A medve, a zsiráf és a bika

Prusa Mk3 3D nyomtatóhoz több komplett továbbfejlesztési lehetőség is elérhető. Ezek célja elsődlegesen a merevebb mechanika kialakítása, másodsorban pedig a kényelmesebb szerelhetőség, könnyebb karbantarthatóság.

A medve, a zsiráf és a bika

Három lehetőséget mutatok be, amik véletlenül pont egy-egy állatról kapták a nevüket, vagy logójukat. Mind a hárman nagyon erősek, a zsiráf pedig ráadásul még magas is. 🙂

Bear upgrade

A medvéről elnevezett fejlesztés talán a legnépszerűbb átépítés. Rögtön szembetűnő sajátossága, hogy részben, vagy egészben 2040-es V-Slot profilokra cseréli a vázat.

Half Bear

A projekt még a Prusa MK2 idejében kezdődött, aminek az tálca alatti része menetes szárakkal volt megoldva. Az Mk2 mechanikájának ez volt a legmacerásabban beállítható és leglabilisabb része, így ésszerű gondolat volt, csak ezt a részét aluprofilokkal megerősíteni. Ez lett a „Half” változat. Költségben elmard a teljes upgrade-től, hiszen kevesebb V-Slot profilt kell vásárolni hozzá. MK3 esetében ennek a változatnak nincs létjogosultsága, hiszen az már eleve hasonló konstrukció.

Bear uupgrade

Full Bear

A teljes változatban az eredeti vázból semmi nem kerül falhasználásra. Első ránézésre is, sokkal merevebbnek tűnik az Y és Z tengely találkozása. Annyira merev, hogy nem szükséges a tápegységet felszerelni a nyomtatóra, ugyanis az eredetiben annak támasztó szerepe is van.

Kit-ben is beszerezhetőek a V-Slot profilok, de itthon is lehet méretre vágva vásárolni. Ebben az esetben akár egyéni Z magasságot is választhatunk. Ez ugyanis egy további előnye, hogy könnyebb egyedi megoldásokat kialakítani vele.

X, Z tengely

Nem csak az új vázzal kapcsolódó alkatrészek érhetők el hozzá, hanem szinte az egész nyomtatót újraépíthetjük a Bear upgrade szellemében. Mindegyik alkatrészre jellemző, hogy ahol indokolt, ott erősebb, ahol ésszerűbb ott kevesebb a csavar. Ahol pedig nagyon hiányzik az oldható kötés, ott pótolta a tervező. Például a Z tengely csapágyai itt csavarral rögzíthetők, aminek köszönhetően sokkal kényelmesebben szerelhető.

Bear X axis

Csavarral állítható az öv feszesség, ami szintén egy nagyon evidens javítása az eredetinek. Ha különösebb upgrade-et nem tervezünk, akkor is érdemes az X tengelyt erre a változatra cserélni.

A Z motort tartó elemek is javításra kerültek, például nincs szükség cirkuszi mutatványokra a motorok beillesztéséhez.

Mivel nagyon népszerű, így számtalan remix és kiegészítés elérhető hozzá.

Zaribo upgrade

A zsiráf logóval ellátott upgrade hasonlít a medvére, de talán még robusztusabb. Itt 3030-as alumínium profilokból épül a teljes váz és látványosan masszívabbra van tervezve minden műanyag alkatrész. Arra megy ki a játék, hogy stabil maradjon számottevően magasabb Z tengely esetén is. Választható például 10mm-es Y és Z tengely, mivel ezek nem mozognak, bátran lehetnek vastagabbak.

Zaribo 220mm, 320mm, 420mm

Nagyon alaposan kidolgozott rendszer, csak az összeszerelési útmutató egy 186 oldalas pdf. Érdemes beleolvasni, nagyon részletes, alapos írás. Sok gyakorlati tanács és figyelmeztetés is van benne a nyomtató használatával kapcsolatban, ezeket akkor is érdemes átnéznünk, ha nem pont ezt a változatot építjük meg.

Opensource módon elérhetők a tervek, de egy németországi webshop-ból különböző kit-eket is vásárolhatunk hozzá.

Taurus upgrade

Ismét egy állatos név: Bika, és nem véletlenül! Talán kevésbé ismert, pedig nagyon kreatív fejlesztés.

Az előzőektől eltérően itt az eredeti vázat használjuk, így költséghatékony, ha már egyben meg van a Prusa Mk3. Cserébe több energiát igényel már az alkatrészek megértése is, mert egyszerre bitang masszívak, másrészt elegánsak, fifikásak az elemek. Együtt és külön-külön is alkalmazhatók a különböző tengelyekhez tartozó fejlesztések.

update: részletesebb ismertető: Prusa Mk3 Taurus upgrade

Y tengely

Taurus upgrade Y

Ami fura elsőre a képen, hogy a motort hátulról középre helyezte a tervező. Így a motor a GT2 szíjon a legtávolabb került a tálca rögzítésétől. Másrészt viszont nagyjából a nyomtató súlypontjában van. A motorhoz tette a szíj feszítéséhez szükséges alkatrészeket, így a feszítés nem változtatja meg a nagy görgők távolságát. A szíj tökéletesen egyenesen fut a tálca alatt, nem teker vagy hajlít semmit. A végpontokban nem a baloldali csapágyat veri hozzá a vázhoz, hanem középen a szíj kocsihoz való illesztése ütközik a görgőket tartó elemhez. Ez nem csak a csapágyakat kíméli, hanem finomabbá és így pontosabbá is teszi home-ot, ami például a TMC ütközés detektálásnál lehet nagyon fontos, ha újra kell pozicionálni a tengelyeket nyomtatás közben. A görgők túlméretezettek, de csak olcsó 608-as csapágyakat és egy kis nyomtatást igényelnek csupán. A szíjfeszítéshez is csak azokra a fog nélküli görgőkre van szükség, amiket kiszedtünk már eleve a gyári X és Y tengelyekből. Extra igényességként csapágyazhatjuk a motor tengelyét a szabadon lévő oldaláról és a merevség érdekében négy csavar rögzíti a motort. És mindez nem is az összes érdekes részlet, érdemes végigolvasni a leírást hozzá: https://www.thingiverse.com/thing:3269389

Z tengely

A többi upgradehez hasonlóan, itt is könnyebben beszerelhetőek a Z motorok, de itt még több csavar rögzíti az elemet a vázhoz. A Z tengely merevítését úgy oldja meg, hogy egy extra menetes szárral – mint egy derékszögű háromszög átfogója – támasztja meg a Z tengelyt. https://www.thingiverse.com/thing:3321711

Taurus upgrade

X tengely

Az X tengely talán még az Y-nál is komplikáltabb. Itt is négy csavar rögzíti a motort és csapágyazható a tengely. A szíj feszítés hasonlóan igényesen van megoldva. A Z csapágyakat kényelmesen, csavarokkal rögzíthetjük. Még azt is végiggondolta, hogy melyik irányból érdemes nyomtatni az X/Z csatlakozást, hogy igazán masszív legyen: természetesen nem úgy, ahogy az eredetit. És egyáltalán, mekkora már ez az alkatrész? A T8 nut alulra került, felülre pedig nyomtathatunk egy nut-hoz hasonló elemet az antibacklash miatt: https://www.thingiverse.com/thing:3308841

Apróságok

Ha zárt helyre építjük a nyomtatót, vagy egyéb okból leszereljük a tápegységet, akkor ezzel az elemmel tudjuk kiváltani a támasztó szerepét: https://www.thingiverse.com/thing:2772947

Gumi lábak helyett masszívabb kialakítást javasol a tervező: https://www.thingiverse.com/thing:2805753

Funkcionálisan nincs jelentősége, de készített egy logóval ellátott LCD burkolatot is: https://www.thingiverse.com/thing:3352476

Taurus LCD

Sajnos design-ben nem olyan ügyes, mint amilyen briliáns mérnök. A leírások nagyon pontosak, részletesek és egyben szórakoztatóak, de nincsenek normális fényképek, meg hát ez az LCD burkolat sem valami ízléses: TAU PRUSA, hát értem, de na… Persze semmi másba nem tudok belekötni, figyelemre méltó alkotás!


Universal Einsy Box

Böngészgetés közben találtam ezt a jópofa dobozt az EinsyRambo-hoz: https://www.thingiverse.com/thing:3901001

A Zaribo doboza lényegesen nagyobb, mint az eredeti, így sokkal kényelmesebben szerelhető. Ez az „univerzális” doboz egyrészt tovább vitte a jobb hozzáférhetőséget, másrészt plusz hasznos funkciókat is tartalmaz:

  • moduláris szerkezetű, például külön rekeszben helyet kaphat egy raspberry pi
  • ventilátorok helyezhetők el benne
  • alkalmazható az eredeti vázon és 2040/3030-as profilokon is
  • design is testre szabható, ahogy a képen látható például Zaribo, vagy Bear logó két színű nyomtatással
Universal Einsy Box

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x