Voron Zero alkatrészek

Voron0 kit

update 2021. 05. 19.:
Elindult a Zen3D Voron shopja, amiben sok Voron Zero alkatrészt megtalálsz! A cikkben pár alkatrésznél meglinkeltem a shop-ban elérhető termékeket.

update 2021. 08. 24.:
LDO által összeállított komplett Voron Zero v0.1 KIT is elérhető.


Voron építéséhez magunknak kell beszereznünk az alkatrészeket, mert nincs gyártó a márka mögött. Szerencsére nem olyan nehéz a dolgunk, hiszen nyílt forrású nyomtató lévén több kereskedés forgalmazni kezdett alkatrész csomagokat a különböző típusokhoz.

Részletes alkatrészjegyzék található a vorondesign.com oldalon, ami alapján el tudunk indulni. A táblázatban minden alkatrészt pontosan be lehet azonosítani és konkrét beszerzési lehetőségek közül is választhatunk. Ahol érdemes figyelni valamire, ott megjegyzéseket is találunk.

Voron0 BOM
A képre kattintva megnyílik a BOM táblázat

Költségek

Érdemes megnézni, hogy az adott kereskedő melyik kontinensről küldi az árut. Például a DigiKey az USA-ból, ezért az árakat nettóban kell érteni és vámkezelésen esik át a csomag automatikusan. Egyre több dolog elérhető az Aliexpressen is, de érdemes összehasonlításokat végezni, egy-egy termék hasonló áron megvásárolható Európában is, rögtön például a váz. Egyelőre egy német: fermio.xyz és egy észt: lecktor.com webshopot látok legjobban felszerelve Voron alkatrészekkel.

Komplett költségvetést nem teszek közzé, ugyanis változnak az árak, jelennek meg újabb lehetőségek, így félrevezető lenne, ha nem módosítgatnám folyamatosan. Mindenesetre a fórumokban emlegetett 500 USD reális, sok árösszehasonlítgatással bele lehet férni a 150.000 forintos keretbe nyomtatás nélkül.

Úgy tűnik, hogy komplett készletetet is hamarosan be lehet szerezni, bár ha lusták vagyunk válogatni, akkor meg kell fizetnünk a kereskedő fáradságát. 660-730 euro körül lesz ez a komplett csomag.


A következőkben a teljesség igénye nélkül, az érdekesebbnek tűnő alkatrészekről leírom, hogy mire jutottam velük.

Csavarok, kötőelemek (Hardware)

Metrikus csavarokból majdnem mindent meg tudtam venni, a Nagy és Nagy csavarboltban, egyedül a 35mm és 40mm hosszú button head imbusz csavarokat (din 7380) nem találtam magyar üzletben. Sajnos ez néhány helyen szükséges, nem jó a sima magasabb fejű (din 912). Kis módosítással megoldottam, de közben rendeltem Kínából is, hogy legközelebb már legyen kéznél.

Ha sportolni szeretnél az esztétikával, akkor gondold meg, hogy melyik csavar hová fog kerülni és aszerint válassz fekete, vagy rozsdamentes csavarokat.

A 3x7x0.5 Shim Ring nem más, mint a közönséges M3-as alátét, ebből nem kell drágán külföldről rendelnünk. Viszont a 3x5x0.5 alátét nagyon érdekes, abból érdemes megvenni, amire hivatkoznak. Ugyanis a Gt2 Idlerek-ben olyan pici a csapágy, hogy ha 7mm átmérőjű alátétet raknák alá és meg is szorítanánk, akkor az alátét a csapágy külső forgó részét is szorítaná, ami nyilván nem jó. Lehet, hogy figyelmetlen voltam, de Prusa, vagy HyperCube nyomtatóknál nem láttam még ezt a finomságot, miközben nagyon is logikus, ezután más nyomtatóknál is alkalmazni fogom.

Voron0 manual

Az eredeti elképzelés az, hogy sima M3 hatlapú anyák kerülnek a profilba. Ezek elcsúszkálnak a helyükről, ami már az összeszerelésnél is nehezítés, de ha valamit vissza kell bontani, akkor kimondottan idegesítő. Ezért készítettem egy T-Nut adaptert négyzetes anyákhoz, hogy fix helyen maradjanak: github.com/Zen3Dlab/VoronUsers/printer_mods/Zen3D/V0_1515_T-nut

Kimondottan javasolom ezek használatát, amihez egy csomag 5,5 x 5,5 x 2mm-es M3 Square Nuts-ot kell vásárolni az Alixperss-ről.

Váz profljai (Frame)

A Zero a pandémia elején jelent meg, és akkor egyből el is akartam kezdeni a vásárlást, de a MakerBeam egyszerűen nem tudta teljesíteni 1515-ös profilokra megjelent hirtelen jött hatalmas igényt, amit a Voron0 generált. :), ezért az aliexpressen rendeltem egy készletet. Szerintem ez ugyan az az LDO változat, amit most már Európából hasonló áron lehet megvásárolni. Ezekben a készletekben az a jó, hogy a csatlakozások furatait elhelyezték rajtuk még a színes bevonat elkészítése előtt.

Voron0 LDO kit
LDO, Fermio Labs

Fénykép alapján talán picit precízebbnek tűnik a MeakerBeam profilja, de ezt nekünk kell kifúrni. Alapvetően az lehet a különbség a márkák között, hogy mennyire könnyű merőlegesre összerakni a kockát. Az igazán profi a Misumi, de lényegesen drágább is.

MakerBeamXL 1515
MakerBeam
Misumi 1515
Misumi

Elektronika (Electronics)

Bigtreetech SKR mini E3 (v1.2 or v2)

Alaplapból választhatjuk az 1.2-est is. Ami egy bölcs fejlesztés a V2-ben, hogy került rá vezérelhető ventilátor kimenet a HotEnd-hez is. Viszont a Voron0 asztal fűtését relével oldja meg, így a felszabadult asztalfűtés kiemenetre kerül a HotEnd hűtése, tehát ez az 1.2-essel is meg van oldva.

Motorok

Motorokat a StepperOnline-tól vásárolhatunk, akár készletben is, vagy egyesével, ha esetleg másik extruder motort választanánk. Működik az ajánlott extruder, de nincs sok tartalék benne, nagyon hosszú retraction beállítással lépést veszíthet és elképesztően forró működés közben. Nézegettem alternatívákat, akár direkt extruderes megoldás is létezik. De olvasgatva a véleményeket, teljesen jó a BOM szerinti is, csak meg kell szokni, hogy ez ilyen forró, nem kell megilyedni tőle.

Nemrégen az LDO is készített egy csomagot és ráadásul Voron logót is helyezett a motorokra.

LDO Voron motor

HotEnd

Nem vált be az Nf-Crazy (Mosquito) HotEnd, pedig a HyperCube-ok pozitív tapasztalatai után, inkább ezt választottam volna. Egy picit szebb az ahhoz tartozó fej és kisebb is. De éppen ezért 25mm ventilátor fér csak el rajta, amiből többfélét is próbáltam, de vagy rettenetesen hangosak, vagy nem hűtenek eleget (a zárt térben), így TriangleLab Dragon lett végül rajta. Erre 30mm-es ventilátor kerül, könnyebb ebben a méretben normálisabbat venni. (Érdekes egyébként, de a plexi doboz eléggé felerősíti a hangokat, tényleg idegesítő volt az Nf-Crazy.)

Mechanika (Motion)

Trapézmenetes orsó

Először TR8x2 orsó szerepelt a BOM-ban, majd javították 8×8-ra. Sokan használnak 8×2-est is, főleg hogy az LDO csinált ilyen szép fekete változatot, de újabban már nem ezt javasolják. Valami olyasmi lehet az oka, hogy akármit is választunk, érdemes antibacklash anyát tenni rá, viszont akkor már a nagyobb menetemelkedés is oké, amivel gyorsabban lehet mozgatni a tálcát.

TR8x2 trapézmenetes orsó

Csak ilyen vékony anya fér el, mint ami a képen látható, de kapunk az STL fájlok között sablont, hogy a kerek anyából le tudjunk faragni, ha az már esetleg van is otthon.

Szintén az LDO készített motorba integrált orsót is a Voron rajngók kedvéért. Valószínű ezzel még precízebb lesz a mechanika, viszont így kicsit el kell térni az eredeti felépítéstől.

LDO Voron Z motor

Tálca (Buildplate)

A Zero tálcája egy 6mm vastag 120mm x 120mm alumínium lemez. Vágathatunk itthon is ilyet, például a Bronzker kft.-énél. A furatokat nekünk kell elhelyezni ebben az esetben, de ez nem annyira nehéz. Ha ezzel nem akarsz vacakolni, akkor készen, vagy félkészen is tudsz vásárolni.

Voron0 bedplate

220V fűtőelem

Szilikon borítású 220 voltos fűtőből a Keenovo márkát javasolják használni, mint ahogy minden elektromos eszközből csak márkás minőségi termékeket hivatkoznak meg az alkatrész listában. A Keenovo kínai cég, tehát ha tőlük rendelsz, akkor hasonló sebességgel érkezik meg a termék, mintha az aliexpress-ről rendelnél. Gondolom, hogy a márka nélküli olcsóbb fűtőelemek is működnek, de a képen látható, hogy minőségibb a Keenovo, és CE tanusítvánnyal is rendelkezik.

Keenovo 220V 100W

PEI bevonatú acél lap, mágnes

Kedvenc PEI tálca gyártóm, az ENERGETIC is reagált a Voron divatra. Bár külön nem jelölik, de a Voron-hoz használatos méretekre kérés nélkül tesznek Voron logót. 🙂

Energetic Voron PEI

Egyik felén érdesített, míg a másik oldalon sík változatot rendeltem mágnes alátéttel. Sajnos a 120×120 milliméteres felület nagyon kicsi ahhoz, hogy ez a felragasztható mágnes rögzíteni tudja a lemezt. Nem tragikus, egy csipesszel lehet segíteni a dolgon. Viszont találtam egy komolyabb mágnessel készült terméket is az aliexpressen:

Voron mágnes

A képen nem látszódik, de ez a fekete alumínium szerű test eleve 6mm vastag, így nem csak a mágnesességet oldja meg, hanem ez maga a tálca is. Erősebbek a mágnesek, viszont mégis könnyen csúszik oldalra a lemez, mert itt meg hiányzik a gumi szerű felület. Lehet érdemes lenne valamit még ráragasztani. Ezt még normál üzemben nem próbáltam ki.

Burkolat (Panels)

Viszonylag drágán vásároltam plexi elemeket a Lecktor-nál, közben viszont lejebb ment az ára. Nem kértem itthon árajánlatot, de valószínű egyszerebb ott megvenni, mint a Top elem trapéz formáját itthon kivágatni. De ha tévedek, akkor írd meg, hogy itthon mennyiért készíthető el.

Annyira kicsi a Voron0, hogy az ABS panelek ráférnek a Prusa Mk3 tálcájára, így azokat nyomtattam. Elősször küzdöttem ASA-val, nem lehetetlen, de aztán arra jöttem rá, hogy elégséges PETG-ből is. Azért is érdemes magunknak nyomtatni, mert izgalmasabb változatokat készíthetünk, mint amit készen kapnánk. Erről a következő cikkben írtam.


A Voron Zero nagyjából már összeállt a fenti tapasztalatok szerint. Viszont folyamatossan jelennek meg újdonságok, ezért javítgatni fogom a cikket, nincsen semmi kőbevésve benne.

Subscribe
Visszajelzés
guest

12 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Neocortex
Neocortex
3 éve

Köszi szépen. Kezdem is összeválogatni😁.Sok időt megtakarítasz nekem. Hálás köszönet.

Neocortex
Neocortex
Reply to  tz
3 éve

Igen, szeretnék. Sajnos nem élhetek a lehetőséggel. (Angliában élek), de azért köszönöm.

Neocortex
Neocortex
2 éve

Szia. Véleményed szerint melyik most a legésszerűbb hotend és extruder választás voron 0.1 – hez?

Neocortex
Neocortex
Reply to  tz
2 éve

Köszi a választ, még egy kérdés , a sineket milyen csavarral rögzítetted ? Nekem elég fura sinem van, nem fekszik fel a M2,5-ös sülyesztett csavar (úgy értem hogy kilóg a síkból). lehet az lDO-n vagy a többieket más a furatátmérő?Ja és a M2-es BHCS-nek szerintem kicsi a feje hogy normálisan rögzitse.

Last edited 2 éve by Neocortex
Neocortex
Neocortex
Reply to  Neocortex
2 éve

Válaszolok magamnak 😀 FHCS-t használj és M2-est.Bocsi 😀 (idióta voltam )

akirc
akirc
2 éve

Üdv! Remek és hiánypótló a cikksorozat meg a shop is, köszönet értük! Voron 0.1 építésbe szeretnék belevágni, kezdve egy M4 extruderrel, Dragon hotenddel és Afterburner bowdenes setuppal a jelenlegi Ender 3 V2 nyomtatómra.

Zero is alkalmas lehet mondjuk SKR Octopus alaplappal egy hotendes multi-material setuphoz?

akirc
akirc
Reply to  tz
2 éve

Külön M4 extruderekkel gondoltam az Y elágazásos változatot. A linear rail miatt húz a szívem kicsit a Zero felé a Legacy-val szemben, de először az Ender-en járatom be a dolgokat.
Az AB már csak összeszerelésre vár, szerencsémre készült verzió a V2 gyári hotendhez. Viszont az M4hez sajnos nem találtam 188mm-es szíjat kishazánkban, szóval még várat magára mire ideér.

Neocortex
Neocortex
2 éve

Szia. Érdekelne hogy próbáltad e a 0.1-et müködtetni pi zeroval? Vagy mindenkép kell a pi-3? (Sajna csak 0 van meg 4-es.

12
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x