Voron V0.0 upgrade

Az eredeti kialakításhoz képest idővel elvégeztem néhány átalakítást a V0.0 nyomtatóimon. Ezek közül a mechanikai változtatásokat jegyzetelem le most. A fényképek már elavultak, azóta ledekkel, gombokkal, kijelzővel is felszereltem őket, de ezeket használom, mert volt olyan pillanat, amikor le tudtam fényképezni a különbségeket a két példányon.

V0.0 vs V0.1

Elsőre természetesen tetszett a V0.0, egészen más élményt nyújtott, mint amit korábban tapasztaltam hobbi 3D nyomtatókkal. Persze ez az állapot nem tartott sokáig, találtam cserélendő részleteket. 🙂 Elsőként a pocketwatch mini bowdenes extrudertől váltam meg, szerintem értelmetlenül kicsi motort választottak ide. M4-es extruderre cseréltem ezzel a módosítással:
github.com/VoronDesign/VoronUsers/printer_mods/xbst_/V0_M4_Mod

Így már egészen jól működött, mint bowdenes nyomtató, és bár nagyon rövid a bowden, de mégis igyekeztem direkt hajtásra alakítani. Ez a módosítás viszont sok egyéb következménnyel járt.

Felnyitható tető

Kicsit több helyre van szüksége a magasabb fejnek, ezért lecseréltem a TopHat-et a V0.1-es méretűre. Ez kicsit magasabb és elől merőleges a síkja. Talán szűkösen el lehetett volna férni, de miután rátaláltam erre a felnyitható, rettentő praktikus változatra, nem tétováztam:
github.com/VoronDesign/VoronUsers/printer_mods/MSiemons/TophatHingeV0.1

Voron V0.1 TopHat hinge

VOV0 HevORT toolhead

Kipróbáltam a MiniAfterburnert, de nem sikerült megbarátkoznom vele. Az volt az érzésem, hogy szorul valami belül, de működés közben nem látok bele, amikor pedig szétszedtem és összeraktam, akkor sem jöttem rá semmire.

Így a VOV0 fantázia nevű HevORT extrudert választottam. Teljesen nyitott, így könnyen hozzáférhetők és ellenőrizhetők az alkatrészek. Ráadásul NfCrazy HotEnd esetében 3010-es ventilátor használható hozzá, szemben a MiniAB 3006-os megoldásával.
github.com/Mamsih/VOV0-toolhead-voron-Zero

Voron HeVort extruder

Z szíjhajtás (Z belt)

A V0.0 gyenge pontja volt a Z tengely meghajtása, ezért miután az LDO elkezdte gyártani a megfelelő integrált orsós motort hozzá, a V0.1-nek ez lett a hivatalos megoldása. Erre azonban nem akartam kicserélni, mert bár biztosan precízebb, mint a sok alkatrészből összeállított első változat, mégis jellegében nem valami nagy változtatás.

Sokkal izgalmasabbnak tűnt a szíjhajtás, és úgy tapasztaltam, hogy szebb nyomtatási eredményt is hoz. Kipróbáltam elsőre azt a változatot, ami Nero egyik videójában is szerepelt, ez egy M4 extruder módosításával készült konstrukció:
github.com/theFPVgeek/VoronUsers/printer_mods/theFPVgeek/v0-zbelt-mod

Voron Z belt

Nem rossz, nem rossz, de ezt is gyorsan lecseréltem, egy még menőbbre:
github.com/VoronDesign/VoronUsers/printer_mods/nhchiu/V0.1_Movable_Pulley_Z

Ennek a Movable Pully Z fantázia nevű módosításnak rengeteg jó tulajdonsága van:

  • Szintén az M4 extruder 80-as kerékét használja, de csigaszerű elven működik. A Z kocsin nincs fixen rögzítve a szíj, ott csak csapágyakon fordul tovább, így dupla akkora lett a felbontás és a nyomaték. Ennek köszönhetően kikapcsolt motor esetén sem fordulhat elő, hogy leesik a tálca. A szíj megnyúlásától is csak fele annyira kell félni. 🙂
  • Az elrendezése is rendkívül praktikus, ugyanis nem foglal el helyet a hátsó panelen.
  • Ami pedig különösen elegánssá teszi az az, hogy Nema 14-es motort használ, éppen azt, ami feleslegessé vált a V0.0 motor készletből.
Voron moveble pully Z, Z belt

Elektonika áthelyezése

A fenti változtatások után teljesen kiürült a hátsó panel, így én is felszerelhettem az SKR lapot hátra, ahogy a V0.1 változat esetében használják. Természetesen ez így sokkal kulturáltabb.

Ehhez az állapothoz is készítettem méhsejt mintás MidPanelt:
github.com/Zen3Dlab/Voron0/STL/MidPanel/V01_MidPanelHex.stl

Használható stock V0.1-es változathoz is. A Raspberry és az SKR lap rögzítéséhez is tartalmaz furatokat, valamint középen integráltam rá egy kábelcsatornát.

Voron back panel

Az asztal fűtést meghagytam váltóárammal, így maradt az eredeti tápegység is. Kényelmesebb lett volna elfordítani, de nem akartam újra nyomtatni az alsó panelt, így csak megfordítottam a tápegységet, mert a Z motor zavarta volna a vezetékek rögzítését.

Voron Zero bottom

LDO V0.1 kit: shop.zen3d.hu/termek/ldo-voron-v0-1-kit/

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x