Klón Prusa Mk3 építése, de miért?

Miért Prusa Mk3?

A címben szereplő miért nem a Prusa Mk3-ra vonatkozik, hiszen számtalan innovatív funkciója van, talán nem túlzás a jelenlegi legmenőbb DIY nyomtatónak nevezni. Nem bonyolódok bele a részletekbe, csak felsorolok néhány klassz tulajdonságát:

Prusa Mk3 3D nyomtató
 • alaplapra integrált TMC vezérlők
  • felismeri és korrigálja a lépésvesztést
  • végállás kapcsoló nélkül felismeri a tengelyek határait
  • automata kalibráció a Z orsókhoz, szíjfeszesség mérés
  • csendes üzem
 • lézeres szenzor segítségével felismeri a dugulást, vagy a filament elfogyását.
 • kezeli az áramszünetet (nem csak folytatni lehet később a nyomtatást, de a tápegység kondenzátoraiban maradt áramot még felhasználja arra, hogy picit felemeli a fejet, így nem ragad a nozzle a tárgyba)
 • mágneses tálca
 • kettős meghajtású extruder
 • automata tesztek és kalibráció

De miért klón?

A válasz elsőre evidensnek tűnhet: az ár miatt. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű, egy nyomtató építése esetén valószínű nem éri meg vacakolni. Mutatom miért:

Az Original Prusa i3 Mk3 Kit-et áfával 770 euróért lehet megvásárolni és 20 euróért küldik el Prágából. Vámot nem kell fizetnünk, tehát körülbelül 250.000 forintért jutunk hozzá.

Eredeti Prusa Mk3 Kit

Ha ügyesek vagyunk, a klón Mk3 alkatrészeit körülbelül 500 dollárért lehet összeszedegetni az aliexpress-en. Kit-et nem érdemes Kínából néznünk, drágábbra jön ki mint az alkatrészek összessége és ebben az esetben az egészre vámot kell fizetni.

Természetesen sok alkatrész külön-külön olcsóbb, mint a vámfizetés határa, de az Einsy borad, Z motorok vagy persze a váz egyértelműen drágább és biztosak lehetünk benne, hogy a méretre nagyobb csomagok nem kerülik el az ügyintézők figyelmét. Így 10.000-30.000 forint vámmal (valójában áfával és vámkezelési díjjal) számolnunk kell. Ezeken felül reálisan számolnunk kell még minimum 20% felesleges vásárlással is: egy-két dolgot eltévesztünk mi is, a kínaiak is hibázhatnak, másrészt úgy is kísérletezünk, eleve több dolgot veszünk meg, mint amire szükségünk lesz. Ha mindezt összeadjuk, akkor 200.000 forint fölött járunk.

Ekkor még nekünk kell nyomtatni az alkatrészeket, bár talán ez nem jelenthet gondot: nyilván aki alkatrészekből épít nyomtatót, az alapvetően szeret nyomtatni. 😉

Az így nézve már nem is olyan nagy árkülönbség könnyen az eredeti felé billenti a mérleget, ha belegondolunk, hogy az eredetiben eredeti E3D HotEnd van, normális PEI Sheet, eredeti Einsy, eredeti PINDA és még kitudja, milyen buktatókat rejtenek a kínai klón alkatrészek. (Ezt fogom megfejteni!) Eredeti vásárlása esetén kapunk supportot és hozzáférhetünk az alkatrészekhez is a Prusa shop-jában. Sőt, kapunk egy zacskó Haribo-t is. 🙂

Valamint így honoráljuk Josef Prusa-ék munkáját is.

Alkatrész árak

A komplett eredeti kit tehát nem tekinthető drágának, de az alkatrészek beszerzése külön-külön máris lehangolóbb képet mutat. Ezt a nyomtatót alapvetően azért építem, mert megszeretném ismerni a Prusa Mk3 funkcióit. Ez a projekt tanulmány egy következő izgalmas feladat előtt: az automatizált funkciókat szeretném adaptálni egy CoreXY felépítésű nyomtatóra. Tehát a jövőben már csak egy-egy alkatrészt fogok vásárolni és ekkor nem lesz mindegy, hogy honnan kell beszereznem ezeket.

Példaként mutatom az EinsyRambo boardot. Annyira megtetszettek a funkciói, hogy tavaly év elején vásároltam egyet az Ultimachine.com-on az USA-ból. A legolcsóbb postát választottam, lemondtam a kábelekről is, hogy faragjak az árból, de így is végül levámolva 60.500 forintért jutottam hozzá több hónap várakozás után.

Eredeti EinsyRambo board

Ezzel szemben a kínai változat áfával és vámügyintézési díjjal együtt 29.500 forintba kerül. Ez bizony kevesebb mint a fele!

Klón EinsyRambo board

Kísérletezés

Tehát a Prusa Mk3 klón építése arról szól, hogy a kínai alkatrészeket tesztelgetem egy olyan környezetben, ahol elméletileg jól kellene működniük.

Elsőre mindent az eredeti firmware segítségével fogok kipróbálni, hogy kizárjam a hibalehetőségek közül a Marlin konfigurációját. A cél persze az, hogy a funkciókat egy “szűz” Marlin-ban is be tudjam állítani, tulajdonképpen ehhez fogom referenciának használni a klón Mk3-at.

A projekt során alkalmam lesz összehasonlítani az eredeti EinsyRambo-t és a klón változatot is. Elvileg lehetnének egyformák, bár az elsőre is fura, hogy miért adnak hozzá hűtőbordákat, miközben az eredetinek erre nincsen szüksége. 🙂

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük