Voron Afterburner

Voron Afterburner

Az alábbi cikkben egy izgalmas részletét szeretném megmutatni a Voron világnak, az Afterburner moduláris felépítését.

Voron fényképeket nézegetve, gyakran látható ez a fej a V2.4, Switchwire és Legacy típusokon is, melyek eléggé különböző X tengellyel rendelkeznek. Másrészt a 2.4 direkt extruderes szokott lenni, a Legacy bowden hajtású, a Switchwire-ről pedig találunk dupla bowdenes, két szín nyomtatására képes kialakítást is. Továbbá E3D V6, Dragon és Nf-Crazy HotEnd is lehet egy Afterburner-ben. Néhány fénykép segítségével megmutatom hogyan jön össze ez a sokféle változat és milyen klasszul lehet kombinálni a lehetőségeket.

Ventilátorok

A fenti képen három nagyon hasonló Afterburner fejen, valójában csak egy azonos alkatrész van, a felső radiális ventilátor háza. Ez a ventilátor a tárgyhűtésért felel, a HyperCube-hoz hasonlóan a tálcától jól elemelve, hűvösebb levegőt szív be, majd a HotEnd melletti két oldalsó csatornán jutatja le a levegőt.

A dizájnos megjelenés titka az, hogy a 4020-as ventilátor, az elős burkolatától megszabadítva kerül be a házba:

4020 ventilátor

Érdemes megfigyelni azt a finom tervezési részletet, hogy a 4020-as ventilátor nincs középre igaztva a saját házához képest, de az Afterburner burkolata optikailag mégis középre tudja húzni a nyílást azzal, hogy aszimetrikus a tölcsér formája.

A HotEnd hűtéséért felelős 4010-es axiális ventilátort tartó fedél felnyitható, így hozzáférhetővé válik a HotEnd modul. A csukló tengelye elegáns módon csak egy filament szál.

Noctua 4010 12V

Noctua ventilátorból sajnos nincs 24V-os, csak 5V vagy 12V-os változat.

Afterburner HotEnd variációk

A HotEnd-et tartó elemből választhatunk E3D V6, Mosquito és TL Dragon változatot is. A Dragon természetesen elfordulás mentesen rögzíthető négy csavarral, ahogy a Mosquito is. Elég nagy a hely a blokk körül, így kényelmesen elfér az NfCrazy blokkja is. A hideg és a meleg részek teljesen el vannak választva egymástól, így a HotEnd hűtése nem hűti a blokkot.

Mellow Nf-Crazy magnum, TriangleLab Dragon, Nf-Crazy ordinary
Mellow Nf-Crazy magnum, TriangleLab Dragon, Nf-Crazy ordinary

A kialakítás rettentő nagy előnye, hogy pár másodperc alatt cserélhető a HotEnd, ezért tarthatunk készenlétben magnum és normál fejeket is, majd az adott feladathoz illőt pattinthatjuk a helyére.

Afterburner HotEnd

További előny, hogy könnyű bővíteni a kompatibilis HotEndek körét. Ebben a pillanatban például a GitHub-on látható egy nyitott Pull Request DragonFly BMS és BMO fejhez. Tehát egyáltalán nem köteleződünk el, ha Afterburner-t építünk a nyomtatónkra, jövőben megjelenő jól sikerült HotEnd-ekre is rettentő könnyen áttérhetünk majd.

Direkt vagy bowdenes hajtás, nyomtatás két színnel

Voron direkt, bowden

A radiál ventilátor mögötti középső modul tartalmazhat egy Bondtech mechanikájú extrudert, ez látható a fenti kép bal oldalán. A színes kar segítségével a fogaskerekek eltávolíthatók egymástól, majd a kar rögzítésével összereteszelhető a mechanika.

Ha bowdenes kialakítást akarunk használni, akkor az extruder helyére egy bowdent fodagó részt választhatunk, ez látható jobboldali változaton. A középső pedig egy Y elágazást tartalmazó két bowden fogadására alkalmas változat. Ezt a SwithWire fájljai között találod meg.

Afterburner X kocsi változatok

Afterburner X
Voron 2.4, Switchwire, Legacy

A fejeket hátulról megnézve is különböző részleteket láthatunk. Az első a Voron 2.4-re illeszkedő változat, ami két MGN9H kocsihoz csatlakozik. A középső a SwithWire egy darab MGN12H kocsijára szerelhető, míg az utolsó a Legacy két darab LM8LUU csapágyait tartalmazza.

A 2.4 és a Switchwire hátul energialánc rögzítésekkel rendelkezik, míg a Legacy felfelé vezeti ki a kábelköteget, ahogy például a HyperCube.


Mint látható, rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy összelegózzuk az elképzelésünkhöz leginkább illő fejet, függetlenül attól, hogy melyik Voron típust építjük meg.

A fájlok megtalálhatók az egyes típusok X tengelyénél is, de önálló repository is tartozik hozzá.

Afterburner közösségi módosítások

A fenti lehetőségek a „stock” készletben érhetők el, de természetesen sok egyéni módosítás is születik.

Mágneses HotEnd ventilátor fedél

Az eredeti terveken két 12mm-es csavar rögzíti az alsó ventilátort tartó fedelet, így összesen négy csavar eltávolítása szükséges a HotEnd cseréhez. Egy jópofa módosítás ezt a két csavart mágnesre cseréli, így esztétikusabb a látvány is, és még egyszerűbb a HotEnd csere.

Sunon 4010, GDSTime 4010

5015 tárgyhűtő ventilátor

A Voron nyomtatók nagy sebességgel megbízhatóan tudnak ABS-t nyomtatni, de mivel kicsit más szempontokra van szükség PLA nyomtatása esetén, előfordulhat, hogy kevésnek találjuk a tárgyhűtést. Ebben az esetben kicserélhetjük a 4020-as ventilátort 5015-ösre.

A módosítás kevéssé változtatja meg a design-t, a nagyobb ventilátornak csak a Voron felirat estett áldozatul az előlapon. Hasonlóan kell elhelyezni ezt a ventilátort is, de azért, hogy elférjen a füleket és a kiömlő részt is le kell vágni az eredeti ház hátsó feléről:

5015 fan

Moduláris Fan duct

Ugyan ez a srác készített egy cserélhető végű tárgyhűtőt, amin nagyobbak a nyílások, ez is gyors PLA nyomtatásban segíthet. Úgy tervezte meg, hogy a ventilátor fedél csavarja rögzíti a kifújó cserélhető alkatrészt, ami talán nem a legprofibb megoldás, viszont ha ötvözzük a fenti mágneses módosítással, akkor nem kell ezt a csavart tekergetnünk a későbbiekben.

Afterburner fanduct

4010, 5010 tárgyhűtő ventilátor

Ha mégsincs szükségünk sok levegőre a tárgy hűtéséhez, mert kizárólag ABS és ASA fialmenteket használunk, akkor nem csak nagyobbra, hanem kisebbre is cserélhetjük a tárgyhűtő ventilátort. Ennek a módosításnak az az előnye, hogy rövidebb lesz az Afterburner, Y iránnyban megnyrhetjük pontosan azt a 10mm, amit a ventilátor méretéből elveszünk.

Két alternatívát kínál ez a módosítás, a 4010 ventilátorral az eredetire hasonlító esztétikus design-t kapunk, míg 5010 ventilátorral egy iparibb megjelenést, de több levegőt.

Afterburener 4010, 5010 fan
5010, 4010, 4020 ventilátor

HotEnd világítás

Az Afterburner nagy mérete miatt igencsak beárnyékolja azt a területet, amin éppen dolgozik, ezért praktikus lehet ez a jópofa megoldás, ami egy kis ledet aplikál a nozzle közelébe. És ha már vacakol a ledekkel, akkor megvilágítja a Voron feliratot és logót is.

Afterburner led lighting

Subscribe
Visszajelzés
guest

2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dallos Attila
Dallos Attila
10 hónapja

A Stealthburnerről nem lesz cikk?

2
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x