Voron Legacy elektronika

Voron Legacy

A Voron Legacy picit kakukktojás a többi Voron típus között. Míg jellemzően egy-egy új Voron igyekszik valami menő újdonságként nagyot domborítani, addig a Legacy éppen ellenkezőleg, a puritánság mintapéldányaként született. Valószínűleg a legolcsóbban megépíthető Voron, de valójában a legnagyobb hiányossága csak a nyitott kialakítása. Ha elsősorban PLA és PET-G anyagokat használunk, akkor nincs szükségünk a zárt nyomtatási térre, sőt, így még jobb is lesz a hűtésünk. Olcsóbbá teszi még a 8mm-es acélrudazat használata, ám ezek számán nem spóroltak, négy-négy jut a Z és Y tengelyekre is. A nyomtatott alkatrészek kidolgozottsága, átgondoltsága nem marad el a többi Voronhoz képest. Jellegében talán retró, de a részleteiben nagyon is igényes 3D nyomtató.

Voron Legacy vs HyperCube

Leginkább a HyperCube eredeti változatával tudom összehasonlítani, hiszen felépítésében és árában ahhoz nagyon hasonló. A Legacy nyomtatási területének méretei: 230mm x 230mm x 240mm, míg a HyperCubenak 200mm x 200mm x 155mm. X,Y-ban is picit nagyobb, Z magasságban pedig jelentősen magasabb tárgyakat tud nyomtatni, annak ellenére, hogy a profilok csak pár centivel hosszabbak. Ez annak a köszönhető, hogy a váz felső síkjában helyezkedik el az X,Y tengely, míg a HC esetében „belül” vannak a tengelyek.

Mindkét mechanika CoreXY, a Legacy azonban merevebb az acél rudak és a dupla Y tengelyek miatt. Természetesen így hangosabb is az X,Y tengely csapágyazása, mint a HC eredeti megoldása. Nehezebb is az X tengely, de mivel Klipper firmware-t érdemes futtatni rajta, így a rezgéseket az input shaper funkcióval korrigálni lehet, tehát nyomtathatunk gyorsan. (Erről majd igyekszem önálló cikket írni.)

Nagyon érdekes még a Legacy tálca rögzítésének a módja. Két független elemet mozgatnak a Z motorok, ami azért nagyszerű, mert így vízszintbe tudja állítani a tálcát automatikusan. Mivel a tálca egy merev öntött alumínium lap, így sokkal kevésbé kell nyomtatás közben dolgozniuk a Z motoroknak, mint egy vékonyabb görbe tálcán. Ez a része kimondottan elegáns a HyperCube, sőt a Hevohoz képest is.

Olyasmit talán nincs értelme összehasonlítani, hogy milyen a HotEnd, Extruder kialakítása, hiszen számtalan módosítás érhető el a HyperCubehoz is, a Legacy pedig kompatibilis az Afterburner fejekkel, így mindkét nyomtató esetében, a hitünknek legmegfelelőbb lehetőségek közül válogathatunk. A Voron Mobius 4 extrudert egyébként jó szívvel javaslom minden bowdenes nyomtató esetén. Bitang nyomatéka van a hatalmas áttétel miatt, és rettentő kényelmes, hogy kézzel oldhatóak a bondtech fogaskerekek.

Voron Mobius 4 extruder

Legacy összeszerelése

Egyelőre nem készült összeszerelési útmutató a Legacyhoz, így kicsit magunkra vagyunk utalva. Az alkatrészek összecsavarozása azonban nem olyan nagy kihívás a 3D modell segítségével, ami innen tölthető le: github.com/VoronDesign/Voron-Legacy/tree/main/CAD

Voron Legacy CAD

Elektonika

SKR 1.4 vs SKR 1.3 vs SKR E3 Mini

Leírás nélkül az elektronika viszont okozott egy kis fejtörést. A dobozban SKR 1.3/1.4 és SKR Mini E3 alaplaphoz is találunk furatokat. A független Z motorok miatt, ami tényleg nagyon menő tulajdonsága ennek a nyomtatónak, mindenképpen öt motoros lapra van szükség, így a Mini E3 mégsem jöhet szóba. Az SKR 1.4-esben csak olyan plusz funkciók vannak, amikre nincs szükség a Legacy esetében, így mivel volt itthon egy SKR 1.3-as, ezt használtam el erre a feladatra. Ehhez mellékeltek kész konfigurációt is, de ha már csak 1.4-est tudsz vásárolni, akkor is ki tudsz indulni ebből a fájlból, csak a pinek azonosítóit kell átnézned és javítanod, ahol szükséges.

Az SKR 1.3 lapon a TMC 2209 motorvezérlők UART kommunikációjához le kell szedni az összes jumpert a vezérlők alatt és képen megjelölt piros helyekre kell tenni egyet-egyet.

SKR 1.3 UART

Raspberry PI Zero

A következő kérdés a Raspberry típusa. Kézenfekvő lenne egy 3-as, 4-es választása, de gondolkodóba estem, mert a dobozban Raspberry Zero-hoz vannak kialakítva a csavarhelyek. Picit utánaolvasva arra jutottam, hogy ha lemondok az OctoPrint és kamera használatáról, akkor elég lesz ide a Zero is, ami különösen szépen passzol a Legacy szerénységéhez.

Volt persze pici fenntartásom, ugyanis csalódtam már a PI Zero teljesítményében, viszont éppen ezért a Prusából kiszerelt példánnyal tettem egy kísérletet. Eddig úgy tűnik, hogy tényleg elégséges Klipper és a MainsailOS futtatásához.

Ahogy a Prusa EinsyRambo boardjára is közvetlenül lehet csatlakoztatni a PI Zerot, így itt is hasonlóan elegánsan DC-DC konverter és USB kábel nélkül összeköthetjük a lapokat. Az SKR vezérlő TFT kimentén található 5V +- (aminek elég a teljesítménye a PI Zerohoz) és TX,RX kimenet, ami pedig a kommunikációra használható.

Raspberry PI Zero GIPO

Egy ilyen pici négyeres vezetéket kell barkácsolnunk, például stepper motor kábelből. A kommunikációhoz való két vezetéket keresztbe kell kötni.

Raspberry PI Zero

Minderről részletes ismertetőt készített Nero ebben a videóban: Klipper and the RPI-zero, Low Cost Remote Printer Control!

SSR

Voron Legacy wiring

Így viszonylag szellős is maradt a doboz belülről, ami viszont a képről hiányzik az a tálca fűtéséhez szükséges SSR. Leírást erről sem találtam, de nem volt nehéz rájönnöm, hogy a tápegység mögött van még pont ennyi hely. És tényleg, a Mean Well LRS/RSP tápok házán pont az SSR rögzítéséhez használható két csavarhely található. Gondolom elégséges ez így hűtés szempontjából is, mert az SSR a meleget át tudja adni a táp házának, az pedig teljesen szabadon tud szellőzni.

Mena Well SSR

Diagram

Készítettem egy bénácska ábrát arról, hogy pontosan mit hová kötöttem. Az SSR-t a servo motor kimenettel vezérelhetjük, így a felszabadult asztal fűtés nagyobb FETjét használhatjuk a HotEnd fűtésére. A HotEnd és tárgyhűtő ventilátorok az E0 és E1 pwm kimeneteit kapják, így megmarad még az eredeti FAN kimenet a vezérlő szabályozható hűtésére.

Voron Legacy SKR 1.3 wiring

Az induktív szenzornak kevés az 5V, ezért az egyik fix ventilátor kimenetről adhatunk neki 24 voltot, viszont éppen ezért kell a BAT85 diódát beépíteni a visszajövő SIGNAL vezetékre.

Voron Probe wiring

Motorok

CoreXY 3D nyomtatón ritkán sikerült elsőre jól bekötnöm az X,Y motorokat. Vagyis az A és B motorokat, de ezt meg sem próbálom kibogozni… Az alábbi ábra segítségével korrigálhatjuk az irányokat. A sárga négyzetben lévő irányok a helyesek, ha ehhez képest valamelyik irány fordítva működik, akkor Klipperben az adott motor dir_pin falgjét kell megfordítani azzal, hogy egy felkiáltójelet teszünk elé (vagy elvesszük a felkiáltó jelet).
Ha pedig a második sorban látható irányok szerint mozog a nyomtató, akkor meg kell cserélni a két motor vezetékeit.

stepper motor dierction

Ha azt tapasztalod, hogy nem csak az irány rossz, hanem a működése sem jó a motornak, akkor valószínű a csatlakozódban a vezetékek sorrendje nem megfelelő.

(A GitHub-on megosztott config fájl 0,9-es X,Y motorokhoz készült, ezért ha 1,8-ast használsz, meg kell dupláznod a step_distance értékeket.)

Textil huzalszövet

A Prusa Mk3 nyomtatón megismert „textil” hatású vezeték rendszerezőt használtam a vezetékek kulturált burkolataként. Az X,Y és extruder motorok vezetékei 5mm belső átmérőjű változatban is elfértek, míg a fejhez 8mm-est használtam. Ebbe tettem merevítésként egy vastag fűkasza damilt is.

Kijelző

A kijelzőhöz rövidebb vezetéket kapunk, mint amire szükségünk lesz, ezért készíteni kell egy hosszabbat. 128×64 pixeles Mini kijelzőt a Fysetc és a BigTreeTech is gyárt, természetesen megfordították egymáshoz képest a csatlakozót a szalagkábelen… Ha az alaplapunk BigTreeTech és a kijelzőnk Fysetc akkor a gyári vezetékhez képest fordítva kell feltennünk a csatlakozót, míg ha a kijelző is BTT, akkor olyan kábelt kell készítenünk, amilyet kaptunk a kijelzőhöz.

Voron Legacy

A Zen3D shopjában sok alkatrészt találsz Voron Legacy 3D nyomtatóhoz.

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x