Stressz teszt modellek

Az öncélú csacskaságok nyomtatása alkalom lehet arra is, hogy kicsit többet megtudjunk a 3D nyomtatónk képességeiről. Vagy fejlesszük a magunkat a beállítások útvesztőiben. A következőkben bemutatott modellekben az a közös, hogy tartalmaznak nehezebben kinyomtatható részeket, így alkalmasak a kísérletezgetésre. Nehezítésként pedig sportolhatunk azzal, hogy egyre kisebb méretben futunk neki ugyan annak a modellnek.

Mindegyik modell megtalálható a Thingiverse-en és még az is közös bennük, hogy mozgatható alkatrészeik vannak, de egyben nyomtatódnak ki.

Barátságos csuklós csiga

3D nyomtatott csiga

Az az érdekes ebben a modellben, hogy különálló ízületekből áll, ezért, ha sikerül úgy kinyomtatni, hogy nem ragadnak össze az elemek, akkor szabadon tekergethető a csiga teste. A szeletelőprogramban megleshető, hogyan is néz ez ki belülről:

Prusa Sliccer slug

A kihívás itt természetesen a falak vastagságának pontos kalibrálása, hogy tényleg legyen ott hézag, ahol erre szükség van. Másrészt rettenetesen meredek kiszögeléssel indul a „T” formájú „csap” ami az előző elemhez kapcsolódik, ezért nagyon sok hűtés kell, hogy ez a rész valóban normálisan ki tudjon alakulni. Ha nagyon felpöndörödik, akkor még kritikussá válik a tapadás kérdése, ugyanis az ízületek külön-külön érintkeznek csak a tálcával, így gyenge tapadás és erős „pöndörödés” esetén, ki tudja lökni a nozzle az ízületeket a helyükről.

https://www.thingiverse.com/thing:4727448

Kenyérpirító

3D nyomtatott kenyérpirító

Szintén 3D nyomtató képességeinek tesztelésére készült ez a kenyérpirító modell. Tartalmaz mechanikusan mozgó részeket, a „kenyereket” a kar mozgatásával fel lehet emelni, az oldalakat mozgó fogaskerekekkel lehet reteszelni. Tartalmaz 80°-os kiszögeléseket és rettentő vékony hézagokat is.

Kenyérpirító

Viszonylag nagy méretű a modell, biztosan nagyon részletgazdag lehet eredeti méretében, de én csak 50%-ra kicsinyítve nyomtattam ki. Így is vagy nyolc óráig tartott 0,1mm rétegvastagságban, de lassítottam is a sebességen, biztos, ami biztos.

https://www.thingiverse.com/thing:4803370

Hópehely dekoráció

Hópehyel dísz

A kenyérpirító készítőjének egy korábbi modellje ez a karácsonyi dísz. Itt is az a sport, hogy az elemeknek el kell tudniuk fordulniuk, de ha túl lazák, akkor az sem az igazi. Ez is hatalmas eredetiben, így ezt is csak felére csökkentve nyomtattam ki. Fontos ennél a modellnél a tökéletes első réteg, ugyanis ha nagyon „elefánt talpasra” sikerül, akkor nem lesz rés az elemek között.

https://www.thingiverse.com/thing:2739855

Miniatűr munkagépek

munkagépek

Matchbox és méginkább Kinder tojás hangulatot idézik ezek a jópofa kis munkagépek. Rettentő kreatív alkatások, hiszen ezek is egyben nyomtatandók ki, de mégis rengeteg mozgó alaktrészük van. Forognak a kerekek, fordul a gépek törzse és a szerszámaik is. Több méretben is kipróbáltam őket, 100%, 80%, 60% és 50% os kicsinyítéssel. A kisebbekben már nem tudtam a kerekeket elfordítani és a sárhányók nyomtatása sem sikerült igazán, de azért azok sem teljesen rosszak. A nagyobbak viszont nagyon szépen működnek.

Ez egy egész modell család, többek között tűzoltó, kombájn, kamion és úthenger is gazdagítja a készletet:

https://www.thingiverse.com/agepbiz/designs


Valószínű PLA-val könnyebben kinyomtathatóak, de én mégis PETG-vel dolgoztam, hiszen egyébként is ezt használom, így ezzel kapcsolatos tanulságok érdekesek a számomra.

Kipróbáltam egy olcsó 0,3mm-es nozzle-t is, természetesen sokat segített ezeknél a pici részleteknél.

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x