Voron 2.4 alkatrészek

Voron 2.4 KIT

Fellelkesülve a Voron Zero után, elkezdtem a 2.4-es alkatrészeinek a begyűjtését is.

Egyelőre még nem építetettem össze semmit, így a következőkben leírtak bővűlhetnek, vagy akár módosulhatnak is, ahogy haladok előre a projektben!

Most is a Sourcing Guide alapján kell elindulni:

Voron 2.4 BOM
A képre kattintva megnyílik a BOM táblázat

A Zero-hoz hasonlóan a termékek nagyrészét aliexpressről, fermio.xyz és a lecktor.com webshop-okból lehet összeválogatni.

Csavarok, kötőelemek (Hardware)

Metrikus csavarokból a Nagy és Nagy csavarboltban vásároltam be. Ezeken kívűl nagyon sok T-nut szükséges a vázhoz, amiket a source guid is az alixperss-ről javasol beszerezni. Az M3-as insert nut-okat, szintén aliexpress-ről érdemes megrendelni, de ha elfeljtetted időben, akkor nem sokkal drágábban a Lecktor-nál pótolhatod.

Mechanika (Motion)

Összesen 8 darab MGN9H kocsira és lienáris vezetékre van szükség, ami jelentős kiadás. Szerencsére nem ördögtől való olcsóbb kínai márkát valsztani, ugyanis nincsenek úgy igénybevéve, hogy ez bosszúságot okozna. A síneket beépítés előtt meg kell tisztítani a gyári olajtól, be kell zsírozni a kocsikat. Ezután alaposan meg kell vizsgálni őket, hogy melyik mennyire jól sikerült példány. A két legjobbat kell az X tengelyhez választani, majd a következő kettőt az Y tengelyhez, a maradék négy pedig megfelel a Z tengelyekre.

A Z motorokhoz 5mm-es tengelyeket “D” formára köszörülve készen is vásárolhatunk, de egy kis Dremel segítségével magunk is kialakíthatjuk körkeresztmetszetű alapanyagból ezeket.

Elektronika (Electronics)

Omron Mouse Button – Micro Switch: A Zero-hoz használni tudtam ezeket a kapcsolókát, bár lehet egy milliméterrel kisebbek, mint a DigiKey változat. A 2.4-hez is ezeket fogom kipróbálni: https://www.aliexpress.com/item/32817383582.html Ha sokat kell alakítani a méret különbség miatt, akkor ezt majd jelzem itt! Egyébként D2F-5L típusú kapcsolót kell keresni.

BAT85 Diode: A sourcing guid nem javasolja, hogy találomra az aliexpress-en szerezzük be, de szerencsére a Lecktor-nál megvásárolható.

Filtered Power Inlet – 10EGG1-2 (Normal) or 10EHG1-2 (Medical):
Próbáltam a legtöbb DigiKey-nél beszerezhető alkatrésznek alternatívát találni, de a tápszűrő esetében, ami pont ilyen házba van építve nem találtam. Jönnek fel találatok magyar shop-okban is, de nincs készleten, és nem rendelik meg. Ezért marad a vámügyintézés, ha ragaszkodunk a BOM-hoz. Én nem sporolom ki ezt az alkatrészt, hiszen jó sok elektronika kerelül ebbe a nyomtatóba, megérdemel egy kis védelmet.

Voron 2.4 váz profiljai (Frame)

Amikor elkezdtem gyűjtögetni az alkatrészeket, akkor találtam ezt a figyelmeztető képet:

2020 profil Bosch, Misumi, V-slot
Bosch, Misumi, V-Slot

Azt kell itt megfigyelni, hogy a lineáris sínek hogyan fekszenek fel a különböző 2020-as profilokra. Az első a nálunk is elterjedt Bosch 6mm-es nyílású profil, amiből például a HyperCube-ot is készítjük. Azt látjuk a képen, hogy éppen csak a sarkok érnek össze a bal oldalon, míg a középső Misumi-ra szépen felfekszik. A V-Slot pedig egyértelműen nem jó. Nem akartam kockáztatni, így a FERMIO LABS-tól Misumi készletet rendeltem, ami egy hónapos várakozás után ma érkezett meg.
Így néznek ki a valóságban:

2020 profil Bosch, Misumi, V-slot

Talán a fénykép is visszaadja, hogy jobb minőségű a Misumi, merőlegesebbek az oldalak, és tényleg a kialakítása miatt is jobban felfekszik a sín. Közben viszont azt olvastam a 2.4-es release notes-ban, hogy kijavítottak ezt az aszimmetriát, középre pozícionálták a Z síneket, tehát már nem ennyire kritikus a helyzet, működik a Bosch is. Mindenesetre örülök neki, hogy (végülis figyelmetlenségből) megvettem a Misumi-t, könnyebb lesz ezzel precízen összeszerelni.

Spórolhatunk azon is, hogy nem komplett készletet vásárolunk, hanem magunk fúrjuk ki a vak csatlakozáshoz szükséges furatokat. Ezeknek az a szerepük, hogy meg lehessen húzni a csavarokat a profilon keresztül, tehát a furat minőségének inkább csak esztétikai jelentősége van. Az viszont biztosan rettentő fontos, hogy a vágások merőlegesek legyenek, ezért nem próbálkoznék itthon a darabolással.

Misumi profil blind joint

Csatlakozók, energialánc (Cables)

Elkerülhetetlen, hogy az SKR alaplapokhoz krimplegessük a vezetékeket, ehhez pedig csatlakozókat kell beszereznünk. Választhatjuk azt, hogy egyesével keresgélünk olcsóbb alternatívákat, de a két említett webshop-ban a teljes készletet összeválogatva is megvásárolhatjuk.

Energialáncot nyomtatni is lehetne, de ez nekem nem tetszett. Pont az igényes “gyári” jellegét veszítené el az öszkép ezzel a megoldással. Az ajánlott IGUS láncokat az IGUS weboldaláról elsőre nem tűnt evidensnek megrendelni, elég sok paramétert be kell állítani. Lusta embereknek segít a Fermio, de 26.000 forintra jön ki a garnítúra szállítással együtt. Ennyire még sem vagyok sznob.

IGUS energialánc

Aliexpressen kezdtem kutatni, és mivel kínlódni nem akarok, így olyat kerestem, ami az IGUS-hoz hasonlóan nyitható kialakítású. Méretekben pedig X/Y láncnak 10mm x 11mm belső átmérőt választottam 18mm rádiusszal. A Z-hez pedig 10mm x 15mm belső átmérőt és 28mm rádiuszt. Ennyi paraméternek megfelelően nem is volt választék, egy-egy konkrét termket találtam csak. Ha nem tévesztettem el valamit, akkor 8.000 forintból jön ki a garnítúra.

nyitható energialánc

Tálca (Buildplate)

Masszív 8mm vastag alumínium lemez a tálca alapja. Vágathatunk itthon is ilyet, ekkor a furatokat nekünk kell elhelyezni. Elégséges simán átmenő furatokat készíteni, szerintem csak dizájnban érdekesebb az oldalról mart változat. (Ez is megoldható egy felsőmaróval.) Készen is megvásárolhatjuk valamivel drágábban, szép védőfóliával, de az igazat megvallva egyetlen szempont az érdekes, hogy tökéletesen egyenes legyen, hiszen az egyik oldalára a fűtőelemet ragasztjuk, a másikra pedig mágnest a PEI bevonatú lemez alá. Tehát az esztétika sokat nem számít, de egyenesnek kell lennie a felső oldalának!

Voron bed

220V fűtőelem

Keenovo márkát javasolják használni, ne lepődj meg, ez egy kínai cég, Kínból fogják postázni. Ha sporolni akarunk, találunk noname alternatívákat az aliexpressen, a teljesítményhéz ebben az esetben iránymutató lehet a sourcing guid-ban meglinkelt Keenovo teljesítménye.

Keenovo 220V 750W

PEI bevonatú acél lap, mágnes

Az ENERGETIC által gyártott és az aliexpress-en értékesített PEI lapokat használom minden nyomtatómon nagy megelégedetséggel, így a Voron-hoz is tőlük rendeltem mágnessel együtt egyik oldalán érdesített változatot. Azokat a méreteket, amik Voron-hoz valók, ellátják Voron logóval. Kicsit halovány, de azért látszódik:

Energetic Voron PEI

Ahogy a bevezetőben írtam, ez a cikk biztosan bővülni, és esetleg módosulni fog a jövőben, ahogy haladok előre az építéssel.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x
()
x