Klón Prusa Mk3 építése, de miért?

Miért Prusa Mk3?

A címben szereplő miért nem a Prusa Mk3-ra vonatkozik, hiszen számtalan innovatív funkciója van, talán nem túlzás a jelenlegi legmenőbb DIY nyomtatónak nevezni. Nem bonyolódok bele a részletekbe, csak felsorolok néhány klassz tulajdonságát:

Prusa Mk3 3D nyomtató
 • alaplapra integrált TMC vezérlők
  • felismeri a lépésvesztést (Crash detection)
  • végállás kapcsoló nélkül felismeri a tengelyek határait
  • automata kalibráció a Z orsókhoz, szíjfeszesség mérés
  • csendes üzem
 • lézeres szenzor segítségével felismeri a dugulást, vagy a filament elfogyását.
 • kezeli az áramszünetet (nem csak folytatni lehet később a nyomtatást, de a tápegység kondenzátoraiban maradt áramot még felhasználja arra, hogy picit felemeli a fejet, így nem ragad a nozzle a tárgyba)
 • mágneses tálca
 • kettős meghajtású extruder
 • automata tesztek és kalibráció

De miért klón?

A válasz elsőre evidensnek tűnhet: az ár miatt. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű, egy nyomtató építése esetén valószínű nem éri meg vacakolni. Mutatom miért:

Az Original Prusa i3 Mk3 Kit-et áfával 770 euróért lehet megvásárolni és 20 euróért küldik el Prágából. Vámot nem kell fizetnünk, tehát körülbelül 250.000 forintért jutunk hozzá.

Eredeti Prusa Mk3 Kit

Ha ügyesek vagyunk, a klón Mk3 alkatrészeit körülbelül 500 dollárért lehet összeszedegetni az aliexpress-en. Kit-et nem érdemes Kínából néznünk, drágábbra jön ki mint az alkatrészek összessége és ebben az esetben az egészre vámot kell fizetni.

Természetesen sok alkatrész külön-külön olcsóbb, mint a vámfizetés határa, de az Einsy borad, Z motorok vagy persze a váz egyértelműen drágább és biztosak lehetünk benne, hogy a méretre nagyobb csomagok nem kerülik el az ügyintézők figyelmét. Így 10.000-30.000 forint vámmal (valójában áfával és vámkezelési díjjal) számolnunk kell. Ezeken felül reálisan számolnunk kell még minimum 20% felesleges vásárlással is: egy-két dolgot eltévesztünk mi is, a kínaiak is hibázhatnak, másrészt úgy is kísérletezünk, eleve több dolgot veszünk meg, mint amire szükségünk lesz. Ha mindezt összeadjuk, akkor 200.000 forint fölött járunk.

(update 2020.01.19.: azóta pontosabban kiszámoltam a valódi költségeket.)

Ekkor még nekünk kell nyomtatni az alkatrészeket, bár talán ez nem jelenthet gondot: nyilván aki alkatrészekből épít nyomtatót, az alapvetően szeret nyomtatni. 😉

Az így nézve már nem is olyan nagy árkülönbség könnyen az eredeti felé billenti a mérleget, ha belegondolunk, hogy az eredetiben eredeti E3D HotEnd van, normális PEI Sheet, eredeti Einsy, eredeti PINDA és még kitudja, milyen buktatókat rejtenek a kínai klón alkatrészek. (Ezt fogom megfejteni!) Eredeti vásárlása esetén kapunk supportot és hozzáférhetünk az alkatrészekhez is a Prusa shop-jában. Sőt, kapunk egy zacskó Haribo-t is. 🙂

Valamint így honoráljuk Josef Prusa-ék munkáját is.

Alkatrész árak

A komplett eredeti kit tehát nem tekinthető drágának, de az alkatrészek beszerzése külön-külön máris lehangolóbb képet mutat. Ezt a nyomtatót alapvetően azért építem, mert megszeretném ismerni a Prusa Mk3 funkcióit. Ez a projekt tanulmány egy következő izgalmas feladat előtt: az automatizált funkciókat szeretném adaptálni egy CoreXY felépítésű nyomtatóra. Tehát a jövőben már csak egy-egy alkatrészt fogok vásárolni és ekkor nem lesz mindegy, hogy honnan kell beszereznem ezeket.

Példaként mutatom az EinsyRambo boardot. Annyira megtetszettek a funkciói, hogy tavaly év elején vásároltam egyet az Ultimachine.com-on az USA-ból. A legolcsóbb postát választottam, lemondtam a kábelekről is, hogy faragjak az árból, de így is végül levámolva 60.500 forintért jutottam hozzá több hónap várakozás után.

Eredeti EinsyRambo board

Ezzel szemben a kínai változat áfával és vámügyintézési díjjal együtt 29.500 forintba kerül. Ez bizony kevesebb mint a fele!

Klón EinsyRambo board

Kísérletezés

Tehát a Prusa Mk3 klón építése arról szól, hogy a kínai alkatrészeket tesztelgetem egy olyan környezetben, ahol elméletileg jól kellene működniük.

Elsőre mindent az eredeti firmware segítségével fogok kipróbálni, hogy kizárjam a hibalehetőségek közül a Marlin konfigurációját. A cél persze az, hogy a funkciókat egy „szűz” Marlin-ban is be tudjam állítani, tulajdonképpen ehhez fogom referenciának használni a klón Mk3-at.

A projekt során alkalmam lesz összehasonlítani az eredeti EinsyRambo-t és a klón változatot is. Elvileg lehetnének egyformák, bár az elsőre is fura, hogy miért adnak hozzá hűtőbordákat, miközben az eredetinek erre nincsen szüksége. 🙂

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x