Csacskaságok

Kíváncsiságból kinyomtattam néhány igazán felesleges, de valamilyen szempontból érdekesnek tűnő modellt. 🙂

Oroszlán

Oroszlán sörénnyel

Régóta izgatott ez a modell, hiszen rettentő látványos. A sörény szálanként kerül kinyomtatásra, egészen pontosan így:

3D nyomtatott oroszlán

Egy késsel a „hajszálak” végét el kell vágni a support funkciójú külső hengertől, így megláthatjuk, hogy mit is nyomtattunk valójában:

3D nyomtatás utómunka

Ezután óvatosan meleg levegő segítségével kialakítható a „frizura”. Pet-G anyagot használtam, ehhez a hajszárító kevésen bizonyult, de PLA-hoz elég lehet az is. Hőlégfúvó kisebb fokozatán fújkáltam meg óvatosan, amitől szépen kialakult a forma:

3D nyomtatott oroszlán

A modell innen tölthető le: Hairy Lion With Brim Ez egy remix, az eredetiben nem volt brim kezdetben. Azóta az is bővült ilyen változattal, de ezt már utólag vettem csak észre.

A kommentekben azt olvastam, hogy 0,5mm-es nozzle és 0,6mm-es line width lett kigondolva hozzá. Fura, mert a Cura 0,6mm-re nem rajzolja folytonosra a vonalak, inkább 0,5 tűnik helyesnek. Viszont ezt is csak utólag nézegettem meg, és 0,4mm-es line width-et használtam. Ennek az lett a következménye, hogy dupla csíkokból készültek a sörény szálai. Szerencsére így is stabilan rögzültek és így talán még szebb, vékonyabb szálak születtek. Ezzel lehet még kísérletezni. A rétegvastagság 0,2mm.

Tensegrity

Nem tudom, hogy van-e magyar megfelelője a tensegrity szónak, ami a tension (feszültség) és integrity (integritás) szavakból képződött. Olyan szerkezeteket neveznek így, amiket valamiféle feszültségek egyensúlya tart egyben.

Több ilyesmi modell érhető el, nekem ez tetszett: Impossible thing? No, just magic!

Tensegrity

Elsőre meglepő a látvány, de jobban belegondolva érthető, hogy mi történik: a középső cérnán lóg a felső rész, a sarkokon lévők pedig megakadályozzák, hogy le forduljon oldalra. Meglepően stabil. 🙂

Cura szeletelő programban a Post Processing-ben található Filament Change funkcióval váltottam nyomtatás közben a színek között, hogy kicsit érdekesebb legyen az eredmény.

Telefontartó

Örök slágerek a különböző telefon konzolok. Ezt a példányt régóta kitüntetett helyen tartja a Thingiverse, így végül én is elcsábultam: Mechanical Quick Grab/Release Phone Stand

Telefontartó

A fekete részt Carbon Fiber filamentből nyomtattam, elég tutin néz ki. A középső tartó elemet duplán tettem be, hogy masszívabb legyen, a csavarokat ehhez TinkerCad segítségével hosszabbra alakítottam. Az eredetibe nagyon vékony telefont lehet beletenni, én viszont tokkal használom, így a karokat innen vettem: Mechanical Quick Grab/Release Phone Stand (<12mm)(wider hooks).

Kellene még egy rugó a közepébe, de pont megfelelőt nem találtam. Így is szuperül használható, csak nem tárulnak szét automatikásan a karok, ahogy leemeljük a telefont.


Zen3D Instagram

Valójában ezzel a kis cikkel az Instagram profilomat szerettem volna reklámozni: https://www.instagram.com/Zen3Dlab

Ha érdekel, hogy mikkel vacakolok éppen, akkor ott nyomon tudod követni azt is, amiről nem tudtam még cikket írni, vagy olyan apróság, hogy nem is fogok. Ha beállítod a követést, akkor azzal visszajelzést is adsz arról, hogy tetszik amit csinálok.

Nagyon köszi! 🙂

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x