Voron0 összeszerelése

Voron0 Hex MidPanel

A Voron0 összeszerelésével kapcsolatos tapasztalataimat olvashatod az alábbi írásban. Részletes útmutató érhető el ehhez a feladathoz, ezért csak egy-egy érdekesebb részt emelek ki, és néhány fényképet mutatok. Bizonyos helyeken eltértem az eredeti megoldásoktól, ezeket meg is magyarázom, de az összképet tekintve konzervatívnak tekinthető a konfiguráció.

Korábban már írtam a Voron0 alkatrészeinek beszerzéséről és a Voron0 elemeinek nyomtatásáról, így most ezekre a kérdésekre nem térek ki külön.

Assembly Manual

A GitHub-on érhető el a nyomtató 166 oldalas összeszerelési útmutatója:
github.com/VoronDesign/Voron-0/VORON-0/Manuals
és külön az pocketwatch extruderé:
github.com/VoronDesign/Voron-0/VORON_Pocketwatch/Manuals

A legfontosabb tanácsom, hogy rettentő türelmesen haladj a leírás szerint! Véletlenül se ugorj át egy apró lépést sem! Ugyanis a Voron Zero egy nehezen szerelhető nyomtató, éppen a kis mérete miatt. Nem lehet más sorrendben hozzáférni az elemeihez, csak úgy, ahogy a leírás mutatja. Ha mégis kihagytál egy apróságot, akár csak egy darab M3-as anyát, akkor nagy valószínűséggel vissza kell bontani a nyomtatót a kihagyott lépésig.

Az assembly manual egyébként jó minőségű, komoly hibát nem találtam benne. Talán az érdekes, hogy a csavarok anyáit nem jelzi külön, ha az adott lépésben a jelzett csavarral együtt kell elhelyezni. Persze erre gyorsan rá lehet jönni. Viszont ha mégis egy anyát mutat valahol, akkor az azt jelenti, hogy később szükségünk lesz rá, de csak ezen a ponton van alkalmunk elhelyezni. Ezekre nagyon figyelj!

1515 T-nut, M3 szögletes anyák

Eredetileg sima hatlapos M3 anyákat kellene a váz nútjaiba helyezni, de ezt nem javaslom, mert már az első összeszerelésnél idegtépő, ahogy csúszkálnak ide-oda. Különösen a tálca alatti csavarok rögzítése nagyon nehéz. Ezért készítettem egy kis adaptert az anyákhoz, amik segítségével adott pozícióban maradnak:
github.com/Zen3Dlab/VoronUsers/printer_mods/Zen3D/V0_1515_T-nut

1515 T-nut

A szögletes anyákat jobb választásnak tartom, mert vékonyabbak, így vastagabb tud lenni ez az adapter, ami a könnyebb nyomtathatóságban segít. De ha későn olvasod mindezt, akkor használd a hatlapos verziót, működni fog az is.

Voron0 bed nuts

Ha esetleg vissza kell bontanunk egy-egy részt, akkor különösen hálás ez a megoldás, mert haladósabbá teszi a szerelési lépéseket.

Tálca

Általában csak a három tartó csavar furatát helyezik el Voron0 tálcákon, ezért nekünk kell még fúrni kettőt: egyet a hőbiztosítéknak és egyet a földelésnek. Nagyjából erre így van hely, ahogy a fényképen látod. 2,5mm-es átmenő furatot készítettem és 3-as menetet vágtam bele. A Keenovo egyik AC vezetékét itt rögtön elvágtam és itt toldottam be a biztosítékot.

Keenovo 220V 100W 120mm

Vezetékek rendszerezése

A vezetékek elrendezéséhez nem kapunk sok támogatást. Alul van esélyünk szépen rendet tartani, de a nyomtató hátsó oldalán ez már nehezebb. A MidPanel, amit készítettem, éppen ezért tartalmaz két kábelcsatornát. Arra is alkalmasak ezek, hogy a hosszabb motor vezetékeket itt hajtogassuk össze, hogy alul már csak a szükséges méret maradjon.

github.com/VoronDesign/VoronUsers/printer_mods/Zen3D/V0_MidPanel_HexPattern

Voron0 cable management

A Raspberry PI-t áthelyeztem a jobb oldalra, ugyanis a itt több a hely, ha a nagy kábelköteget a baloldalon hagyjuk. Úgy okoskodtam, hogy ha több a hely, akkor több levegőt kap, így kevésbé melegszik. A kábelekhez is hozzáférhetünk a Raspberry PI piszkálása nélkül, bár azt nem nehéz levenni. Ennél az elrendezésnél nem lehet USB porton áramot adni neki, de az amúgy sem tetszett, mert szintén a rendetlenséget növeli, ezért a GIPO porton adom neki az 5V-ot:

Raspberry Pi power GIPO pins

A fej kábelezéséhez nem tudok különösebbet hozzáfűzni. Talán csak azt, hogy türelem, tornaterem. 🙂

Voron0 HotEnd cabels

Alul annyit változtattam, hogy a tálca fűtés relét egészen előre helyeztem. Alakítottam a szoknya elemen, hogy az rögzítse a relét, így ez a feladat könnyen megoldódott, másrészt a relé kontrol lámpája így jól látszódik a nyomtatót szemből nézve.

Voron0 bottom

A Setup Guide szerintem az A és B motorokat fordítva írja az Assembly Manual-hoz képest, legalábbis nekem másodszorra is ez jött ki. Majd a következő cikkben mutatom hogyan derül ez ki.

SKR E3 V1.2

HotEnd világítás

Ez egy kísérlet a részemről, lehet egyáltalán nem fog működni. Akárhogyan lesz, vissza fogok jönni ide és beszámolok a tapasztalatokról.

A 3010-es ventilátor alá szereltem egy 24V-os elég izmos led szalagból egy centi hosszú darabot. Ezt egy szintén egy centire vágott led aluprofilra szereltem és a ventilátor aljához ragasztottam. A gyenge pont, hogy csak 1mm távolság van a fűtő blokk szilikon burkolatától, így rettentő meleg lehet a helyzet a led számára. Ezt a rést még egy szilikon réteggel töltöttem ki.

HotEnd led

(A heater vezetéke nem az igazi így, ahogy a képen van. Ha így hagyjuk, akkor a GT2 szíjat hozzányomhatja az alu profilhoz. Elfelejtettem lefényképezni, de végül a tárgyhűtő ventilátor közepe felé indítottam, és ott meghajlítottam a szigetelt részt, hogy fent már ne legyen útban. Ez most lehet nem túl érthető, de ha a kezedben lesz, akkor látni fogod. Jó megoldás lehet az is, hogy a blokkon körbetekerjük a vezetéket, de ezt a led miatt nem akartam.)

Persze ez nem sok fény, ezért még az X tengely aljára középre szereltem egy ilyen 3cm hosszú lámpát:

24V led strip

A fényképeken ez nem igazán látszódik, de felülnézetből ennek a vezetéke jön ki a HotEnd-ből hátrafelé.

Eddig pár órát üzemelt így a nyomtató, egyelőre működik. Az eredmény valami ilyesmi:

HotEnd light

A következő részben a szoftver beüzemelését ismertetem.

Voron0

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x