HyperCube, belépő a DIY 3D nyomtató építés világába

A HyperCube volt az első 3D nyomtató amit nem kész kit-ből építettem, hanem egyesével válogattam hozzá alkatrészeket. Egy élvezetes youtube sorozatban Tech2C néven osztotta meg egy ausztrál fickó a tervezés és építés folyamatát.

A nyomtató népszerűsége talán az egyszerűségében rejlik, bátran kezdőként is neki lehet fogni. A népszerűségének köszönhetően rengeteg módosítás, apró kis fejlesztés érhető el hozzá. Ezek között válogatva picit a személyiségünket is belevihetjük a végeredménybe. Rendkívül izgalmas folyamat és ki-ki a saját képességeinek megfelelően választhat könnyebb, vagy nehezebb utakat benne.

CoreXY felépítés

A HyperCube úgynevezett CoreXY felépítésű nyomtató, valószínű ez fogott meg elsőre. Az I3 elrendezésű nyomtatók használata után, egyértelmű előrelépésnek tekintettem. De mi is ez?

A tálca itt nem mozog előre-hátra, hanem csak lassú Z irányú mozgással süllyed rétegről-rétegre. Az X és Y irányú mozgást pedig két egyenrangú motor végzi fifikásan befűzött szíjak segítségével. Az a bravúros az elrendezésben, hogy egyik motornak sem kell mozgó tengelyen utaznia. Ennek köszönhetően kevesebb a mozgó alkatrészek tömege, így bátrabban emelhető a nyomtatás sebessége.

A HyperCube készítője ki is hegyezte a nyomtatót erre a súly kérdésre: karbon csöveket használ az X tengelyhez, mely az egyetlen gyorsan mozgó tengelye a nyomtatónak. Bowden-es extruder-t szerelt rá, így az extruder motorja sem mozog együtt a fejjel.

A felépítésből eredően a nyomtató külleme is egészen kompakt és könnyen értelmezhető: a kocka szerű nyomtatási teret, egy kocka szerű váz fogja közre:

HyperCube 3D printer

3D-ben forgatható modell: grabcad.com/library/hypercube-3d-printer-1

Méretei elsőre szerénynek tűnhetnek, de valójában kimondottan ésszerű és praktikus. Költségek tekintetében pedig éppen azokat a minimálisan szükséges alkatrészeket tartalmazza, melyek elengedhetetlenek egy 3D nyomtató esetében.

Utólag is úgy gondolom, hogy nagyon klassz volt elsőre egy ilyen nyomtatót építenem, és erre jó szívvel bíztatok minden vállalkozó kedvű hobbistát.

Források

Az eredeti építését bemutató sorozat a Tech2C csatornáján:

Az alkatrészek listája és a modellek a Thingiverse-en: HyperCube 3D Printer/CNC

Néhány kiegészítő elem:

Ha belefognál az építésbe mindenképpen olvasd végig ezt az alapos összefoglalót a GitHub-on: HyperCube Community Build Tips

Nem hivatalos Facebook csoport majdnem 6000 taggal:
Hypercube CoreXY 3D Printer Group


A következő bejegyzésekben egy keveset az alkatrészek beszerzéséről írok, és részletesen ismertetem az általam választott nyomtatott alkatrészeket:

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x