Support

A 3D nyomtatók rétegről-rétegre építik fel a tárgyakat, az újabb rétegeket mindig az előzőek támasztják alulról. Ha a modell olyan kiszögeléseket tartalmaz, amiket a „levegőben” kellene elkezdeni nyomtatni, akkor azzal nem boldogul a nyomtató. Erre találták ki a supportot: a szeletelőprogramot rávehetjük arra, hogy a modellt egészítse ki a kiszögelések alatt támasztékokkal. Ezek segítségével el lehet készíteni nyomtatványt, majd a támasztékokat le lehet törni a tárgyról.

A szeletelőprogramokban több lehetőség is van a támasztékok használatára. Egyrészt állítható a mintázat alakja és sűrűsége. Minél sűrűbb a támaszték, annál jobban sikerül az első erre nyomtatott réteg, viszont nehezebb eltávolítani.

Másrészt meghatározhatjuk, hogy csak a tálcával érintkezve keletkezzenek támasztékok, vagy modellen belül is. Ha még speciálisabb igényeink vannak, akkor egyedi helyekre is elhelyezhetjük őket.

Cura support
A türkiz színű részek support-ok Cura szeletelő programban

Azoknál a 3D nyomtatóknál, amik képesek egyszerre több különböző anyaggal is dolgozni, ott szóba jöhet a PVA nevű filament használta a támasztékhoz. Ez az anyag vízben oldható, így az elkészült tárgyról nem kell „lefaragni” a supportot, hanem vízben le lehet áztatni. A PVA elég drága alapanyag.

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/pva/

PVA filament

A legprofibb mégis az, ha már tervezésnél igyekszünk gondolni arra, hogy legyen olyan orientációja a tárgynak, amiben lehetséges támasz nélkül a nyomtatás.

Meglepően meredek dőlésszögű formák is kinyomtathatók erős tárgyhűtés mellett, ezért érdemes kísérletezni a support nélküli nyomtatással is.

Support nélkül nyomtatva
Support nélkül nyomtatva
« vissza a fogalomtárhoz