ANT PCB Maker – mini CNC

Az Ant PCB Maker gépről pár hete láttam egy néhány perces videót Thomas Sanladerer csatornáján. Ez egy nagyon picike CoreXY felépítésű CNC gép, amivel nyomtatott áramkört lehet otthon faragni. Elsőre csak átfutottam, majd valahogy egyre többet nézegettem, míg végül megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy érdemes lenne megépíteni. 

Ant PCB logó

Természetesen lehet élni anélkül, hogy otthon gyártanánk a nyákokat. 🙂 Olcsón készíttethetünk egyedi áramköröket Kínában, a rajzainkat egy online felületen feltöltjük, ebből legyártják az elképzelésünket és szépen elpostázzák. Minden automatikus és kényelmes. De picit talán a lokálisabb megoldásokat is elhozhatják ezek a hobbi gépek az emberiség számára, hogy végtére filléres dolgokat ne kelljen az egész bolygón körbeutaztatnunk, hiszen helyben és azonnal elő tudjuk állítani őket mi is.

A Föld megmentésén túl 🙂 engem a gép megépítése érdekel most, hogy tapasztalatot szerezzek a 3D nyomtatás után a CNC gépek világában is. A működésük nagyon hasonló, de például a szerszámpálya generálása most még misztikus feladatnak tűnik. Ennél az apró szerkezetnél barátságosabb ismerkedési módot nem is tudok elképzelni:

Egy pár fős olasz csapat készíti és a terveiket saját felhasználás céljára ingyenesen elérhetővé teszik. YouTube csatornájukon alapos összeszerelést segítő videókat is megosztanak. Az első filmeken még egy csinos női kezet figyelhettünk munka közben, amit később sajnos egy kövérebb férfi kéz váltott fel, de a lényeget így is lehet érteni.

Fényképeken, videókon talán nem is érzékeljük jól a szerkezet valódi méreteit. Az alkatrészek ismerősek a 3D nyomtatókról, de itt minden sokkal kisebb: Az alumínium profilok csak 10mm-esek a váz kb 20cm x 22cm x 8cm. Az X tengely csak 6mm-es acélrúd, a stepper motorok 28mm szélesek. A maró motor átmérője 26mm.

Ez a pici méret ragadott meg igazán, talán egy nagyobb fiókban is elfér, de mégis egy komplett CNC gép:

A projekt aktuális állapota

Picit talán korán érkezett Thomas videójának köszönhető népszerűségük, mert az interjú után még egy-két hét kellett a csapatnak ahhoz is, hogy egy valamiféle alkatrészlistával előrukkoljanak. Ezen a listán sikerült olyan motorokat megnevezniük, amiket nem lehet megvásárolni. Kicsit az az érzésem, hogy az első prototípusokat olyasmikből rakták össze, amiket éppen otthon találtak. 🙂

Ebből következően biztosan nem tekinthető végleges változatnak a jelenlegi verzió, így logikus lehet várni még egy picit. Másrészt viszont eddig nem volt alkalmam egy projektet ennyire az elejétől végig követni, megfigyelni hogyan alakul a közösség segítségével egy ilyen open source eszköz.

Így elkezdtem megrendelgetni az alkatrészeket, vállalva azt a kockázatot, hogy esetleg nem lesz minden megfelelő elsőre. Cserébe izgalommal olvasgatom a YouTube csatornájuk minden hozzászólását, a hozzám hasonló „early adopter”-ek tippjeivel egy-két beszerezhetetlen alkatrész kiváltására. Született közben egy Facebook csoport is, ahol szintén sok hasznos információt osztanak meg egymással a türelmetlen hobbisták. A Thingiverse-en is érdekes megfigyelni, hogy még csak lassacskán jelenik meg egy-egy óvatos remix, miközben valószínű fél év múlva megszámlálhatatlan találat lesz az Ant PCB-re keresve.

Izgalmas! 🙂

Az Ant PCB felépítése, alkatrészei

Alumínium profilok

Elsőre a váz okozott fejtörést, ugyanis nem standard 2020, hanem 10mm x 10mm a profilok keresztmetszete. Elsőre csak az Amzon-on találtam egyáltalán valamit 1010 extrusion-re keresve, de rá kellett jönnöm, hogy nagyon kell figyelni, ugyanis Amerikában az 1 inch x 1 inch keresztmetszetű profilokat is gyakran nevezik 1010-esnek. Az pedig nagyon nem jó!

Biztosan készül majd sok 2020-as remix is, de úgy döntöttem, hogy ez így piciben igazán menő, ezért így építem meg. A megfejtés a MakerBeam nevű cég, tőlük lehet rendelni, ráadásul Hollandiából pár nap alatt meg is érkezik. Sajnos nem darabonként, hanem csomagokat árulnak csak, így két példányhoz is elégséges mennyiségű elemet vásároltam.

MakerBeam profilok
MakerBeam starter kit, ennél azért kevesebb alkatrészből is meg lehet úszni a rendelést.

Motorok

A felépítése Core XY rendszerű, mint a HyperCube 3D nyomtatónak. Az XY motorokat az Aliexpress-ről meg lehet rendelni. A Z motor egy nagyon pici méretű spéci szerkezet. Ha jól értem, akkor a forgó mozgást már maga a motor átalakítja hossz irányú mozgássá. Használtan megtaláltam az ebay-en, szintén Európából. Féltem, hogy megfelelő-e, de az Ant facebook csoportban is osztogatják a linket.

A fő motornak a konkrét típusát éppen nem lehet kapni, bár úgy látom, rengeteg hasonló tulajdonságú létezik. Gondolom RC autókhoz, drónokhoz használnak ilyesmiket, így van kereslet és kínálat is bőven. Rendeltem valamit, majd meglátjuk… Érdekes még, hogy a szerszám nem a motor tengelyén van közvetlenül, hanem egy szíjhajtás kerül még a motor és marószár közé. A méretei ellenére, egy masszív átgondolt gép lehet.

Vezérlő

Gondoltam rá, hogy RAMSP és Marlin kombinációjával használom majd, mert abban már van némi tapasztalatom. De kicsit nézegettem az eddig számomra ismeretlen NUCLEO F401RE vezerlőt, hogy mégis mit tudhat, miért ezt választhatták. A belső tüskesor foglalat az Arduino UNO-val egyezik meg, de ez már 32bit-es rendszer szemben az UNO és MEGA 8 bites megoldásával. Az órajel is magasabb és memóriából is sokkal több van benne. Mivel nem is vészes az ára, így mindenképpen ki fogom próbálni, lehet hogy egy nagyobb CNC gép esetében is érdemesebb majd ezt használni.

NUCLEO F401RE vezerlő

Csapágyak

A legtöbb dolog ami a mechanikához kell beszerezhető az Aliexpressen. A nagyon olcsó linear rail sín és kocsival kapcsolatban vannak fenntartásaim, de végül rendeltem két párat is, majd talán egy működőt össze tudok válogatni belőlük. Szkeptikus vagyok még 6-os vastagságú X tengellyel kapcsolatban. Különösön az olcsó LM6UU csapágyakat nem tudom elképzelni, hogy jól tudnának működni. Teszek egy próbát, de félek ebből majd keresni kell valami márkás megoldást.

Források

A 3D nyomtatott modelleket a Bitbucket-en publikálják: Compact PCB Maker
(az alkatrész lista a „mechanics” mappában található)

A YouTube csatorna: The Ant PCB Maker

Facebook csoport: The ANT (Compact PCB Maker) Users Group

Reddit csoport: r/TheANT/


Makerbeam vázkészet a Zen3D shopban:

Subscribe
Visszajelzés
guest

2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Neocortex
Neocortex
3 éve

Szia. Hogy állsz a projectel?

2
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x