Prusa Mk3 alkatrészek beszerzése

Elkezdtek megérkezni az alkatrészek a klón Prusa Mk3-hoz, így az első tapasztalatokat meg tudom osztani. Általában az Aliexpress-ről vásárolok, ezért csak akkor nevezem meg a forrást, ha ettől eltérő. Az itthon beszerezhető kellékekről a HyperCube alkatrészeinél írtam.

Alkatrészlistát még nem írtam, mint látható lesz, ez majd az építés végén fog csak összeállni. Ha szükséged van ilyenre, találsz a neten, például ennek a videónak a leírásában: Prusa i3 MK3 CLONE Live Build

Leginkább a Prusa oldalán található összeszerelési útmutatót nézegettem, hogy kialakuljon egy kép a szükséges alkatrészekkel kapcsolatban: Original Prusa i3 MK3 kit assembly

EinsyRambo 1.1a

Két különböző eladótól is rendeltem, egy zöld és egy fekete/barna PCB fényképűt. Mind a kettő fekete/barna lett. 🙂 A fekete feedback-jeiben panaszkodtak, hogy még bootloader sincs rajta, ettől kicsit fáztam, de mindkettőn még a legfrissebb Prusa firmware is rajta a volt. Mindkettőre megpróbáltam feltölteni magam egy firmwaret, hibátlanul ment, mint az eredetire.

Az egyikhez kértem kijelzőt is, de próbáltam másik RepRap 2004 LCD-vel is működik, csak esetleg a szalagkábel csatlakozóját kell megfordítani, vagy a kontraszt állító potméter lehet útban, de erre csináltam egy remixet: Clone Prusa Mk3 LCD cover

A másikhoz nem kijelzőt lehetett pluszban kérni, hanem csatlakozókat, kábeleket úgynevezett „Complete kit” csomagot. Vigyázat, a fénykép félrevezető:

EinsyRambo komplett kit

Ezzel szemben csak az USB kábelt az endstop kapcsolókat és csatlakozókat kaptam, szerelt vezetékeket nem. Tehát az USB kábelen kívül ezeket:

EinsyRambo csatlakozók

Utólag ezt a csomagot tartom jó megoldásnak, mert LCD-ét külön is lehet venni, viszont ilyen szuper Rambo board-hoz való csatlakozókat nem találtam ilyen olcsón. Ez a „komplett kit” kettő dollárral drágítja az EinsyRambo-t. A végállás kapcsolók jók lehetnek majd valami másik projekthez, az USB kábel is jó, rendesen működik és másfél méter hosszú: végre nem az a teljesen felesleges pár centis vacak amit mindenhez adnak a kínaiak.

A vezetékeket mindenképpen szerelnünk kell majd, hogy megfelelő hosszúak legyenek, ezzel a csomaggal pedig igényesen tudjuk elkészíteni a kábelezést. Ugyanis a Rambo board csatlakozóin van egy kis pöcök, ami egyrészt megakadályozza a csatlakozó kicsúszását, másrészt nem lehet csak egyféleképpen bedugni őket. Kapunk kettes (termisztror), hármas (ventilátor) és négyes (stepper motor) csatlakozókat is, a legnagyobb pedig a fűtőbetéthez tartozik,

M3-as szögletes anya

Az M3-as szögletes anyát nagyon benéztem. Először is nem találtam Magyarországon, így másfél hónapot vártam rájuk. A várakozás közben nagyjából ki is nyomtattam a nyomtatót, így igazán bosszantó volt a felismerés, hogy túl vastag anyákat rendeltem. Ugyanis többféle méretben léteznek ezek. Amiket sikerült vásárolnom, azok 2.4mm vastagot, az eredeti Prusa Mk3-ban viszont ennél vékonyabban vannak. Ezekkel nem tudtam elkezdeni a szerelést. 🙂 Most rendeltem 2mm-eseket és sikerült kitúrnom 1.8mm-eseket is. Persze nem tudok ennyit várni, elkezdtem módosítgatni a fájlokat és újra nyomtatom őket, a nagyobb anyákhoz…

M3 szögletes anya

Süllyesztett fejű M3 csavarok és távtartók a tálcához

Rendeltem a tálca alá való M3 csavar készletet is, de ezeket nem fogom használni. A fejük egyáltalán nem kisebb, mint amit a csavarboltban lehet kapni. A távtartók nem valami hosszúak, így nem fér el olyan nagyon könnyen hőszigetelés a tálca alatt.

De valójában időközben egy nagyon tuti megoldást szúrtam ki a neten. Távtartó helyett önzáró anyával kell betekerni a csavarokat, így megmarad az a lehetőség, hogy mindegyik csavarnak külön-külön állítható lesz a magassága. De elég merev is lesz az önzáró anyák miatt. Így a kilenc csavar segítségével tökéletesen egyenes tálcát állíthatunk be, egy kis türelemmel. Erre majd külön kitérek, ha már ott tartok. De a tanulság, hogy érdemesebb kicsit hosszabb csavarokat venni a csavarboltban, ez a készlet pedig nem kell.

Süllyesztett M3 csavar

U alakú csavar a tálca csapágyaihoz

Olcsón megvásárolhatóak ezek a csavarok, de nincs szükség rájuk, mert jobbakat lehet nyomtatni helyettük. Különösen, ha esetleg Igus szerű műanyag megoldásokkal is szeretnénk próbálkozni.

U csavar

LM8UU csapágyak

Kíváncsiságból beruháztam drágább csapágyakra, az Aliexpress-en a Trianlelab-tól rendeltem a képen látható változatot. Tíz darab 37 dollárba került, de amikor kipróbáltam őket, fülég ért a szám. Egyáltalán nem kotyognak, viszont szépen akadás mentesen gördülnek.

IKO Japan Lm8uu csapágy

Extruder fogaskerékpár

Apróság, de leírom, hogy itt egy kicsit lukra futottam. Okos akartam lenni és a képen látható készletet választottam. Ezeken kívül még sima M3-as csavar kell és két rugó, így gondoltam spórolok pár dollárt, ha külön veszek pár darab rugót, csavar meg van itthon bőven és csak ezt a csomagot rendelem az extruderhez. Viszont a kép becsapás, ezért is hagytam ott az eladó logóját, hogy ti ne dőljetek be. Csak az egyik fogaskereket adják, ezt a description-ben le is írják. Nekünk viszont kettő kell, tehát ez a készlet igazából sehogy nem jó. Végül sikerült külön megvennem a másik fogaskereket, de figyelni kell erre is, mert az egyik motorra való, azon van egy furat hernyócsavarral, a másik erre a kis tengelyre, azon nincsen.

Exstruder fogaskerék

Noctua ventilátor

5V-os NOCTUA ventilátort az Alza webáruházban találtam 3.800 forintért. Ilyen értelmetlen nagy csomagolásban lehet kapni:

NOCTUA ventilátort

Tápegység

A HyperCube nyomtatókhoz olcsó kínai tápegységeket használok. Működnek, de nem tudom, mennyire biztonságosak, így gondoltam most kipróbálok valami minőségibbet. Az eredeti Prusa Mk3-ban 24V 250W táp van, de azt olvastam, hogy kicsi az a teljesítmény, sokaknak tönkrement, így érdemesebb nagyobbat választani.

Itthon gondoltam beszerezni, mert ez mégis elég drága ahhoz, hogy legyen garancia is hozzá. Végül a Mean Well RSP-320-24 mellett döntöttem. Igényesebbnek néz ki mint egy kínai táp. Érdeklődtem a forgalmazónál, hogy nincs-e valami olcsóbb, de azt mondta, hogy az EU-ban kötelező a PFC fokozat a bemeneten, és azok a tápegységek amik ezt tudják, sajnos drágábbak.

 Mean Well RSP-320-24

update 2020.01.19.:
Új cikkben készítettem egy igen részletes költségvetést

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x