HyperCube 2021

HyperCube

Azt tervezem, hogy megválok a HyperCube nyomtatóktól. Vagyis a kettőből az egyiket már eladtam, és pár hónapon belül talán ezt a másodikat is. Voron Legacy lesz helyette, ami egy ehhez hasonló nyitott CoreXY nyomtató. Szeretem ezt a kialakítást, nagyon praktikus, viszont könnyebb lesz karbantartanom, fejlesztenem a nyomtatókat, ha egy családból származnak.

Ha már így alakult, akkor még egy cikkben bemutatom, hogy miket alakítgattam rajta mostanában.

Plexi burkolat, ASA filament

A nyomtató utolsó feladata az lesz nálam, hogy ASA-ból Voron alkatrészeket fog nyomtatni, ezért kicsit felkészítettem a nagyobb hőmérsékletre. Minden alkatrészét kinyomtattam natur ASA-ból, amire tulajdonképpen képes volt saját maga, de a kritikus alkatrészek PET-G-ből helyenként görbülgettek, hosszútávon ez így nem volt használható. A tálca alkatrészei és az X kocsi a legkritikusabb, de az XY motorokat tartó elem is idővel deformálódott. Szinte ez a nyomtató fele, így esztétikai megfontolásból lecseréltem végül mindegyik alkatrészét.

Mivel a nyomtatót szekrényben tartom, így burkolatra kimondottan nem lett volna szüksége, de mégis három oldalról plexit tettem rá. Hátulra és a két oldalára. Leginkább azért, hogy így az elektronika és tápegység a burkolaton kívülre kerülve nem kapja közvetlenül a nagy meleget. Másrészt így kisebb a meleg „kamra”, ami bár nem tökéletesen zárt, de hamarabb melegszik fel.

A jelenlegi állapot megfelel nekem, de ha folytatnám igényesebben a beburkolást, akkor a motorokat hátulra helyezném, szintén a plexin kívülre, valahogy így: Rear Drive Stepper Conversion

Filament tartó

A plexi miatt alakítanom kellett a filament tartón, bár egyébként sem volt praktikus a korábbi szekrény falára szerelt megoldás. Készítettem egy tartó elemet, ami éppen elfér a burkolaton belül, szuperül csapágyakon görgeti a dobot és valami csodálatosan szerencsés csillagállás miatt, éppen be lehet helyezni a filamentet a tálca legfelső vagy legalsó pozíciójában. Annyi korlátja van azért, hogy csak 70mm széles dob fér így el.

Az elrendezés praktikus egyrészt azért, mert nem kell plusz hely a filamentnek, de van egy olyan előnye is, hogy nyomtatás közben szárítja is a meleg levegő. Ezért tettem a másik oldalra is egy tartót, ahonnan ugyan nem nyomtatok, de az aktuálisan használt PET-G filamentet oda teszem, ha nem csomagolom el nejlonba.

Filament tartó

A modelleket megosztottam a Thingiversen: Spool Holder for HyperCube inside

Igus JSM-1012 tartó

Mivel a HyperCube 3D nyomtatóban éppen a karbon X tengely fogott meg elsőként, így ezt sosem terveztem lecserélni. Viszont a csapágytartó megoldása örök fejtörést okozott. Az eredeti alkatrészt nagyon nehéz volt megfelelő méretben kinyomtatni, mert vagy túl szorosra sikerült és deformálta a kis műanyag Igus gyűrűt, vagy ha szépen járt, akkor gyakran kicsúszott az Igus a helyéről.

Ezért végül készítettem egy kicsit komplikáltabb modellt, aminek van egy külső pereme, hogy megakadályozza a kicsúszást. És mivel így nem lehetne a helyére passzírozni, ezért hosszában nyitottra terveztem. Ahhoz elég rugalmas, hogy össze lehessen applikálni, viszont felcsavarozás után a nyílás belülre kerül, így elég merev a használathoz.

Igus JSM-1012

Az eredetinél kicsit hosszabbra rajzoltam, hiszen ehhez van elég hely és így talán még kevésbé tud „kotyogni” az X kocsi.

A szíjakat kicseréltem GATES üvegszállasra.

GATES GT2

Thingiverse: Igus JSM-1012 holder for HyperCube

Vezérlő, képernyő

Lecseréltem a vezérlőt SKR 1.4-re, a legfrissebb Marlin konfigurációt feltöltöttem ide: github.com/Zen3Dlab/HyperCube-SKR

TMC 2208-asokat használtam, mivel 2209-es plusz funkciókra itt nincs szükség. Meghagytam 12V-osnak a rendszert, igaz minden új nyomtatómat 24V-osra építek, de a cserével járó plusz kiadások nem járnak igazi előnnyel szerintem.

SKR 1.4

A kábelezés most nem sikerült valami esztétikusan, de nem fityeg semmi, biztonságosnak tűnik.

A képernyő mindig fejtörést okozott, hogy a kényelmes érintőset válasszam, vagy a praktikusabb LCD-ét, ami közvetlenül a Marlint instruálja. Szerencsére a Bigtreetech TFT24 kettő az egyben megoldásként, mindkét üzemmódot biztosítja, így ezt üzemeltem be. Készítetten hozzá, egy emblémával ellátott burkolatot 2020-as profilhoz: Biqu/Bigtreetech TFT24 v1.1 with 2020 mount

HotEnd

Továbbra is Mellow Nf-Crazy-t használok ezen a nyomtatón, szerintem ez a legszuperebb egy HyperCube nyomtatóra. A PINDA szenzort szintén továbbra is jó megoldásnak látom.

PINDA, Mellow Nf-Crazy

PEI, mágnes alap

Ahogy megjelentek az első PEI lapok, egyből vásároltam, hiszen sok bosszúság okát szünteti meg ez a megoldás. Akkor még nem adtak hozzájuk mágneses alapot, így csipesszel rögzítettem az acéllapot a tálcához. Működött így is, ezért sokáig halogattam a beruházást, de most végre ezt is kipipáltam a nyomtatón. Nagyon praktikus, és teljesen elcsúszás mentesen rögzíti a lapot a tálcához.

PEI tálca

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x