Voron 2.4 alkatrészek

Voron 2.4 KIT

update 2021. 05. 19.:
Elindult a Zen3D Voron shopja, amiben sok Voron 2.4 alkatrészt megtalálsz!


Fellelkesülve a Voron Zero után, elkezdtem a 2.4-es alkatrészeinek a begyűjtését is.

Most is a Sourcing Guide alapján kell elindulni:

Voron 2.4 BOM
A képre kattintva megnyílik a BOM táblázat

A Zero-hoz hasonlóan a termékek nagy részét aliexpressről, fermio.xyz és a lecktor.com webshop-okból lehet összeválogatni, mármint amit nem találsz meg a Zen3D shopjában. 🙂

Csavarok, kötőelemek (Hardware)

Metrikus csavarokból a Nagy és Nagy csavarboltban vásároltam be. Ezeken kívűl nagyon sok T-nut szükséges a vázhoz, amiket a source guid is az alixperss-ről javasol beszerezni.

A síneket M3-as csavarokkal kell felszerelni, és ehhez rengeteg T-nut-ra lenne szükség. De ezt valahogy feleslegesnek érzem, a Zero mintájára készítettem egy adaptert sima M3-as anyákhoz, így olcsóbban és talán még kényelmesebben lehet a síneket felszerelni. Talán még súlyban is számíthat az X tengely esetében.

Mechanika (Motion)

Összesen 8 darab MGN9H kocsira és lienáris vezetékre van szükség, ami jelentős kiadás. Szerencsére nem ördögtől való olcsóbb kínai márkát valsztani, ugyanis nincsenek úgy igénybevéve, hogy ez bosszúságot okozna. A síneket beépítés előtt meg kell tisztítani a gyári olajtól, be kell zsírozni a kocsikat. Ezután alaposan meg kell vizsgálni őket, hogy melyik mennyire jól sikerült példány. A két legjobbat kell az X tengelyhez választani, majd a következő kettőt az Y tengelyhez, a maradék négy pedig megfelel a Z tengelyekre.

A Z motorokhoz 5mm-es tengelyeket „D” formára köszörülve készen is vásárolhatunk, de egy kis Dremel segítségével magunk is kialakíthatjuk körkeresztmetszetű alapanyagból ezeket.

Elektronika (Electronics)

BAT85 Diode: A sourcing guid nem javasolja, hogy találomra az aliexpress-en szerezzük be, de szerencsére a Lecktor-nál megvásárolható.

Filtered Power Inlet – 10EGG1-2 (Normal) or 10EHG1-2 (Medical):
Próbáltam a legtöbb DigiKey-nél beszerezhető alkatrésznek alternatívát találni, de a tápszűrő esetében, ami pont ilyen házba van építve nem találtam. Jönnek fel találatok magyar shop-okban is, de nincs készleten, és nem rendelik meg. Ezért marad a vámügyintézés, ha ragaszkodunk a BOM-hoz. Én nem sporolom ki ezt az alkatrészt, hiszen jó sok elektronika kerelül ebbe a nyomtatóba, megérdemel egy kis védelmet.

Mean Well LRS-200-24 PSU: Az alternatívák között Digikey (Europe) felirattal a jóval drágább Mean Well RSP-200-24 nevű tápegységet linkelik az alkatrész listában. Ennek az az oka, hogy az LRS tápegységeknek 200W fölött nincs típusengedélyük Európában.

Voron 2.4 váz profiljai (Frame)

Amikor elkezdtem gyűjtögetni az alkatrészeket, akkor találtam ezt a figyelmeztető képet:

2020 profil Bosch, Misumi, V-slot
Bosch, Misumi, V-Slot

Azt kell itt megfigyelni, hogy a lineáris sínek hogyan fekszenek fel a különböző 2020-as profilokra. Az első a nálunk is elterjedt Bosch 6mm-es nyílású profil, amiből például a HyperCube-ot is készítjük. Azt látjuk a képen, hogy éppen csak a sarkok érnek össze a bal oldalon, míg a középső Misumi-ra szépen felfekszik. A V-Slot pedig egyértelműen nem jó. Nem akartam kockáztatni, így a FERMIO LABS-tól Misumi készletet rendeltem, ami egy hónapos várakozás után ma érkezett meg.
Így néznek ki a valóságban:

2020 profil Bosch, Misumi, V-slot

Talán a fénykép is visszaadja, hogy jobb minőségű a Misumi, merőlegesebbek az oldalak, és tényleg a kialakítása miatt is jobban felfekszik a sín. Közben viszont azt olvastam a 2.4-es release notes-ban, hogy kijavítottak ezt az aszimmetriát, középre pozícionálták a Z síneket, tehát már nem ennyire kritikus a helyzet, működik a Bosch is. Mindenesetre örülök neki, hogy (végülis figyelmetlenségből) megvettem a Misumi-t, könnyebb lesz ezzel precízen összeszerelni.

Spórolhatunk azon is, hogy nem komplett készletet vásárolunk, hanem magunk fúrjuk ki a vak csatlakozáshoz szükséges furatokat. Ezeknek az a szerepük, hogy meg lehessen húzni a csavarokat a profilon keresztül, tehát a furat minőségének inkább csak esztétikai jelentősége van. Az viszont biztosan rettentő fontos, hogy a vágások merőlegesek legyenek, ezért nem próbálkoznék itthon a darabolással.

Misumi profil blind joint

update: A Misumi váz előnye még, hogy ebbe utólag is be lehet billenteni a golyós/rugós T-Nut-okat, míg a Bosch és LDO vázakba nem.

Csatlakozók, energialánc (Cables)

Elkerülhetetlen, hogy az SKR alaplapokhoz krimplegessük a vezetékeket, ehhez pedig csatlakozókat kell beszereznünk. Választhatjuk azt, hogy egyesével keresgélünk olcsóbb alternatívákat, de a két említett webshop-ban a teljes készletet összeválogatva is megvásárolhatjuk.

Energialáncot nyomtatni is lehetne, de ez nekem nem tetszett. Pont az igényes „gyári” jellegét veszítené el az öszkép ezzel a megoldással. Az ajánlott IGUS láncokat az IGUS weboldaláról elsőre nem tűnt evidensnek megrendelni, elég sok paramétert be kell állítani. Lusta embereknek segít a Fermio, de 26.000 forintra jön ki a garnítúra szállítással együtt. Ennyire még sem vagyok sznob.

IGUS energialánc

Aliexpressen kezdtem kutatni, és mivel kínlódni nem akarok, így olyat kerestem, ami az IGUS-hoz hasonlóan nyitható kialakítású. Méretekben pedig X/Y láncnak 10mm x 11mm belső átmérőt választottam 18mm rádiusszal. A Z-hez pedig 10mm x 15mm belső átmérőt és 28mm rádiuszt. Ennyi paraméternek megfelelően nem is volt választék, egy-egy konkrét termket találtam csak.

nyitható energialánc

Tálca (Buildplate)

Masszív 8mm vastag alumínium lemez a tálca alapja. Vágathatunk itthon is ilyet, ekkor a furatokat nekünk kell elhelyezni. Elégséges simán átmenő furatokat készíteni, szerintem csak dizájnban érdekesebb az oldalról mart változat. Készen is megvásárolhatjuk valamivel drágábban, szép védőfóliával, de az igazat megvallva egyetlen szempont az érdekes, hogy tökéletesen egyenes legyen, hiszen az egyik oldalára a fűtőelemet ragasztjuk, a másikra pedig mágnest a PEI bevonatú lemez alá. Tehát az esztétika sokat nem számít, de egyenesnek kell lennie a felső oldalának!

Voron bed

220V fűtőelem

A Keenovo márkát javasolják használni, ne lepődj meg, ez egy kínai cég, Kínból fogják postázni. A Keenovo rendelkezik CE tanusítvánnyal, de találsz noname alternatívákat az aliexpressen. Ha ezt az utat választod, akkor legyél tisztában vele, hogy itt hálózati árammal csinálunk nagy meleget, lehet ez veszélyes.

Keenovo 220V 750W

PEI bevonatú acél lap, mágnes

Az ENERGETIC által gyártott és az aliexpress-en értékesített PEI lapokat használom minden nyomtatómon nagy megelégedetséggel, így a Voron-hoz is tőlük rendeltem mágnessel együtt egyik oldalán érdesített változatot. Azokat a méreteket, amik Voron-hoz valók, ellátják Voron logóval. Kicsit halovány, de azért látszódik:

Energetic Voron PEI

Ahogy a bevezetőben írtam, ez a cikk biztosan bővülni, és esetleg módosulni fog a jövőben, ahogy haladok előre az építéssel.

Subscribe
Visszajelzés
guest

6 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Attila
Attila
3 éve

Hali!
Szerencsére még idejében rátaláltam a cikkre… Teljesen elsiklottam felette, hogy V-profilú 2020ast nem is lehet használni hozzá…Írországban élek és kb. az volt az egyetlen, amit itt helyben meg tudtam volna venni. Mivel több nyomtatód is van és jelenleg is építesz, így talán tudsz nekem tanácsot adni.
Jelenleg egy Ender 3 pro nyomtatóm van, amit szeretek, de mivel egy egyszerű nyomtató, ezért alapjáraton nem alkalmas bizonyos anyagok nyomtatására ráadásul már szerettem volna nagyobb termetű dolgot is, mint amekkorát lehet (pl. egy Skyreach 4 mini-hez hasonló ssf pc házat).
Elhatároztam, hogy építek egy nagyobb nyomtatót, egy kb. 350x350x350-est, ami gyorsabban képes nyomtatni és folyamatosan egységes minőséget.
Reddit fórumon a Voron és HevORT nyomtatókat ajánlották és közülük a Voron szimpatikusabb nekem. Mellette még a V-Baby és V-King nyomtatókat nézegettem, főleg az egyszerű építhetőség miatt.
Te mit javasolsz? Illetve sokan írták, hogy a Voron 2.4 végösszege kb. 1500euro. Ennyit jelenleg nem tervezek egy nyomtatóra, inkább a felét, de természetesen, ha egyes modellek árában nem sok különbség van, akkor a jobb minőségre hajlandó vagyok áldozni.
Mivel elég nehézkes az alkatrészeket beszerezni már azon is elgondolkodtam, hogy akár az Ender 3-am fejlesztem tovább….Auto bed level, dual z, silent board, all metal hotend esetleg linear rail és a nagyobb alkatrészeket, meg megpróbálom felszeletelni.
Előre is köszi a tanácsokat!
Üdv,
Attila

Attila
Attila
Reply to  tz
3 éve

Miután elküldtem az üzenetet neked tovább olvasgattam az oldalad és ahogy végigolvastam a Voronokról szóló cikked nekem is egyből világos lett, hogy egy Switchwire az, ami jelenleg kell nekem. Találtam is több Ender 3 és pro anyagot, amiben átalakították, így ez lesz a kézenfekvő. Már vadászom is a síneket, hogy még lehetőleg ezen a héten meg tudjam csinálni és ne Kínából jöjjön a cucc. Jó, hogy 12mm-es sínt használnak, így az felfekszik az Ender 3 V-s profiljára.
A Voron úgy viszonyul, hogy ha jól láttam Redditen, már az egyik átalakított pro szériaszámot is kapott….
Köszi a segítséget! Nagyon sokat tanultam az oldalt tanúlmányozva! Örülök, hogy rátaláltam, igyekszem népszerűsíteni, mert sajnos nagyon nehezen találtam rá. Azt hiszem a googlebe kerestem, hogy Voron 2.4 motion kit és a sokadik oldalon volt ennek az oldalnak a linkje.
Üdv,
Attila

Attila
Attila
Reply to  tz
3 éve

Benne vagyok, jelenleg épp a Switchwire manualt tanulmányozom, mert a BOM-ot alkatrészről alkatrészre kell kigyűjteni. Ráadásul az eredeti BOM és a Source Guide köszönő viszonyban sincsenek :DDDD A gyerek, aki átépítette nem írt BOM-ot és csak utalásokat tett…pl „This configuration also worked without too much modification to the stock E3P wire lengths.” így még azon is meg kell nézni, hogy mi változik.

J.G
J.G
3 éve

az itthon rendelt 2020 bosch „kompatibilis” profillal az a problémám, hogy a kinabol vasarolt golyós profil anyák szorulnak. (ezt a switchwire építésnél tapasztaltam) valamelyik megy benne valalemelyik nem, vagy csak ha végig karistolja az alját a vájatnak. pár tizeddel alacsonyabb a vájat mélysége mint kellene. Lehet anya gyártója válogatja hogy mennyire megy benne simán. minden esetre egy nagy lapos reszelő pár húzással megoldja, de macerás.

Last edited 3 éve by J.G
6
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x