Retraction

Egy FDM 3D nyomtatónak, ha lukak vannak a tárgyban, akkor a szál adagolását meg kell szakítani addig, amíg a luk fölött utazik a fej. Sajnos ilyenkor az olvadt műanyag tovább folyik a fúvókán kifelé, hiszen semmi nem akadályozza meg ebben, sőt valamekkora nyomás alatt van az anyag, hiszen az extruder motorja tolta, préselte idáig a filamentet. Ez két dolog miatt is gondot okoz:

  • A fej utazás közben olyan helyre is anyagot folyat, ahová nem szabadna anyagnak kerülnie.
  • Amikor újra kezdődik az adagolás, akkor viszont egy ideig még nem jön semmi a fúvókán keresztül, hiszen éppen előbb folyt ki az az anyag, amit most kellene kiadagolni.

Megoldásként erre találták ki a retraction funkciót: amikor abba kell hagyni az adagolását, akkor az extruder motor visszahúzza kicsit a szálat. Ezzel megszünteti a nyomást az anyagban, így ténylegesen megszakad a szál folyása a fúvókán kifelé. Így utazik a fej és amikor újra nyomtatnia kell, pont annyit előre nyomja az extruder motor az anyagot, mint amennyit korábban visszahúzott. Ezért ismét nyomás alá kerül az anyag, amit azonnal el tud kezdeni extrudálni a nyomtató.

« vissza a fogalomtárhoz
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x