HyperCube vásárolt alkatrészek

Minden alkatrészt nem sorolok fel, mert alapos lista található a HyperCube thingiverse oldalán. Inkább csak azokat ahol eltértem a listától, valamint ismertetem a magyar lehetőségeket. Ezekkel az üzletekkel nem állok semmilyen kapcsolatban, információnak szánom a felsorolásukat, nem reklámnak.

Itthon beszerezhető kellékek

Csavarok és kötőelemek

Csavarokat a Nagy és Nagy kft. boltjában vásárolok. Webshop-ot is üzemeltetnek, így nem kell a helyszínen szerencsétlenedi a számtalan pici csavar egyeztetésével, a megrendelést postázzák is, vagy személyesen átvehető a Károly Róbert körúti üzletükben. Az áraik normálisak és a kínálat meglepően széles. Minden azért nincsen amit el lehet képzelni a 3D nyomtatók világában, de majdnem. 🙂

Rozsdamentes imbusz csavarokat használok, M3-asból hengeres fejűt, M5-ből domború fejűt. Kapható hosszabb csavarból végig menetes is, például extruderhez. M3-asból nem vacakoltam, 6mm-től 40mm-ig minden közbülső méretből vettem bőven.

Vezetékek, elektronikai szerelési anyagok

Vezetékeket, zsugorcsöveket, csatlakozókat, ilyesmiket a Lomex, nevű boltban szoktam vásárolni. Ha szükséges diódák, Fet-ek, ilyesmik is vannak, de akár ventilátorok, kapcsolók is, érdemes egyszer végignézni az összes kategóriát. Budapesten a Lehel térnél található, de szintén üzemeltetnek webshop-ot. Az árak általában mennyiség függőek.

Spécibb dolgok beszerzést pedig a Conrad-ban szoktam intézni. Például megfelelő gégecsövet ott találtam.

Gégecső

Alumínium profilok

Az alumínium profilok hazai beszerzéséi lehetőségeit nem látom még át. A weboldalak zavarosak, az árak összevisszák, ha egyáltalán vannak… Az Iramko nevű cégtől vásároltam, valahogy eljutottam egy email címig, amin árajánlatot kellett kérnem egy cég nevében, majd megrendeltem. Futárral elküldték gyorsan, pontosan méretre vágva a profilokat. Több cégtől is kértem ajánlatot, mások nem is válaszoltak. Fura ez, hogy miért így működik, de valószínű ezek a cégek nincsenek felkészülve a hozzánk hasonló hobbistákra, öröm, hogy egyáltalán kiszolgálnak.

Nem próbáltam még, de a CaxTool egy normális webshop-nak néz ki, ahol árakkal is lehet kalkulálni.

2020 alumínium profil

Rozsdamentes rudak

Tengelyekhez rozsdamentes rudakat használtam, amiket a Bronzker Bt-nél vásároltam. Sajnos a weboldalukon nincsenek árak, és nem tudom, hogy egyáltalán postáznak-e. Személyesen a Szabolcs utcai üzletükbe szoktam elmenni, ahol felxszel levágják amit kérek. Kell még otthon dolgozni a rudak végein… Viszont sokféle anyagot forgalmaznak és mindent azonnal meg lehet vásárolni méretre vágva.

update 2020. 02. 20:
Időközben rájöttem, hogy a rozsdamentes rudak nagyon „puhák” ehhez a feladathoz. Érdemesebb kéregedzett tengelyeket használni, például Variometrum nevű cégtől lehet itthon vásárolni.

Külföldről beszerezhető alkatrészek

A most következő linkek nem biztos, hogy a legjobb árakat és minőséget tartalmazzák, csak az alkatrészek típusát szeretném megmutatni rajtuk keresztül.

Váz

Az eredeti HyperCube esetében a sarkoknál csak egyszerűen véget érnek az alumínium profilok. Kicsit esztétikusabbnak éreztem, ilyen elemeket használni a váz felső négy sarkhoz: CJ20 T Slot 3 Way 90 Degree Inside Corner Connector Joint Bracket

Sarok elem 2020 alumínium profilhoz

Alulra pedig ilyen gumi lábakat tettem: 25x20x15mm Black Rubber Protector

Mechanika

Z motorhoz orsóval egybeépítettet használok, ilyesmit: Nema 17 Linear Stepper Motor bipolar 42*42*40mm 1.5A/ 400mN.m/4lead T8 screw length 300mm
Mivel a HyperCube csak az egyik oldalról támasztja a tálcát, így kritikus, hogy precíz legyen a Z motor és a tengelyek, ezért szerintem nem érdemes kuplungos megoldással kísérletezni. Meglepő lehet, de ha az eredeti vázméreteket használjuk, akkor elég 200mm-es trapézmenetes orsó.

F623ZZ csapágyak helyett sima és fogakkal rendelkező csigákat érdemes venni:
GT2 Idler Timing Pulley 16 Teeth 20Tooth Part Wheel Bore 3mm
Erre majd a nyomtatott alkatrészeknél visszatérek.

Elektronika

Alaplap, kijelző

Ramps helyett MKS GEN 1.4 boradot használtam a HyperCube építéséhez: MKS Gen V1.4 Control Board Érdemes már az elején valami jobb motor driver-t választani. Nekem a TMC 2208 vált be, ezek csöndesek, de nem melegszenek túlságosan.

MKS Gen 1.4 3D nyomtató vezérlő

Az MKS boardhoz színes TFT érintőkijelzőt választottam: MKS TFT32 
Izgatott ez a modern megoldás a RepRap kijelzők után, különösen, hogy WiFi modul is vásárolható hozzá. De nem tűnt nagy számnak, most mégis inkább visszatérek a RepRap LCD-re, mert hát az a Marlin sajátja. Szintén MKS megoldásként találtam ezt a helyes kicsi, de már grafikus változatot: Reprap LCD MKS MINI12864LCD
Erről a dilemmáról majd külön post-ot írok.

MKS LCD 3D nyomtató képernyő

HotEnd

Sokáig a legolcsóbb V6 klón HotEnd-eket használtam. Tulajdonképpen működnek, de más jót nehéz mondani róluk. Nemrégen rátaláltam a Trianglelab nevű aliexpress shop-ra, akik szintén klónokat készítenek, de itt már valamiféle minőségre törekvés egyértelműen tapasztalható: Trianglelab HotEnd and Nozzle

Kézbe fogni is jobb ezeket a cuccokat, mint a noname-eket. Egy részletet emelnék ki, a cső csatlakozásához nem azt a gagyi pneumatikus fém alkatrészt használják, hanem pici műanyag pöcköt, mint az E3D. Apróság, de ez használható, nem csak bedugni lehet a csövet, hanem kihúzni is. 🙂 A többi részlet is hasonló: egyszerűen pontosabb másolata az eredetinek. Tehát ha nem az eredeti E3D HotEnd mellett döntünk, akkor ez egy vállalható alternatíva, persze az E3D az igaz:

Eredeti E3D HotEnd HyperCube nyomtatóhoz

12V vagy 24V?

A HyperCube 21cm x 21cm méretű tálcája esetében szerintem elég a 12V PLA és PET-G nyomtatásához. A kérdést csak azért említem meg, mert szerintem érdemes ezt a legelején, még a vásárolgatás előtt eldönteni. Az MKS Gen board mellett azért döntöttem, mert azt 24 voltra is lehet kötni, de a valóságban macerás lenne utólag átalakítani: Tápegységet, ventilátorokat, tálcát, HotEnd fűtést minimum cserélni kell és amiket kiveszünk alkatrészeket, azokkal nem igen tudunk mit kezdeni, csak olyan nyomtatóban lehet felhasználni, amit éppen szétszedtünk. Tehát jó eséllyel a 12 voltra épített nyomtató 12 voltos fog maradni.


Miközben érkeznek az alkatrészek el lehet kezdeni a nyomtatást.

Subscribe
Visszajelzés
guest

8 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoli
Zoli
3 éve

Szia! Elkezdtem összerakni egy ilyen nyomtatót, nagyon szépen köszönöm a leírásod, nagyon profi! Rengeteg segítséget ad 🙂 Szeretnék hozzájárulni ehhez: az alu-profilokra van még egy korrekt cég itt Budapesten, én végül tőlük vettem a profilokat: ltechnicmagyarorszag.hu.
Vállják a darabolást is, árajánlatot kell tőlük kérni, de neten el lehet intézni az egészet, DPDs kiszállítást vállalnak 2m-es szálakig, én is így kértem.
Nem reklámozni akarom a céget, inkább segítséget akarok adni, mert elég sokáig keresgéltem én is ezt, és most még nehezebb hozzájutni ezekhez a dolgokhoz.

Zoli
Zoli
3 éve

Szia, ismét jelentkezem, lassan összeáll a nyomtatóm, elkezdtem építeni de valahogy nem bírom a vázat úgy összerakni, hogy ne legyen egy oldala, ami inog. De nem adom fel, csak nehéz a lakásban olyan felületet találni ami totál egyenletesen lapos. Pláne úgy dolgozni rajta, hogy közben maga a felület ne sérüljön. 🙁 Egyébként úgy döntöttem az alu csöves megoldást próbálom ki először, ehhez találtam is viszonylag jó forrást: praktiker, bauhaus árul eloxált alucsöveket. Obiban nem találtam de lehet az is játszik. 1m-es kiszerelésben vettem, egy szálból meg lehet úszni. A bauhaus német csövet árul az minőségibbnek is tűnt, de drágább volt ilyen 1000-1500 Ft (covid előtti ár). Nincs olyan vastag fala mint a tech2c által használtaknak, szóval kicsit kérdéses, mennyire lesz strapabíró, tesztnek jó lesz. Bowden extrúderrel akarom használni ahogy az eredeti design is, szóval talán elbírja a fejet 🙂 de meglátjuk. A karboncsövektől kicsit tartottam, főleg ha csiszolni kell őket, mert nem tudnám megoldani a szabadban csiszolást, a feleségemet meg az állatokat meg nem akarom kitenni a karbonszálak veszélyének.
Első körben csak PLA-val akarok gyakorolni, ezzel már van tapasztalatom, később talán PETG meg PLA+ is kipróbálom. 🙂 Azt megkérdezhetem milyen átlagos sebességgel szoktál nyomtatni? A sebesség növelés miatt váltanék én is erre a felépítésűre a prusa i3-ról.
Köszi a választ előre is! 🙂

CSLaci
CSLaci
3 éve

Szia
Én is szeretnék építeni egy HyperCube.
És kérdésem lenne.
A bed mérete 200×300 és az magasság 350mm lenne.
Igy ezekkel a változtatásokkal hogy változnak a vázméretek?

CsLaci
CsLaci
Reply to  tz
3 éve

Szia
Ha jól értelmezem a méreteket.
X profil mérete 440mm
Y profil 303 de jó lenne megnövelni 15mm tél. (320mm)
Z profil 550mm

A pcb tálcát szívesen elfogadom.
Természetesen nem ingyen. 😉

8
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x