5 hasznos 3D nyomtatható cucc

A múltkori érdekes, ám de inkább haszontalan 3D nyomtatható válogatás után, arra gondoltam, hogy összeszedek néhány olyan holmit is, amiére akár szükségünk lehet a háztartásban. Olyasmik, amiket éppen meg is vásárolhatnánk készen.

De mivel van 3D nyomtatónk, így élhetünk azzal a kényelemes lehetőséggel is, hogy magunknak elkészítjük őket. Megspórolunk így némi szállítási és csomagolási terhet a bolygónak, amiben már amúgy sárosak vagyunk, a sok kínai rendelés miatt.

Másrészt egyéni ízlésünkhöz, vagy a konkrét feladathoz igazíthatjuk ezeket, magunk választjuk meg a tárgyak színét, méretét például.

Táska csat

A válogatásba direkt nem tettem 3D nyomtatással kapcsolatos dolgokat, mert hát az logikus, hogy sok hasznos dolog nyomtatható 3D nyomtatóval 3D nyomtatáshoz, viszont most kitekintenék ebből az öncélú végtelen folyamatból egy kicsit. 🙂

Táska csat

Az egyik hátizsákom csatja eltörött, így szétnéztem a Thingiverse-en, mi jöhetne szóba. Találtam is egy jópofának tűnő, méretben is passzoló változatot, bár kicsit hibás volt a modell, ezért javítottam rajta: https://www.thingiverse.com/thing:4409532

Így már a képen látható orientációban nyomtatható, amitől szerintem igazán tartós lesz. Könnyen összepattinthatóak, de aztán stabilan egyben marad a két elem.

Táska csat

Mini fotó háttér állvány

Ez egy nagyon régi modell, még 2013-ban osztották meg, az első nyomtatómmal is elkészítem annak idején. Az a klassz benne, hogy az alkatrészek kis helyen elférnek, könnyen tárolhatjuk a fotós cuccok között, egy A4-es papírt pedig mindig találunk, ha szükség van ár.

fotó háttér állvány

https://www.thingiverse.com/thing:106568

Annyit alakítottam rajta TinkerCad segítségével, hogy a pöckök tengelyét 5,3 milliméterre nagyítottam, mert egyébként kipottyannak.

Kábelvezető

Rengeteg 3D nyomtatható kábel rendszerező megoldást találhatunk, azért választottam ezt, mert egyrészt nagyon jópofa, hogy két egymáshoz képest mozgó elemből áll, de egyben nyomtathatjuk ki úgy, hogy egymásba vannak fűzve.

Kábelrögzítő

https://www.thingiverse.com/thing:3396905/files

Másrészt kiszúrtam, hogy egy honfitársunk alkotása, aki igazán büszke lehet rá, ugyanis már majdnem 130.000 alkalommal töltötték le a modellt!

Szerszám, takarítóeszköz tartó

Ez egy igazán zseniális cucc. Olyan eszközök tárolását könnyíti meg, amiknek valamilyen nyelük van, kerti szerszámok, seprűk, ilyesmik.

Seprű tartó

Klasszul kitalált mechanikája van, ezért megfelelő szorítással masszívan megtartja a rábízott dolgokat, viszont könnyen ki lehet venni belőle a nyelet, ha simán magunk felé húzzuk. Csak a 22mm-es példa modellt nyomtattam ki egyelőre, de ami igazán profi, hogy testre szabható, „Customisable”, tehát egyedi méretekben generálhatunk példányokat belőle.

https://www.thingiverse.com/thing:2029895

A középső füleket átfúrtam 3-as fúrószárral, majd M3-as csavarokkal raktam össze. Nagyon precízen működik, így valahogy:

Porelszívó adapter porszívóhoz

A porelszívó adapter is olyasmi, amit kár megvenni drágán, ha csak nem vagyunk szakemberek. De ha mégis furkálunk, akkor jó azért, ha kevesebbet kell takarítani, ezért nyomtathatunk magunknak valami ilyesmi alkalmatosságot:

Porelszívó adapter

https://www.thingiverse.com/thing:2939576

Nincs különösebben elbonyolítva ez a modell, viszont sajnos support-ot igényel a nyomtatása. Többféle porszívócső átmérőhöz válogathatunk belőle, így nem kell igazgatnunk rajta. A mi Electrolux porszívónkhoz a 32mm-es változat passzol. Elég szorosan, pontosan illeszkedik.


Na jó, de mi az a cucc?

A más cucca mindig limlom, a mi limlomunk mindig cucc!

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x