HotEnd ventilátor automatikus szabályzása

Amennyiben nincs külön PWM kimenet a HotEnd hűtéshez a board-on, akkor kénytelenek vagyunk direktben a tápra kötni ezt a ventilátort, ami folyamatosan maximális teljesítménnyel üzemel, ha kell, ha nem.

MKS GEN

Az MKS GEN board-on van egy plusz PWM kiemenet a második HotEnd fűtés számára, amit nem használok, tehát ez nyugodtan használható a HotEnd hűtéséhez. A bekötés abból áll, hogy polaritásnak megfelelően a ventilátort az E1 heater (E0 az első!) bemenetre kötjük az ábra szerint:

MKS Gen HotEnd hűtés bekötése

Marlin-ban a Configuration_adv.h fájl extruder cooling fans részében az E0_AUTO_FAN_PIN -1 értékét kell átírni a board E1 heater pin-jének számára. Ez MKS GEN borad esetében a D7-es pin, tehát így:

#define E0_AUTO_FAN_PIN  7

Ezek után csak akkor működik a HotEnd hűtő ventilátor, ha valóban meleg a
HotEnd. A fordulatszámot is szabályozza, nem járatja mindig maximumon. Ezt onnan tudom biztosan, hogy egy pár centis led szalagot is ide kötöttem, arra gondolva, hogy menő lesz, ha a világítás csak nyomtatás közben működik, méghozzá automatikusan. Sajnos azt a tapasztaltam, hogy rettentően vibrált a led, miután a HotEnd elérte a kívánt hőmérsékletet. 🙂

Az EXTRUDER_AUTO_FAN_TEMPERATURE  értékében határozhatjuk meg azt a hőmérsékletet ami fölött hűteni akarunk, de az előre megadott 50℃ fok teljesen megfelelő.

RAMPS

RAMPS esetében kicsit komplikáltabb a helyzet, mert nincs készen ilyen plusz kimenetünk. Az egyik lehetőség, hogy vásárolunk az aliexpressen 2-3 dollárért egy RRD Fan Extender modult:

Ventilátor modul RAMPS vezérlőhöz

Ekkor lesz egyből két új kimenetünk, így a HotEnd mellett akár a board hűtését is automatizálni tudjuk. Itt egy részletes leírás hozzá:
Configuring and Using Reprap Ramps1.4 RRD Fan Extender

Ha viszont imádunk forrasztani, akkor magunk is elkészíthetjük ezt a következő videó segítségével:

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x