Motorok lépésszámának kalibrációja

A léptetőmotorok lépésszámát érdemes ellenőriznünk és szükség esetén finomhangolnunk:

  • az extruder motojának esetében azért, hogy pontosan annyi filamantet adagoljon, amennyire szükség van, hiszen akkor lesz precíz a nyomtatás, ha nincs sem alul, sem felül extrudálva az anyag
  • a tengelyeket mozgató motorok kalibrálása pedig a nyomtatott tárgy pontos mérete miatt fontos
Tolómérő,

Extruder motor kalibrálása

Marlin-ban van egy védelem, nem engedi az extruder motort dolgozni, ha nem meleg a HotEnd, hiszen akkor nem tudná áttolni rajta az anyagot. A kalibrációhoz húzzuk ki a csövet az extruderből és kapcsoljuk ki a védelmet az M302 S0 paranccsal.

Fűzzünk be filamentet az extruderbe, és állítsuk úgy be, hogy éppen csak ne nyúljon ki a cső csatlakozójából. Állítsuk nullára az extruder pozícióját: G92 E0, és adagoljunk ki 100mm anyagot a G1 E100 utasítással.

Mérjük le pontosan, hogy mennyi jött ki. Ha pont 100mm, akkor nincs további dolgunk, ha kevesebb, vagy több akkor korrigáljuk a következők szerint!

Vezessük be a következő jelöléseket:

  • M – a mért távolságot
  • R – a régi beállított érték
  • U – az új helyes érték, amit ki szeretnék számolni

Az R értékét kinézhetjük a Marlin forráskódunkból, itt a negyedik érték, ami most éppen 100:

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   { 80, 80, 400, 100}

Vagy ha használunk EEPROM-ot, akkor az M503-as utasítás riportjában nézhetjük meg.

Az új érték így jön ki: U = R   \frac{100}{M}

Tehát ha például 95mm-et mértünk, akkor az új értékünk 100 \frac{100}{95} = 105,26

Józan ésszel ellenőrizzük magunkat: kicsit kevesebbet adagolt, mint amit vártunk, így kicsit nagyobb értéket kell beállítani a korábbinál. Nem tűnik rossznak a számítás. 🙂

Az eredményt javítsuk vissza a Marlin forráskódjába:

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   { 80, 80, 400, 105.26}

Ha pedig használunk EEPROMOT, akkor előbb az M92-es paranccsal írjuk be a memóriába, majd az M500-as paranccsal a memória tartalmát mentsük el az EEPROM-ba.

M92 E105.26
M500

Mindezt videón is megnézheted például a Tech2C csatornáján:

Tengely mozgató motorok kalibrálása

A fentiekhez egészen hasonlóan járunk el. Elsőként Home pozicióba mozgatjuk a tengelyeket a G28 utasítással.

Keressünk valami könnyen mérhető pontot az X kocsi és az Y kocsi között. Mérjük le a távolságot, majd mozgassuk 100mm-et a fejet X irányba: G1 X100

Mérjük le ismét a távolságot és vonjuk le belőle a Home pozícióban mért értéket. Ha a különbség 100, akkor nincs teendőnk, nézhetjük hasonlóan az Y irányt.

Ha nem egészen 100-at kapunk, akkor az Extrudernél bemutatott módon, a mért és a várt értékek arányával visszakorrigáljuk a STEPS_PER_UNIT értékeket.

A következő videóban a fenti méréseket nézheted meg egy HyperCube 3D nyomtató esetében. Itt éppen CNC géppé van átalakítva a nyomtató, de ez nem számít a kalibráció szempontjából. A módosításokat a videóban simán az LCD képernyőn keresztül végzi el és menti az EEPROM-ba:

Subscribe
Visszajelzés
guest

1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gipsz Jakab
Gipsz Jakab
3 éve

Nagyon okos összefoglaló, gratulálok hozzá.
Egy két ötlet, hogy egyszerű legyen a mérés:

  • Az extruder kalibrálásnál nem kell kihúzni a bowdent, ha van otthon egy kis rugalmas filament (TPE, TPU). Fogtam a sárga TPE filamentet, fekete alkoholos filctollal egy apró jelet tettem rá. Befűztem az extruderbe pontosan a jelig, extrudáltam 100mm anyagot majd megjelöltem az extruder torkánál (ahol az előző jel is volt). Ezitán kíhúztam és az asztalon fekvő vonalzó mellé fektetve lemértem a két jel közti távolságot. Könnyű és gyors módszer (saját megoldás)
  • X-Y elmozdulás kalibrálása: Ezt a módszert videón láttam. A nyomtató hotendre (valmelyik függőleges felületre) egy hosszú tűt ragasztunk egy kis ragasztó szalaggal (szigetelő szalag) úgy hogy a tű lejjebb lógjon mint a fúvóka. Az asztalra fektetünk egy vonalzót és a nyomtató fejet a tűvel a vonalzó fölé állítjuk szorosan, hogy a tű a vonalzó skálája felett legyen jó közel. Aprókat léptetve beállítjuk egy mm vonal fölé. Ekkor 100mm -t léptetve a szoftverben, látható lesz mennyit ment valóban. Tuning után azonnal ismételhető – ellenőrizhető a beavatkozás, szügségtelen a tolómérő ami nehézkes és ha nem úgy tartjuk mint az első mérésnél, még pontatlan is.
1
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x