A Miele porszívócső 35 milliméter átmérőjű, de egyszerűen a tárgy átméretezésével hozzáigazíthatjuk az elemeket a saját porszívónk méretéhez.

Kipróbáltam a kibontott kávés tasakra szerelhető kupakot, ami három darabból áll, de egyben nyomtatható, mindenféle utómunka nélkül tökéletesen használható:

Miele kávé zacskó kupak

Kávézáshoz még van egy cappuccino díszítő szerkezet is, amivel egy sablonon keresztül szórhatunk kakaót a tejhabra. Vagy süteményre porcukrot. A szita részét nem olyan könnyű szépen kinyomtatni, bár nagyon ügyesen ki van találva, de gond, ha nagyon szálaz az anyag. (PLA-ból nem nyomtatnék olyasmit, amit rendszeresen el kell mosni.)

Egy szívecskés sablont kapunk készen, de egy teli sablont is megosztottak arra biztatva, hogy készítsünk egyéni mintákat a szerkezethez.

A fő elem egy darabból nyomtatható, de belül a képen látható racsnis mechanika van, ami arra szolgál, hogy a nyelet tekerve átrázza a betöltött anyagot a mintán.

PrusaSlicer

források:

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x