Voron0 alkatrészek nyomtatása

Voron0 nyomtatott alkatrészei

Print It Forward (PiF)

Egy Voron nyomtató alkatrészeit ABS-ből vagy ASA-ból „kell” kinyomtatni, hiszen így lesz alkalmas maga is, ABS nyomtatására. Azok számára, akiknek nincs lehetőségük megfelelő minőségben kinyomtatni az elemek, a VoronDesign közössége elindította a Print It Forward programot.

Önköltségi áron megrendelhetőek a funkcionális alkatrészek, amik szükségesek ahhoz, hogy működőképes legyen a nyomtató. A szoknyákat, fogantyúkat, ilyesmiket nem tartalmazza a készlet, hiszen ezeket már az összeállított nyomtatóval el lehet készíteni.

Jelentkezési sorrendben teljesítik a rendeléseket, jelenleg 38-an várakoznak és havonta 22 megrendelés teljesül. Az ár fix, Voron0 esetében 50 euró + szállítási költség, a tető elem pedig 20 euró.

Készítőnek is lehet jelentkezni, instrukciókat is adnak a kivitelezéshez, és a nyomtatás minőségét is ellenőrzik az első alkalommal.

ABS/ASA nyomtatás

Klassz dolog ez a PiF, de Zero esetében azt gondolom, hogy nem lehetetlen vállalkozás bármilyen nyomtatóval legyártani az elemeket. Nincs túl sok alkatrésze a nyomtatónak, és ezek nem is túl nagy méretűek. Én például csak azokat nyomtattam ASA-ból, amik a dobozon belül találhatók, a tető elemet és a panelek külső rögzítőit már PETG-ből készítettem.

Az ABS nyomtatás sikerének titka a zárt nyomtatási tér. Nekem nem volt nehéz dolgom, hiszen egy szekrénybe építettem be a HyperCube nyomtatókat. Ideiglenesen viszont sokkal egyszerűbb megoldásokat is választhatsz, ebben a cikkben több lehetőséget ismertetnek. Nem gáz az sem, ha csak egy kartondobozzal takarod le a nyomtatót, csak ne hagyd így felügyelet nélkül!

ABS nyomtatása

Szeletelő beállítások

A modellek 0,2mm rétegvastagsághoz és 0,4mm-es nozzle átmérőhöz lettek tervezve. Négy réteg falvastagságot és minimum öt alsó és felső réteget ajánlanak a nyomtatáshoz. Infill-re minimum 40%-ot mondanak, de bevallom én nem szoktam ilyen magas értéket beállítani. Szerintem az infill-től nem lesz erősebb a tárgy, több értelme van a falak vastagságát növelni. Szerintem.

A hűtést mindenképpen kapcsold ki! Ha így is előfordul vetemedés és nem marad lent a tárgy széle a tálcán, akkor megpróbálhatod a Brim használatát. Ha ez is kevés, akkor próbálkozhatsz azzal is, hogy a tárggyal együtt nyomtatsz egy huzat elleni védő falat. Ezt Cura-ban az Experimental Enable Draft Shield funkcióval kapcsolhatod be.

Cura Draft Shield

Hőmérséklet beállítás

ABS és ASA nyomtatása közben egészségre káros anyagok kerülnek a levegőbe! Ha lakásban nyomtatsz, akkor mindenképpen szellőztess közben és lehetőleg nyomtatás alatt ne maradj végig egy szobában a nyomtatóval. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a káros anyagok mennyisége a hőmérséklet emelkedésével szintén növekszik. Ezt érezni is lehet, magasabb hőmérsékleten kimondottan kellemetlen szagot áraszt az ABS, de a hőmérséklet csökkentésével ez akár meg is szűnhet. Ezért nyomtass olyan alacsony hőmérsékleten, ami még éppen megfelelő minőséget biztosít!

Sajnos nem triviális a helyzet, ugyanis a túl alacsony hőmérséklet gyengíti a rétegek összetapadását. Ez ASA esetében kimondottan jellemző, előfordulhat, hogy látványra jól sikerültnek tűnik az eredmény, de könnyen eltörhető a tárgy. Ezért a két szempontot figyelembe véve kell kikísérletezni azt a legalacsonyabb HotEnd hőmérsékletet, amin megfelelő az eredmény szilárdsága. Készíts próbanyomtatásokat és kritikusan vizsgáld meg az eredményt, próbáld eltörni a rétegek mentén!

Ha emeled a tálca hőmérsékletét, akkor javíthatod a tapadást, de ha túl magas a hőmérséklet, akkor „elfolynak” az alsó rétegek és az úgynevezett elefánt talp hiba jelentkezik. Tehát a HotEnd-hez hasonlóan a tálca esetében is azt a minimális hőmérsékletet válaszd, ami már megfelelő, tehát biztos a tapadás.

Filament

Elvileg az ASA kevésbé vetemedik mint az ABS, és mivel minden más tulajdonságában is megfelel a feladatra, ezért logikus lehet ezt választani. Viszont ABS-ből rengeteg spécibb változatot forgalmaznak, ezek legtöbbje éppen azt ígéri, hogy kevésbé kényesek a nyomtatás során, mint a „hagyományos” ABS. Érdemes kísérletezni különböző gyártók, különböző termékeivel. Én Devil Design ASA és ABS+ filamenteket használtam és ezek közül az ABS+ volt a könnyebben nyomtatható.

Modellek

A modelleket a GitHub-ról lehet letölteni:
github.com/VoronDesign/Voron-0/tree/master/VORON-0/STLs

A fájlnevekben szereplő [a] prefix jelzi a „színes” alkatrészeket, persze ehhez nem muszáj ragaszkodni.

Panelek

Vásárolhatunk készen ABS paneleket, de annyira kicsi a Voron0, hogy a panelek ráférnek például a Prusa Mk3 tálcájára, így ki tudjuk nyomtatni őket. Nem csak a spórolás miatt merülhet ez fel, praktikusabb, vagy esztétikusabb megoldásokat is választhatunk ilyen módon.

A panelek DXF vázlatai elérhetőek a GitHub-on. Be lehet őket importálni például Fusion 360-ba, így magunk is könnyen fejleszthetünk egyedi változatokat: github.com/VoronDesign/Voron-0/tree/master/VORON-0/DXFs

Deck panel

Alsó panelből ez a változat tetszik a legjobban: Deck_Panel_inserts_logo
Az alap modellben csak lukak vannak a rögzítési pontokon, így távtartók kellenek a vezérlőhöz és a tápegységhez, és átmenő csavarok is csúfítják a panelt felülről. Ez a változat insert nutok segítségével igényesebben oldja meg az elektronikák rögzítést alul. Felül pedig színes logót is tartalmaz, amit egy korábbi cikkben ismertett módon, a két színt egymás után nyomtatva tudunk elkészíteni.

A képen látható nyomtatás úgy készült, hogy a piros anyag a nyomtató színes alkatrészeivel megegyező ABS+, míg a fekete PETG. Szépen összeragadtak, nem látszik az eredményen a trükközés.

Voron logo

Egy hasonló változat VORON0 felirattal: Voron0_deck_panel_with_logo_and_VORON0

MidPanel

Készítettem egy hatszögekkel díszített MidPanelt, amit menet közbeni filament cserével látványos módon lehet kinyomtatni két színnel. A mintázat 2mm mély, így igazán háromdimenziós a végeredmény.

A MidPanel hátuljára kábelcsatornát is terveztem, így a vezetékek rendszerezésében is segít:
github.com/VoronDesign/VoronUsers/printer_mods/Zen3D/V0_MidPanel_HexPattern

További hasznos kiegészítők, módosítások:

Hasznos kiegészítés a motorok hátsó kamrájának és a meleg nyomtatási térnek az elválasztására szolgáló elem: Electronics-Bay-Seperator

Az ajtó sarkait és a fogantyút kétoldalú ragasztóval lehet felragasztani, de ez nem a legigényesebb megoldás. Ez a módosítás csavarok használatát teszi lehetővé: V0_Screw_Front_Hinge_Mod

Voron0 ajtó

Nem próbáltam ki, de ez egy jópofa nyomtatható energialánc: V0_beltchain

A lábak magassága talán túlzottan ki van számolva. Ez a hosszabb láb, kicsit több levegőt biztosít az elektronika számára: Voron0_ExtendedLegs

Készítettem egy fogantyút is Voron0-hoz: github.com/VoronDesign/VoronUsers/printer_mods/Zen3D/V0_Handle

Ha a kész nyomtató fix helyen lesz, akkor talán nincs sok jelentősége, de nekem szerelés közben is nagy segítségemre volt, mikor az elektronikák szereléséhez ide-oda forgattam, oldalára döntöttem a nyomtatót.


A következő Voron0 cikk már az összeszerelésről szól.

Subscribe
Visszajelzés
guest

6 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Passa
Passa
3 éve

Jó cikk, az ASA tényleg feltörekvőben van, és az ABS-nél jóval kevesebb káros anyagot bocsájt ki. Lehet hogy egy Zero-t csinálok a 2.4 előtt ezek után, grat a nyomtatóhoz pofás darab lett 😉

Neocortex
Neocortex
3 éve

Ez a mid panel zseniális, szerintem én is ezt fogom használni csak vörös feketében. Köszi.

Krisztin Tamás
Krisztin Tamás
1 éve

Halihó, nem igazán ide tartozik, de érdeklődni szeretnék SW alkatrész nyomtatásban tudnál segíteni?

6
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x