HyperCube Evo Ngen

A HyperCube Evo Ngen egy nagyon érdekes és klassz open source 3D nyomtató. Első ránézésre felveszi a versenyt a komolyabb/drágább kereskedelmi forgalomban elérhető 3D nyomtatókkal, robusztus felépítése, tekintélyt parancsoló méretei és házba épített kialakítása miatt. Sőt, valójában ez egy multifunkciós gép, az X kocsin szerszám nélkül cserélhető a fejegység, így például lézervágó géppé alakítható a 3D nyomtató, vagy feladattól függően különböző HotEnd-eket cserélgethetünk rajta.

HyperCube Evo Ngen

Önmaga értékein túl pedig remek példája az open source projektek igazi előnyének, erejének: ugyanis ezt a nyomtatót nem nulláról tervezte a francia Bruno Esgulian, hanem továbbfejlesztette az ausztrál Scott Alford remek HyperCube Evolution nyomtatóját akit pedig a szintén ausztrál Tech2C néven publikáló youtuber HyperCube 3D nyomtatója ihletet.

Mindhárman nagyon kreatív alkotók, de azt gondolom, hogy külön-külön nem lettek volna képesek ezt a remek végeredményt összehozni. Azáltal, hogy megosztották a világgal a szellemi produktumukat, lehetőséget teremtettek arra, hogy tehetségük eredménye összeadódjon, annak ellenére, hogy valószínű korábban nem is ismerték egymást.

HyperCube Evolution

A HyperCube Evolution (HEVO) egy robusztus újragondolása a Tech2C által tervezett 3D nyomtatónak. A CoreXY felépítése, a mechanika logikája megmaradt, de minden részlet újra lett tervezve azt a szempontot szem előtt tartva, hogy sokkal merevebb legyen a szerkezet. A nyomtatási minőség javul a kevesebb vibrációnak köszönhetően.

A fő változások és tulajdonságok:

  • 2020 profil helyett 3030-as (tehát 30mm x 30mm keresztmetszetű) profilokból áll a váz
  • 22cm x 22cm tálca helyett 30cm x 30cm tálcát kapott, így a 200mm x 200mm x 150mm nyomtatási tér 300mm x 300mm x 300mm -re nőt
  • mechanikus végállás kapcsolók helyett optikai kapcsolok vannak rajta, ráadásul a tengelyek mindkét végén
  • X tengely 8mm-es acél rudazatot kapott, ami sebességnek nem annyira, de a pontosságnak biztosan jót tesz
  • Y tengely 10mm-esre nőt
  • kétféle tálca megoldás közül választhatunk, az egyik hasonlit az eredetire, míg a másik négy darab 12mm-es tengelyből és két darab Z motorból áll.
HyperCube Evolution

A fájlok és leírás itt található: HyperCube Evolution

Ő is készített néhány YouTube videót az építésről: Scott 3D

Érdemes megnézegetni ezeket, mert néhány jópofa részletet is el lehet lesni. Például a 30×30 tálca jelentősen meg tud görbülni a melegítés hatására, így a közepe lesüllyed a sarkokhoz képest. Állítgatni viszont csak a sarkokat tudjuk. Ezt úgy orvosolta, hogy a tálcát tartó keretbe középre is tett egy profilt, amiről egy csavar segítségével alulról megtámasztja a tálca közepét. Faék egyszerű megoldás, éppen ezért zseniális. 🙂

A nyomtató népszerűsége vetekszik az eredetivel, így elképesztően sok remixet, továbbgondolást találhatunk hozzá a Thingiverse-en. Gyakran a modellek címében csak HEVO rövidítést teszik ki, ha erre a nyomtatóra akarnak hivatkozni.

HyperCube Evolution nyomtatás közben

HyperCube Evolution nyomatás közben, nagyon precíznek tűnik

Hypercube Evo Ngen (NedalLive Genertion)

Miután több HEVO upgrade-et osztott meg NedalLive, köztük elképesztően komplikált HotEnd-eket, végül egy komplett nyomtatóval rukkolt elő.

Tulajdonképpen ez egy HyperCube Evulution, ami be van dobozolva. A hátlap, az alapja és a teteje 8mm-es MDF-ből, míg az előlap és az oldalak alumíniumból vannak kivágva. Az ablakokra pedig plexi kerül.

Hypercube Evo Ngen preview

A fájlok és leírás itt található: Hypercube Evo Ngen

A thingiverse leírásban található link egy webshophoz, ahol a doboz elemei megvásárolhatóak. De elérhetőek a rajzok is hozzá, így ha mi magunk nem is tudjuk kivágni, bárhol kivágathatjuk őket.

A képen nem véletlenül mutogatja az X kocsit és HotEnd-et. A képen is látszódik, hogy a HotEnd elektronikája egy DB15 csatlakozón keresztül kapcsolódik a kocsihoz és mágnesek segítségével marad a helyén. Így szerelés nélkül leemelhető és cserélhető a HotEnd. Több megoldást is megosztott hozzá, így direkt meghajtású, vagy bovdenes változatot is készíthetünk a nyomtatóhoz. Ha bovdent használunk, akkor viszonylag rövid cső is elég, mivel az extruder motor a nyomtató tetején kapott helyet közvetlenül a fej fölött. Ez egy nagyon bölcs megoldás, hiszen a bovdenes meghajtásnak a hosszú cső az igazi hátránya. Szintén okos megoldás, hogy vízszint szenzor az X kocsira került, így a cserélhető fejeken nem kell szenzornak lennie.

Nagyon kevés videó található erről a nyomtatóról a youtube-on, de az alábbinak az utolsó pár másodpercében éppen azt nézhetjük meg, ahogy egy HotEnd-et cserél ki lézergravírozó fejre:

Sajnos elsősorban francia nyelven dokumentálja a részleteket, de annyira részletes rajzokat is készít, hogy ezek alapján is meg lehet érteni az elgondolásait. A thingiverse oldalról nem csak az STL fájlokat tölthetjük le, hanem komplett alkatrész listát tartalmazó excel-t is és rengeteg pdf-et vázlatrajzokkal.

Részletek

Nagyon igényes például a vezetékek rendszerezése. A doboz alján egy fedéllel letakart részen található az elektronika, ahol elég hely van arra, hogy minden rendezetten rögzítve legyen a saját helyén. Ha megnézzük a nyomtatót kívülről, akkor látható, hogy ez az alsó zárt tér át van szellőztetve ventilátorokkal, így az elektronikának nem árt, hogy a zárt nyomtatási térben magasabb hőmérséklet alakul ki.

Hypercube Evo Ngen vezetékek

Elsőre nem látom ugyan, hogy mit nyerünk azzal, hogy a vezetékek a vezérlőről először ezekbe a sínekbe kerülnek, majd innen futnak tovább, de tény, hogy rettentő jól néz ki. 🙂 Innen aztán kábelcsatornákon futnak fel és fent a mozgó részeknél pedig energialáncokat használt, hogy sehol ne fityegjenek vezetékek.

Maga a vezérlő 1.6-os Ramps, ez a képen az egybefüggő Fet hűtőbordákon látszódik. A nagyméretű tálca fűtését termesztésen külön Fet-el kapcsolgatja, nem a Ramps-ot terheli vele.

A képeket nézegetve sok érdekes megoldást láthatunk, például a felső X tengely jóval magasabban van mint az eredeti HEVO-n, talán a nagyobb távolságnak köszönhetően még kisebb billegést ért így el.

Tárgyhűtéshez két ventilátort is használ, sőt magukat a stepper motorokat is hűti ventilátorokkal, hiszen ezek a meleg nyomtatási térben helyezkednek el.

Megépíteni kissé nagy falatnak tűnik, de érdemes böngészgetni és ihletet meríteni belőle. 🙂

Hypercube Evo Ngen fénykép
Subscribe
Visszajelzés
guest

6 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Geri12_1987
Geri12_1987
4 éve

Üdv!

Pont most akarok összerakni egy HyperCube nyomtatót. Viszont megmondom őszintén én inkább a 2020-as profil felé hajlottam eddig, de az Evo meg 3030-assal van készítve. Tudsz valami féle tapasztalatot mondani az általad összerakott sima HyperCube nyomtatási minőségével kapcsolatban, ami 2020-as profillal van szerelve? Jó lenne tudni a két profil mekkora minőségváltozást okozhat a nyomtatásban. Sajna konkrét Youtube videót nem találtam erről. Voltaképp ez lenne az egyetlen különbség az építendő nyomtatomnál, de megfordult a fejembe a 2020 és 2030-as profil vegyítése is. (alul lenne a 2030) Szívesen várok véleményt akár emailben is. Köszi előre is, ha szánsz rám pár percet! 🙂

Geri12_1987
Geri12_1987
Reply to  tz
4 éve

Igen, 220×220-as tálca maradna első elgondolás alapján. Viszont a Z tengely 270mm lenne az eredeti 155 helyett. Tehát magasabb lesz a váz méret. Mechanikában jártas kollega szerint is elég lesz a 2020-as, max plusz merevítésnek betenne még köztes elemeket, főleg ha Z irányban nagyobbítani akarom. Remélem azért jó döntés volt hogy belevágok. 🙂 Corexy nyomtatóval egy éve szemezek, de eddig elvoltam az A10-es nyomtatóval. Ezt szeretném nyugdíjba küldeni ezzel a HyperCube-al, abban bízva hogy jobb nyomtatási minőséget fog adni a mozgásmentes asztal miatt.

Zoli
Zoli
3 éve

Üdv!

Szépen összeszedted, 2 dolog zavar, amit építő jelleggel szeretnék megosztani, mint vélemény.
1. Döntsd el, hogy bowden vagy bovden, mert mind a kettőre láttam példát és együtt szemet szúr. (Az ilyen szavaknál a műszaki leírásokban a külföldi formáját szokták preferálni. )
2. A képek alá rakhatnál forrást, vagy leírást, esetleg számozást, amire a szövegben lehet hivatkozni.
2+. A fogalmazáson még van mit csiszolni, hogy kicsit műszakibb hatása legyen, de nem biztos, hogy ez a cél, ez csak a személyes véleményem.

6
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x