Prusa MK3S klón költségvetés

Többszöri variálgatás után elkészült a Prusa Mk3S 3d nyomtatóm. Talán most már összegyűlt annyi tapasztalatom, hogy készítsek egy költségvetést a klón alkatrészek beszerzésével kapcsolatban. A korábbi hasonló cikkekkel ellentétben konkrét termékeket mutatok az aliexpress-ről, természetesen ezek nem affiliate linkek, nincs hasznom belőlük. Sőt, garanciát sem tudok vállalni azért, hogy amit neked küldenek, az valóban működni fog. Az írással abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy meg tud saccolni milyen költségekre számíthatsz, ha belevágsz egy ilyen 3d nyomtató építésébe.

upgrade: 2023.03.19.: Mivel évek alatt elavulnak a linkek, és annyit nem ér, hogy folyamatossan karbantartsam, így töröltem a hivatkozásokat. Így persze kicsit értelmetlen a cikk, de a hangulata talán megmaradt. 🙂

Original Prusa i3 MK3S kit

Logikusan az eredeti kit árához érdemes hasonlítanunk az alternatívákat. Az Original Prusa i3 MK3S kit 769 euró, a szállítás pedig hozzánk 9,85 euró. Ez jelenleg 260.000 forint. (Romlik a forint, a tavalyi cikkben még csak 250.000 volt ugyan ez az összeg, miközben a szállítási díjat csökkentették…) Prágából küldik, így 2-3 nap alatt itt lenne, bár 2-3 hetet lehet mégis várni kell, ugyanis nincs annyi készletük, mint amennyit el tudnak adni.

A legnagyobb előny talán a támogatás lehet, mert amúgy ez is csak egy 3D nyomtató kit, nekünk kell összeszerelni és nem biztos, hogy miden alkatrész annyira tökéletes. Fórumokon azt olvasom, hogy a csapágyakat sokan azonnal kicserélik, a tápegység sem valami izmos. Viszont eredeti E3D HotEnd van benne, és a Double-sided textured powder-coated spring steel sheet lemez is úgy képzelem, hogy sokkal jobb, mint az eddigi másolatok.

Original Prusa MK3S Kit

Mindenesetre az biztos, hogy ha eredetit rendelünk, akkor abból össze fog állni egy működő 3D nyomtató. Ha viszont szeretjük a kihívásokat, akkor elkezdhetjük beszerezni az alkatrészeket Kínából, mindenféle garancia nélkül arra nézve, hogy sikeres lesz-e a projekt végül. 🙂

A kockázatokkal kapcsolatban árnyalja valamelyest a képet, hogy ezek az alkatrészek open source termékek. Tehát például az Einsy Rambo board kínai klónja nem ellopva van, hanem a szabadon megosztott specifikáció alapján készítik őket. Ha így nézzük, csak az anyaghasználatban, precizitásban lehet különbség, a funkcionalitásnak meg kell egyeznie. Persze az ördög a részletekben lakik, lehet bosszantóan hitvány egy kis csavar is, vagy egy ventilátor is lehet végtelenül gagyi. Ezek cserélgetésére mindenképpen fel kell készülni.

Kínai kit-ek

Elsőre értelmetlen megoldásnak tűnik komplett kit-et rendelni Kínából. Ekkora csomag esetén már számolni kell a szállítási díjjal és egészen biztosan vámkezelési, valamint áfa kötelezettségünk is lesz. Az egyben nagy csomag miatt így sok olyan kis apróságért is többlet költséget kell fizetnünk, amik kvázi ingyen eljöhetnének hozzánk.

Ráadásul ezek a kit-ek első ránézésre nem tűnnek olcsóbbnak, mint az alkatrészek összessége. Hogy valóban így van-e, arra voltam többek között kíváncsi, a cikk végére kiderül majd.

Az sem bizalomgerjesztő, hogy sok a negatív visszajelzés ezeknél a termékeknél, bár ebből nehéz igazi tanulságot levonni, hiszen lehet, hogy az adott vásárló képességeit meghaladta a kit-ből 3d nyomtatóépítésnek a feladata.

Mindenesetre mutatok kettő készletet, méghozzá attól a két cégtől, akiktől az alkatrészek zömét beszerezhetjük. Stílusra és árakra nézve jellemző rájuk, hogy a Trianglelab drágább és jobban ad a marketingre, míg a Fysetc inkább csak funkcionálisan igyekszik megfelelni.

FYSETC: Clone Prusa i3 MK3S Printer Full Kit

Szállítással együtt 367 dollár (éppen most akciós). Érdekes, hogy Spanyol országból is tudják postázni, ez persze nem jelent feltétlen vámmentességet, rá kell kérdezni. Elvileg a nyomtatott alkatrészeken kívül mindent adnak, de a felsorolásban semmit nem részleteznek. A kommentekből kiderülnek apróságok, például a kereten nincsen Prusa felirat, de ez igazán részletkérdés. 4,5 a vásárlói megelégedettség, vannak panaszok a visszajelzésekben hiányokról is, de gondolom ezeket meg lehet reklamálni. Biztosan gyengébb minőség, mint az eredeti, de annál lényegesen olcsóbb is, áfával és vámkezelési díjjal 142.200 forintra jön ki. Talán akkor sem lesz vészes az ára, ha pár dolgot kicserélgetünk rajta utólag.

Tőlük egy másik készlet, szállítással együtt 512 dollár, de tartalmazza az MMU2 Multi Material kiegészítőt is, amit külön 115 dollárért árulnak. Ugyanaz a nyomtató specifikációja, így jobban megéri külön megvenni őket.

Trianglelab: Cloned Prusa I3 MK3S full kit PETG material

DHL szállítással 496 dollár. Tartalmazza PET-G-ből nyomtatott alkatrészeket is, de az Einsy Rambo boardot nem, ami további minimum 70 dollárba kerül. Költségekkel együtt ez 220.000 forintot jelent! Abszolúte összemérhető az eredeti árával. (Itt az is van, hogy mi az eredetit megkapjuk vám nélkül, ezt pedig nem. Ahol ez éppen fordítva van, onnan nézve máris sokkal kedvezőbb az ára.)

Prusa Mk3s Trianglelab clone

A termék leírása sokkal informatívabb, több részlet minőségével dicsekszik. Márkás csapágyakat adnak hozzá és természetesen sok maguk által koppintott alkatrészt, mint például az E3D klón HotEnd-et, amire nagyon büszkék. Ők is adnak az eredetire hajazó érdes felületű kétoldalas PEI lemezt, viszont ezzel fenntartásaim vannak.

Ami valamiféle vállalást jelenthet a minőségre, az az ígéret, hogy az eredeti firmware önellenőrző rutinjai lefutnak a kit-ből összerakott nyomtatón. Ez azt jelenti például, hogy a méretek pontosak, a motorok is úgy járnak, mint az eredetiben és a ventilátorok is rendben vannak. A vásárlói elégedettség is magasabb picit, itt 4,7. Talán nem lenne ez rossz, csak hát drágának tűnik.

Jól néz ki a zöld kijelző fekete karakterekkel a fekete/narancs összeállításhoz. Ez valami geg lehet, a bekapcsoló gomb is zöld, így talán valami egyediséget próbálnak kölcsönözni a klón nyomtatójuknak. 🙂

Trianglelab LCD

Alkatrészek összeválogatása

Talán jobb megoldásnak tűnik, ha magunk válogatjuk össze az alkatrészeket. Ez persze rengeteg időt, energiát igényel, de közben legalább alaposan megismerjük a típus részleteit is. Garanciát ugyan nem kapunk, mint az eredetiben, viszont a saját tudásunk válik egyfajta garanciává: bármit pótolhatunk, javíthatunk a nyomtatón, ha ennyire a részletekből építettük fel. Ez nagyon jó érzés ám, de nézzük, mennyibe kerül ezt a tudást megszereznünk! 🙂

Mechanikai alkatrészek

Alumínium váz

Meg lehet vásárolni az alumínium keretet és az Y kocsit a tengelyekkel és 30×30 profilokkal egy készletben 113 dollárért.

Prusa Mk3 váz

Nagy valószínűséggel ez vámra fog kerülni, így érdemesebb önállóan rendelni az alumínium elemeket, hogy csak azt kelljen kezelési díjjal és áfával növelten megvásárolnunk. 66 dollárért (költségekkel együtt 28.400Ft)

A minősége ezeknek elég jó, nincs gagyi érzésem tőle. Viszont a tálca tartó meneteit érdemes átvágni előre, mert azok elég bénák és összeszerelve már nem férünk jól hozzá.

Ami ennél lényegesen olcsóbb, az valami kompozit anyagból van, alapvetően műanyag, nem valószínű, hogy érdemes lenne használni.

A tengelyeken kívül így még szükségünk lesz 2db 120mm és 2db 205mm-es 30×30-as alumínium profilokra. Feketét itthon egyelőre nem nagyon találok, az aliexpressen 24 dollár körül kapható a készlet.

Szoktak adni hozzá gumi lábakat, de vacakok, kiesnek a helyükről, ezért érdemesebb külön vásárolni olyat, amit csavarral lehet rögzíteni. 4 dollárból kaphatunk készletet Prusa Mk3-hoz, de ha csak simán keresünk gumi lábakat, akkor másfél dollár alatt kapunk nyolcat is.

2040 profil váz (bear upgrade)

Érdemes megfontolni, hogy nem az alumínium vázat vesszük meg, hanem egyből a Full Bear upgrade-hez való profilokat. Amikor kész a nyomtató, akkor felmerülhet bennünk, hogy bizony picit lehetne merevebb a váz. Viszont, ha utólag cseréljük le, akkor potyára fizettük ki az eredeti vázat, és szinte kétszer kell megépíteni (és kinyomtatni) a nyomtatót.

Prusa Mk3 Full Bear Upgrade

Praktikusabb is a 2040-es V-Slot profil, könnyebb customizálni, hiszen bárhová tudunk rögzítési pontokat tenni rá. 74 dollárért itt lehet beszerezni.

Levámolva 31.500 forint, de ehhez még külön meg kell venni a háromszög merevítéseket 15 dollárért, és külön az Y kocsit 23 dollárért.

A készítők jobbnak tartják a V-Slot profilt, mint a Bosch-t, amit itthon is könnyebb beszerezni. Viszont az EU-n belül is lehet kit-et vásárolni, legolcsóbban 90euro+szállításért találtam meg. Ha jól értelmezem a merevítők is benne vannak, csak Y kocsi kell hozzá pluszban.

Egy másik Shop-ban 120 eurótól különböző színű kit-ek közül választhatunk.

Ez így drágább váz, mint az eredeti forma, de menőbb is. Később akár az összes tengelyt linear rail sínekre cserélhetjük, jelenleg egy ilyen projektet tervezgetek.

Alumínium alkatrészek

Egy másik upgrade lehetőség, hogy nyomtatott alkatrészek helyett alumíniumot használunk. Lehet kapni az X tengely két végére például ezeket 40 dollárért.

Pruas alu parts

Van olyan változat, amiben X kocsi is van az már minimum 60 dollár.
A fém X kocsi talán akkor is indokolt lehet, ha magasabb hőmérsékletre képes nyomtatót akarunk építeni. De én ilyesmiben még nem gondolkodtam.

Z tengelyhez is vannak alkatrészek 24 dollárért és Y-hoz is 20 dollárért. Az utóbbi kettőhöz Bear upgrade van írva, valószínű csak a 2040-es profilokból készült vázra tudjuk applikálni.

Biztosan jót tesz a plusz merevség, viszont azt nem hiszem, hogy RJ4JP műanyag csapággyal érdemes kísérletezni. Az lenne az előnye, hogy nem lenne hangja a tengelyek mozgásának. És elsőre ígéretes is, hogy a fémházba téve, talán működnének rendesen. De jobban átgondolva a Z tengelyen nincs semmi értelme, hiszen az nem hangos nyomtatás közben, ott csak veszíthetünk vele. Az X tengelyen lenne ugyan értelme, de csak akkor, ha az Y tengelyen is meg tudjuk csinálni, mert az hangosabb, mint az X. Viszont a Y tengelyen szerintem nem lehet megoldani, kísérleteztem vele sokat, de nyeklik-nyaklik, már szorul, de még mindig pontatlan. Ha ismersz sikeres példát erre, akkor mutass légyszi linket, érdekelne, de már szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Egyre inkább időpocséklásnak tűnik az ezzel való kísérletezés, vagy esetleg komolyabban bele kellene nyúlni, például másik Y kocsit kellene tervezni, ahol szimmetrikusan van négy rögzítési pont.

Ezeket az alkatrészeket érdekességből mutatom, nincs tapasztalatom velük kapcsolatban. Elvileg nagyon jó ötlet, de olvastam panaszokat arról, hogy pontatlanok, reszelgetni kell őket, hogy passzoljanak.

Műanyagból is árulják ezeket, figyelni kell, mert fényképen szinte nem is látszik a különbség, csak persze az ára kedvezőbb. A műanyagnak sok értelmét nem látom.

Tengelyek

8mm átmérőjű rudak kellenek a tengelyekhez a következő mértekben:

 • X: 370mm 2db
 • Y: 330mm 2db
 • Z: 320mm  2db

25-66 dollár közötti áron lehet előre összeállított készletekben vásárolni az aliexpressen.

Nem tudom, hogy mekkora minőségbeli eltérés van közöttük, ugyanis tengelyeket itthonról szoktam venni. Olcsóbb is, és kisebb a kockázata annak, hogy görbén kapjuk meg a szállítás után. Például a Variometrum nevű magyar webshopban méretre vágva 4.000 forint körül vehetjük meg a hat darabot edzett anyagból. (1.500 forint a szállítás.)

Csapágyak

10 darab LM8UU csapágyra lesz szükségünk. Ezeket különböző árkategóriákból választhatjuk ki. A drágábbak között is előfordulhat hibás, de a legolcsóbbak biztosan nem olyan precízek, kotyognak, vagy szorulnak, okozhatnak bosszúságot.

Extruder fogaskerekek

Az eredeti extruder motorja az X, Y motorokhoz hasonló méretű. Mivel a motort cipelnie kell a fejnek, ezért kézenfekvő upgrade lehetőség könnyebb motort választani. Az elveszett nyomatékot pedig áttétellel kell pótolni. Erre egy szép megoldás a BondTech extruder amit különböző nyomtatótípusokhoz való kit-ekben is meg lehet vásárolni. A Prusa Mk3-hoz való 131,25 dollárba kerül.

BondTech extruder

Természetesen ezt is másolják a kínaiak, egy olcsóbb változat a Fysetc amihez házat is adnak. A házra egyébként nincs igazán szükség, mert nagyon jó nyomtatható változatokat lehet letölteni, amikben szépen integrálva van a filament szenzor is. 13,75 dollár.

Fysetc BMG extruder

Ennél drágább a Trianglelab kit-je, 24,66 dollár.

Az alkatrészeket külön is be lehet szerezni, ha pótolni kellene valamit, vagy az eredeti fogaskerékpárt akarjuk az áttétellel kiegészíteni.

GT2 szíj, tárcsák

2 méter GT2 6mm-es szíjra lesz szükségünk. Itt is többféle minőségből választhatunk:

 • Egyszerűbb 2,3 dollárért:
 • Erősebb 10,3 dollárért:

2 darab 16 fogú tárcsa kell az X, Y motorok 5mm-es tengelyére 2,6 dollárért.

És kell még két görgő 3mm-es tengelyre 1,46 dollár.

Csavarok

Kapható több eladónál is előre összeállított csavar készlet a Prusa Mk3-hoz, például ez 14,39 dollárért:

csavarok

Mégis inkább azt javaslom, hogy ezeket használjuk iránymutatásnak és például a Nagy és Nagy csavarboltban vegyünk kicsit több ilyesmi csavarokat, hogy ne legyen kicentizve. Nem valószínű, hogy az eredeti alkatrészeket fogjuk kinyomtatni, így megbecsülhetetlen, hogy pontosan melyik csavarból mennyire lesz szükségünk.

A 30×30-as profilba való anyák helyett nyomtathatunk is valamit. Ami spécibb és itthon nehezebben elérhető, azok a négyszögletes M3-as anyák. Ebből vékonyat válasszunk, mert többféle méretben is beszerezhetőek.

Elektronika

Einsy Rambo board, LCD

EinsyRambo, LCD

Megvásárolhatjuk a vezérlőt a kijelzővel együtt 78,77 dollárért.

És külön az LCD-ét is, amire ha nem Prusa Mk3-ként keresünk, hanem RepRap-ként akkor kicsit olcsóbb.

A gomb tengelye néha kicsit hosszabb, mint az eredeti, ezt vagy a nyomtatott formán kell javítani, vagy le kell vágni belőle. Ezek kék háttéren fehér karakteresek mint az eredeti. De találtam egy zöld alapon feketét is. Ennek a reset gombja is hosszabb, és picit nehezebb jó kontrasztot beállítani.

Ha a kábeleket magunk akarjuk szerelni, akkor érdemes olyan board-ot választani, amihez adnak pár csatlakozót. Külön nagyon drágán mérik, ha Einsy-hez keresünk. 10 darabonként 6-7 dollár a 2,3,4-es méret, tehát 20 dollár lenne a háromféle összesen.

De ha fifikásabban keresünk, akkor találhatunk 2 dollárért 20 darabos csomagokat is. Nagyon jók egyébként ezek a csatlakozok, mert csak egyféleképpen lehet bedugni őket és nem tudnak kicsúszni a helyükről.

A fűtőpatron csatlakozója is spéci, 70 centért.

Ha nem bízunk a kínai klón Einsy-ben, akkor szerencsére az EU-ban is vásárolhatunk eredeti Ultimachine Einsy Rambo vezérlőt 110 euróért.

Ez azért szuper, mert Amerikából megrendelve horrorisztikus ár jön ki a végén.

Stepper motorok

Árulnak komplett készleteket, a Trianlelab még szépen feliratozta is a motorokat. 110 dollár.

Trianlelab Prusa Mk3 motor kit

A feliratokon túl itt érdekesebbek maguk a motorok. Ugyanis az általam először kipróbált „random” motorok lépést veszítenek a gyári firmware beállításokat használva. Meglepően kevés feszültség van ugyanis az eredetiben beállítva. A hibát egy ideig kezelni tudtam azzal, hogy több áramot adtam az X, Y motoroknak, de ez így nem az igazi, mert felhevülnek a TMC vezérlők és károsodhatnak is. A Trianglelab azt állítja, hogy ezek a motorok pontosan ugyanazt tudják, mint az eredeti. Ez a szett így valószínű vámolva lesz, mert nagy és nehéz csomag, tehát 45.300 forint lesz a vége.

Találtam egy másik hasonló összeállítást 115 dollárért. A leírás szerint ugyanonnan valók ezek a motorok, mint az eredeti Prusa motorjai, megegyeznek azokkal.

Prusa stepper motors

Ennél lényegesen olcsóbb a Fysetc szettje, 65 dollár (éppen akciós), ami 28.000 forintba kerül nekünk.

Sajnos a Trianglelab nem adja külön az X, Y motorokat, pedig jó lenne, mert extruder motornak lehet érdemesebb egyből kisebbet venni, ahogy ott írtam erről.

Bondtech stílusú extruderhez itt van például 15 dollárért ez:

Pancake stepper motor for Prusa i3 MK3S BMG extruder

Z motor párt lehet kapni külön is, ez olcsóbb a találatok között, de így is a vámhatár felett van, 50 dollár akciósan: 22.000 forint körül kapjuk meg végül.

A Fysetc ad külön X, Y, E motorokat is 18-19 dollár körül.

Sajnos nem ismerem az eredeti motoroknak milyen tulajdonsága az aminek meg kell felelni azért, hogy az eredeti firmware beállítással megbízhatóan működni tudjanak. Így nem tudok olyan motort ajánlani ami biztosan hibátlanul működik, de olcsóbb lenne.

Szerencsére egészen jó áron lehet az EU-n belül is motorokat vásárolni Prusa Mk3-hoz. Így vám sincsen és gyorsabb a szállítás is. Legolcsóbban a Zraibo upgrade shop-jában találtam.

Készletet is árulnak 100 euro-tól, de külön is vehetünk motort 12 eurótól. Kapható külön extruderhez optimalizált motor is, ami nem azonos az X, Y motorokkal. Nem melegszik annyira, bár minimálisan nehezebb cserébe.

Mk52 tálca

Több shop is árulja a tálcát 30-40 dollár körül. Itt például 31,20 dollár (bár tracking kód nélküli szállítással):

Prusa Mk52

Figyelni kell, hogy melyiket választjuk, talán a Prusa Mk2-höz való, ami nagyon hasonlóan néz ki, de nincs rajta 9 csavar hely, mint az Mk3 esetében. A feszültség pedig legyen 24V, legalábbis úgy érdemes az Mk3-at megépíteni.

A mágnesek lehetne vacakok az olcsóbbakban. Van olyan shop, ami ad hozzá vezetéket, csatlakozóval és textil burkolatot is a vezetékekre. A minőség nem mindig eget rengető, vettem olyat is, ahol a süllyesztett csavarfejek helyét ki kellett mélyítenem.

Bővebben itt írtam róla: Mk52 tálca

Rugóacél lemez, PEI felület

Mivel a tálca mágneses, így nyilvánvaló, hogy valami acéllapra érdemes nyomtatnunk. Tringlelab árul az eredetire emlékeztető érdes felületű kétoldalas lapot 40 dollárért:

Textured PEI

Sajnos nekem nem vált be egyelőre. 220×220-ast vettem a HyperCube-hoz, de hiába mostam le szappannal és törölgettem izopropil-alkohollal, nem tapad rendesen. Nem tudom, hogy hibás-e az enyém, vagy béna vagyok, mert a visszajelzésekben sokan dicsérik. Másrészt vannak, akik hozzám hasonlóan panaszkodnak és azt feltételezik, hogy valójában nem PEI-ből készült. Mindenesetre megemlítem, mert a textúrája nagyon szép, nagyon finom mintázata van.

Sokféle megoldást lehet kapni, régen próbálgattam is őket bosszankodva. De miután rátaláltam az ENERGETIC 1st 3D Store nevű shop termékére, ami tökéletesen bevált, csak ezt használom. Lehet, hogy vannak még ezen kívül is jó cuccok, de nem kísérletezek tovább. A Trianglelab-ot is csak a mintája miatt próbáltam ki.

Kétoldalas sima felületű lapot 28,77 dollárért kapunk.

Nagyon jó minőségű, rettentő jól tapad rá a PLA, PET-G, ABS is és nagyon strapabíró. Semmilyen kegyszert nem kenegetek rá, csak néha alkohollal letörlöm.

Ők is készítettek érdes felületű változatot 24,35 dollár. Vásároltam belőle rögtön a megjelenéskor is, akkor még elég durva volt a mintázata, de ezt időközben finomították. Sajnos nem tudom milyen az eredeti Prusa, de ez is nagyon rendben van.

PEI sheet

Árulnak külön jó minőségű mágneseket is, ha gyengék a tálca mágnesei, akkor innen érdemes pár darabbal feltuningolni.

HotEnd

Választhatjuk ez eredeti E3D V6 HotEnd-et 51 fontért.

Ha klónt választunk, akkor természetesen a Trianglelab-ot érdemes számításba venni. 18 dollárért az Einsy board-hoz való csatlakozókkal vásárolhatjuk meg és akkor letudtuk a termisztor és fűtőpatron kérdést is.

Meg lehet fontolni azt is, hogy egyből valami Mosquito klón HotEnd-et vásárolunk. Mosquito formához is találunk már extruder modelleket a Thingiverse oldalon. 51 dollárért vehetjük meg a klónt.

Ha nagyobb mozgásteret akarunk hagyni magunknak, akkor pedig a Trianglelab Dragon HotEnd-je jön szóba 75,6 dollárért. Nem olcsó, viszont a mérete kompatibilis az E3D V6 formával, így bármilyen Prusa Mk3 extruderben tudjuk használni. Én például egy Bondtech nyomtatott változatba ilyet tettem:

Bondtech extruder, Dragon HotEnd

Filament szenzor

Az első lézeres filament érzékelő állítólag a fekete színű anyagokat nem mindig vette észre, így különösen a MMU2 modullal együtt használva sok felhasználónak okozott bosszúságot. Ezért kihoztak egy javítást, ez lett az MK3S, amiben mechanikusan figyeli a befűzött szálat a nyomtató. Sajnálom picit, mert az előző azt is tudta volna figyelni, hogy eldugult-e a HotEnd, ha nem mozog a filament. Az új megoldás ezt nem tudja, de én is áttértem rá, mert szeretném majd az MMU2-őt kipróbálni. Egyébként nem tapasztaltam problémát a lézeres megoldással sem, bár nem sokat használtam.

Prusa MK3S filament szenzor

P.I.N.D.A. szenzor

Ebben az asztal szintező szenzorban az a tudomány, hogy hőmérséklet érzékelő is van benne, így a vezérlő képes korrigálni a melegedésből adódó pontatlanságát. A Trianglelab kicsit drágábban 12,25 dollárért adja, és próbál minket meggyőzni, hogy ez bizony jobb.

Pinda

Ventillátorok

A Prusa Mk3 valóban nagyon halk nyomtató, ezért érdemes ventilátorokból is valami halkabbat választani. Ha nem úgy keresünk rá, hogy Prusa Mk3, akkor arra kell figyelni, hogy ezek 5V-osak és három vezetékesek.

HotEnd hűtőnek Noctua ventilátort legolcsóbban itthon az Alzában találtam 4.190 forintért.

Noctua fan

Ragaszkodtam a Noctua-hoz, már csak a színharmónia miatt is. 🙂
Persze megúszhatjuk ezt a ventilátort 3,37 dollárból is.

Tárgyhűtőből most nekem egy olcsóbb van fönt, ez 3,19 dollár. Működik, de az önellenőrző rutin nem fogadta el az elején. Pörgette, de kevésnek találta a fordulatszámot. Ettől még lehetett használni, és úgy tűnik bejáratódott, ugyanis most már átmegy a teszten.

A paramétereknek megfelelően kereshetünk komolyabb ventilátorokat is, de vannak közepes árú szettek is Prusa Mk3-hoz is. Ebben például 12,40 dollárért mindkét ventilátor benne van csatlakozókkal és még választhatunk is, hogy csöndesebb üzemmódot, vagy nagyobb légáramlást szeretnénk.

Tápegység, power panic modul

Az eredeti és klón Prusa Mk3-akban is 24V 250W tápegységek vannak. Azt olvastam, hogy ez alul van méretezve, ezért 300W fölötti tápokat kerestem magamnak. Jobban belegondolva ezt lehet, hogy túllihegtem, ugyanis ABS nyomtatásra nem használom a Prusa-t, tehát nem melegítem 75 fok fölé a tálcát. Így van azért tartalék benne, mert hát bírnia kellene azt is.

A másik gond, hogy bizalmatlan vagyok a kínai tápegységekkel kapcsolatban, ez azért mégis egy kényes alkatrésze a nyomtatónak. Ezért magamnak itthon vásároltam tápot, rendesen jótállással.

De nézzük, hogy az aliexpressen honnan indulhatunk. 30 dollártól kezdődna 240W-os, Fysetc 33,67 dollárért adja a 250W-ost. De 32 dollárért már lehet 350W-os MeanWell-t is találni.

Az árak összehasonlítását bonyolítja, hogy szerelten is árulnak tápokat, power panic modullal, kapcsolóval és nyomtatott alkatrésszel.

Az elektronikát külön is megvásárolhatjuk 10,42 dollárért:

Prusa power panic

A Trianglelab szerelten adja a tápot 56,90-ért. Itt is dicsekszik, hogy ez valami nagyon tuti minőségű, fényképen viszont nem sok különbség van a táp házában ehhez a Fysetc 42,71 dollároshoz képest.
(Persze lehet a belseje különböző.)

Az, hogy össze van szerelve nem is olyan rossz ám, kevés a hely a dobozon belül, el lehet vacakolni az összerakásával. Másfelől az egész nyomtatóhoz képest semmi jelentősége.

Prusa Mk3 PSU

Itthonról is szóba jöhet például a Mean Well LRS-350-24 bár elvileg az EU-ban már nem szabadna árulni. Ha mégis találunk, akkor hasonló áron lesz, mint a fenti aliexpress-es linken, de legalább garanciával.

Ami már jobb minőségű, de drágább is az a MeanWell RSP-320-24V 19.000 forintért.

Van még egy gond a tápokkal, ezekben általában folyamatosan megy a hűtőventilátor. (Már ha van egyáltalán, a legolcsóbbakban egyáltalán nincsen.) Bosszantó, hogy miközben a 3d nyomtatónak szinte nincsen hangja, még arra is költöttünk, hogy Noctua hűtse a HotEnd-et, közben folyamatosan süvít a tápegység.

A saját tápegységemen ezért elvégeztem ezt a módosítást: https://www.youtube.com/watch?v=LNyZnfy3bRE
Egy KSD9700 mechanikus hőkapcsolóval vezérelve csak akkor járatom a ventilátort, amikor 45 fok fölé emelkedik a tápegység. Szuper jó! Viszont veszélyes módosítgatni a tápegységet, ezért mielőtt nekivágsz kérd ki hozzáértő ismerősöd véleményét! Nehogy felgyújtsd a lakásodat csak azért, mert ezen a blogon valami butaságot olvastál! Nem a garanciavesztés a legnagyobb veszély.

Ennél lényegesen biztonságosabb megoldás olyan tápot választani, ami ezt gyárilag tudja. Egyelőre olyat találtam itthon, aminek passzív hűtése van, tehát nincs is benne ventilátor, viszont még drágább 24.628 forint és csak 250W-os: Mean-Well-UHP-350-24-24V

MeanWell UHP

Nyomtatott alkatrészek

Ha ez lesz az első 3D nyomtatód, akkor valahogy a nyomtatott alkatrészeket is be kell szerezned. A nyomtatási idő lehet vagy 30 óra, így nem olyan egyszerű bérnyomtatásban megoldani, mert elég drága lenne. Akár én is segíthetek, de inkább valami bartert tudok elképzelni, ugyanis, ha bármit számolnánk órabérre, akkor már olcsóbb Kínából megrendelni.

Több lehetőség is van, figyelmesen meg kell nézni őket. Ez például 30 dollárért az eredeti alkatrészeket tartalmazza ránézésre és PLA-t használtakl

A Trianglelab itt is kreatívabb volt, ugyanis PET-G anyagot használ. De ez a szett például a Full Bear upgrade elemeket tartalmazza 37,81 dollárért, tehát gondban lennénk, ha az alumínium keretre próbálnánk felszerelni:

Prusa Mk3 Bear Upgrade printed parts

Ezeken kívül is vannak még változatok hasonló árban, akár más színt is választhatunk, bár valójában a cél nyilván az, hogy egyszer sikerüljön életre kelteni, aztán vidáman kinyomtathatja a saját alkatrészeit újra.

Apróságok, kellékanyagok

 • Vegyél vagy 100 darab vezetékkötegelőt, kb. 15cm hosszút, ha nincs otthon. Nem kell sok, de nem érdemes spórolni vele. Összerakás közben többször vissza fogod bontani a már rögzített részeket. Itthon is olcsó, de az aliexpress-ről 1,79 dollár.
 • A vezetékeket műanyag spirállal is össze lehet fogni, de sokkal jobban néz ki a textil burkolat. A tálcához valószínű adnak, de az X motorhoz és az extruderhez külön kell venni. Arra figyelj, hogy 50cm hossz kell körülbelül a fejhez, oda ne 30cm-est vegyél.
 • Jó lenne 3mm-es nejlon filament a vezeték köteg mereven tartásához. Ez nem csak esztétika, beszorulhat a vezeték a tálca és a váz közé és így akadályozza a tálcát a mozgásban. Egy kilót nem akartam venni ezért, hiszen elnyomtatni nem tudom. Rendeltem 100grammot az aliról, de nem érkezett meg. Végül Praktikerben vettem 2,4mm-es fűkasza damilt 600 forintért. Működik, bár valószínű még jobb lenne a 3mm-es.

A textil és damil helyett lehetne persze normális vezetékláncot is használni, van rá modell a Thingiverse-en is. Viszont egészen jól működik így is, még nem tervezem ezt az átalakítást.


Egyelőre nem jut eszembe több alkatrész, talán ennyiből össze lehet rakni egy Prusa Mk3S 3D nyomtatót. Ha valamit észrevennél, hogy kimaradt, akkor légyszi jelezd, hogy javítani tudjam!


Végül mennyi az annyi?

Mivel több alternatívát mutattam egy-egy alkatrész esetében, így pontos végösszeg helyett három lehetséges kategóriát számoltam össze:

Minimum:

Ha mindenből az olcsóbbra törekszünk, akkor nagyjából 165.000 forint lesz a végösszeg. Két helyen számoltam vámkezeléssel és áfával: a Z motorok és a váz, ami reálisan így fog megérkezni. A nyomtatott alkatrészeket is beleszámoltam 30 dolláros áron. Ezt levonva a 156.000 forintos összeg bizony több mint a Fysetc Kit ára még levámolva is. Érdemes figyelni, hogy mikor akciós!

Optimum:

Ha 40 dollárt elköltünk csapágyakra, normális ventilátorokat veszünk és beruházunk egy drágább motor szettbe, akkor könnyen elérjük a 200.000 forintot. Ez az összeg nagyon hasonlít a Tranglelab kit-jére, talán nem is véletlenül, hiszen ezeket tartalmazza is.

Maximum:

Jó, hát sok értelme nincs valaminek a maximális áráról beszélni, hiszen az a csillagos ég. De ha a fenti felsorolásból a Full Bear upgrade vázat választjuk, az alumínium alkatrészeket is megvesszük és az apróságokból is nagyvonalúbban válogatunk, akkor nagyjából 260.000 forintig jutunk el.

Ekkor még mindig a legolcsóbb 30 dolláros tápunk van, nincs semmi eredeti E3D, vagy Bondtech cucc, de már elértük az Original Prusa Mk3S Kit árát. Persze azzal nehéz összehasonlítani, hiszen annál jóval masszívabb mechanikánk lesz. Ugyanez az eredmény azon további minimum 80.000 forint lenne, tehát az alma és körte esete, de az összeg hasonló. Megfontolandó, hogy melyiket érdemes választani, ha éppen ennyit szánunk rá.


Megjegyzés: tényleg kíváncsi voltam egy kvázi pontos eredményre, ezért pontos árakat jegyeztem fel a konkrét alkatrészekhez. De ez csak egy pillanatfelvétel, végig ellenőrizve már ma sem azonosak a jelenlegi árak a tegnapiakkal. Szerintem az össze-vissza akciózások hatásai kioltják egymást, így azt nem gondolom, hogy a végösszeget nagyban befolyásolná az a pontatlanság, amit tapasztalsz majd, ha a linkekre kattintasz.
Ez egy ilyen műfaj sajnos…


Konklúzió

Ezt a cikket kíváncsiságból kezdem el írni, nem tudtam mi lesz az eredménye. Érzésre azt gondoltam, hogy ennél azért anyagilag jobban jövünk ki az alkatrészek válogatásával. Úgy tűnik, hogy valójában csak ezért nem érdemes hetekig/hónapokig böngészgetni a lehetőségeket, sokkal kevesebbet nyerünk, mint amennyi energiát bele kell tenni.

Másrészt, mégsem tartom haszontalan időtöltésnek. Ahogy korábban írtam, ilyen módon valóban birtokába kerülünk a nyomtatónk olyan szintű ismeretének, hogy nem okozhat gondot sem a karbantartása, javítása, sem a továbbfejlesztése.

Talán még egy olyan tanulságot vonhatunk le, hogy érdemes vásárlás előtt eldönteni, hogy mit is várunk ettől a projekttől valójában. Három eléggé különböző motivációt különíthetünk el:

 • Ha egyszerűen csak birtokolni és használni szeretnénk egy Prusa Mk3S nyomtatót és különösebben nem az építés, tervezgetés izgalma amire vágyunk, akkor simán meg kell venni az eredeti kit-et, nem érdemes okoskodni, mert nem nyerünk vele.
 • Ha a kihívás izgat, sportot akarunk űzni abból, hogy márpedig ha jön egy probléma, akkor azt ügyesen lekezeljük, és a későbbiekben folyamatosan bütykölni, fejlesztgetni akarjuk a nyomtatót, akkor irány az aliexpress! De ebben az esetben érdemes figyelni az akciós kit-eket, jobban járunk, ha egy ilyet elcsípünk és azt egészítjük ki kedvünk szerint spécibb alkatrészekkel.
 • Ha már a tervezés szakaszában biztosak vagyunk abban, hogy az eredetinél valami bitangabb mechanikára szeretnénk építeni az egyébként nagyon menő Prusa Mk3S funkcionalitást, akkor nem érdemes kit-et vásárolnunk. Anyagilag jobban járunk, ha csak a szükséges alkatrészeket válogatjuk össze.

Bízom benne, hogy ez az írás segítséget ad eldönteni, hogy számodra melyik út reális a célod elérésében. Már ha a célod egy Prusa Mk3S 3D nyomtató építése, de hát kinek nem ez a célja? 😀

Subscribe
Visszajelzés
guest

1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dávid
Dávid
4 éve

Remek összefoglaló, köszönöm szépen!

1
0
Mit gondolsz erről? Kérlek szólj hozzá Te is!x