OctoPrint API, Cura és mobil app

Az OctoPrint-hez elérhető egy jól dokumentált API felületet, így bárki készíthet olyan alkalmazást ami az OctoPrint funkciót eléri. Ennek köszönhetően a saját webes felületén kívül, sok egyéb lehetőség közül is választhatunk a használatához. Ebben a cikkben két hasznos módot ismeretetek, az egyik a Cura nevű szeletelőprogramból való közvetlen nyomtatás, a másik pedig egy androidos mobil alkalmazás amivel a telefonunkról is felügyelhetjük a 3D nyomtatót.

Miután telepítettük az OctoPrint-et, legyen a következő lépés a Cura hozzákapcsolása:

Cura szeletelőprogram összekapcsolása OctoPrint-tel

  1. Cura plugin telepítése

    A Cura Marketplace menüpontjában keressük ki az OctoPrint Connection nevű bővétményt, és kattintsunk az Install gombra. A telepítés után újra kell indítani a szeletelőprogramot.

  2. API kulcs kimásolása az OctoPrint-ből

    Lépjünk be az OctoPrint felületére. A settings-ben található egy API menüpont, kattintsunk rá és másoljuk ki a vágólapra az ott látható kulcsot.

  3. Állítsuk be az OctoPrint kapcsolatot a Cura-ban kezelt nyomtatóhoz

    A Cura nyomtatók beállításai közül válasszuk ki azt a nyomtatót, amire a Raspberry PI-t kötöttük. A telepített plugin miatt találunk egy Connect OctoPrint gombot is a képernyőn. A felugró ablakban nekem magától megjelent a hálózaton elérhető OctoPrint példány elérhetősége, de az Add gomb segítségével mi is megadhatjuk a host nevet, vagy IP címet. Az API key mezőbe másoljuk be a kulcsot, ezzel össze is kapcsoltuk a két programot.


Miután beállítottuk a kapcsolatot a Cura fő képernyőjén a Prepare fülről átléphetünk a Monitor fülre. Láthatjuk a kamera képét a baloldalon, a jobboldalon pedig egy kis vezérlőt találunk. Bekapcsolhatunk előmelegítést, mozgathatjuk a motorokat. Akár gcode utasításokat is kiadhatunk, bár ez a funkció nem igazán használható konzolként.

Ami a lényeg, hogy a szeletelés után a fájlba mentés, vagy SD kártyára másolás mellett a gomb kap egy harmadik funkciót is: közvetlenül elküldhetjük OctoPrint-nek nyomtatásra a kódot.

A legmenőbb az, hogy Fusion 360-ban megrajzolt modellünket fájlba exportálás nélkül át tudjuk küldeni a Cura-nak. A Cura-ból pedig elmentett fájl nélkül közvetlenül ki tudjuk nyomtatni a modellt az OctoPrint segítségével. Ez így elég felhasználóbarát. 🙂

Ha egy Raspberry Pi-re két 3D nyomtatót kötöttünk, akkor az OctoPrint futtatása két példányban című bejegyzés szerint állítsuk be kapcsolatokat.

OctoRemote androidos alkalmazás

Az OctoRemote for OctoPrint nevű mobil alkalmazással az OctoPrint teljes funkcionalitását elérhetjük a mobiltelefonunkon.

Telepítés után itt is egy nyomtatót kell definiálnunk. Az IP címet kell beállítanunk és itt is az API kulcsot, amit az OctoPrint webes felületén lévő 2D vonalkód beolvasásával is megadhatunk.

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x